Snabbtest av Fujifilm X-T3

Det hörs återigen glada röster och råder en uppspelt känsla på Scandinavian Photo när vi får testa en ny kamera, denna gången är det den nya Fujifilm X-T3. Daniel, Patrik och Sarah på vår produktavdelning passade på att ta med den över helgen och körde en fotografering utomhus som fick avbrytas emellanåt av en regnskur och stormen Knud. Vi lärde oss en sak iallafall, kameran tål regn och rusk bättre än vad vi gör. Eftersom vi gärna vill testa autofokusen och den betydligt förbättrade ögonautofokusen, vill vi gärna ha någon som står framför kameran. Vi själva är för ivriga och vill gärna fota istället för att vara framför kameran, så vi frågar sångerskan Kamilla om hon vara modell för en dag.

Vi packar in våra väskor i bilen med våra egna kameror samt testutrustningen. Vi packar ner en Fujifilm X-T3 med batterigrepp, Fujinon18-55mm f/2,8-4, 50-140mm f/2,8 och 35mm f/1,4 vilket utan problem får plats i en Think Thank Urban Approach 15 med extra utrymme över för ytterligare ett kamerahus och objektiv.

Vad är det för speciellt med Fujifilm X-T3

X-Seriens kameror har tilltalat de flesta av oss under en ganska lång tid när det kommer till både utseende och form. När Fujifilm X-T3 släpptes och när vi insåg att den nu har en riktigt vass autofokus, snabb seriebildstaging, USB-laddning, dubbla kortplatser och fortfarande med den där klassiska Fuji-hanteringen. Men som med alla nyheter, är specifikationer bara siffror på ett papper därför vill vi förmedla fakta blandat med upplevelse.

Uppdaterad snabb och precis autofokus

Autofokusen är riktigt snabb och träffsäker, klart bättre än tidigare modeller. Detta beror säkert både på ny hårdvara och mjukvara. Totalt har kameran 437 autofokuspunkter när man använder fokusläge ALL och SINGLE, däremot går den tillbaka 117 vid WIDE/TRACK, ZONE. Varför vet vi inte, men den följande autofokusen gör ett riktigt bra jobb ändå.

Du kan även använda skärmen för att ställa fokuspunkt, även när du använder sökaren. Här är en lite nackdel vi hittar jämfört med exempelvis Panasonic, som lyckats bättre med denna funktionen. En märklig sak är att du måste aktivera kamerans touchskärm i menyn. Touchen är alltså inte påslagen från fabriksinställningarna, vilket är lite förvirrande.

Avslappnad fotografering med ögonautofokus

När vi fotograferar förlitar vi oss helt och hållet på den nya ögonautofokusen i AF-C, en funktion som vi upplever både snabb och pålitlig. Den är säker och när vi bläddrar bland bilderna, då är det väldigt få bilder där den missar fokus. De flesta bilderna är tagna med Fujinon 40-150mm f/2,8 eller Fujinon 35mm f/1,4. I tidigare modeller har vi upplevt denna funktionen som bristfällig, men nu kan du faktiskt slappna av under fotograferingen, du behöver bara se till att fokusen är i någorlunda rätt hörn för att hjälpa kameran att hitta modellen och då löser den resten åt dig. Detta gör att du kan fokusera både på själva kompositionen och modellen istället för att oroa dig att du måste sätta fokus på ögonen.

Fujifilm X-T3 med Fujinon 35mm f/1,4 inställd på ISO 2500, f/2,8 och 1/125s.

Snabb seriebildtagning:

Nytt i X-T3:an är möjligheten att ta upp till 30 bilder per sekund i beskuret läget eller 20 fps med hela sensorn, båda med elektronisk slutare. Pre-shot är ett annat nytt och intressant läge, där kameran sparar bilder redan innan du trycker på avtryckaren. Funktionen finns hos andra tillverkare, men fördelen med Fuji X-T3 är att den både tar RAW och fungerar hjälpligt med AF-C. Sökarbilden påverkas inte heller speciellt mycket, men fokusen blir lite långsammare. Ska du använda AF-C läget mycket för tex sportfotografering, tänk på att objektivets AF-motor påverkar prestandan en hel del, så det gäller att du väljer ett objektiv med en snabb autofokusmotor.

Fujifilm X-T3 med Fujinon 50-140mm f/2,8 inställd på ISO 160, f/2,8 och 1/500s.

Tryggheten med USB-laddning och dubbla kortplatser

USB-laddning är en funktion som vi verkligen välkomnar, då fortfarande alla kompakta systemkameror inte har samma batterikapacitet som en traditionell systemkamera. Fuji X-T3 levereras med batteriladdare, vilket är skönt, men du kan ändå ladda kameran via USB. För dig som reser mycket eller är ute i naturen mycket är detta en perfekt funktion, då du kan ladda den direkt från en powerbank.

Som den tidigare modellen X-T2 har X-T3 dubbla kortplatser med UHS-II-stöd, något som går hand i hand med den nya videoupplösningen och höga seriebildtagningen samt tryggheten för dig som vill ha direkt backup vid exempelvis bröllopsfotografering.

Fujifilm X-T3 med Fujinon 35mm f/1,4 inställd på ISO 200, f/11 och 1/125s.

Fuji-hanteringen

Vad menas då med Fuji-hantering, Fujifilm är duktiga på att göra enkla kameror dels med sina fysiska rattar och reglage på själva kamerahuset men även programvaran där menyer och displayen är väl genomtänkta.

Hanteringen är som tidigare väldigt naturlig. Fuji X-T3 har Låsbara rattar för ISO och Slutartid, samt en ratt för exponeringskompensationen. (+/-3 på ratten. Välj läget "C" på exponeringsratten så får du +/- 5 steg). Det finns flera FN-knappar där du kan ställa in de funktionerna du önskar. Det finns en knapp på kamerans framsida, ”granskningsknappen”, en på toppen som det står FN på samt de fyra riktningsknapparna och alla är programmerbara.

Nytt på X-T3 är att även touchskärmen kan användas som FN-knapp genom att svepa upp/ner/höger/vänster. Utöver detta kan du även ställa om din Q-meny. Fotograferar du endast RAW och inte har någon nytta av JPEG-inställningarna som normalt finns i Q-menyn kan du välja andra inställningar som slutartyp, MF-assist, ljusstyrka på skärmen, timer och mic-volym.

Fujifilm X-T3 med Fujinon 35mm f/1,4 inställd på ISO 160, f/1,4 och 1/1000s.

En relativt liten och komplett kamera

När vi avslutar vår fotografering lite härligt frusna är det skönt att komma hem. Som vanligt när det släpps en ny kamera finns det inte stöd i Lightroom från RAW-filerna vilket gör att vi får använda Fujifilms egna RAW-konvertering, vilken är nästintill obegripligt, men vi lyckas exportera RAW-filerna till TIF. Dock märks det snabbt att det inte är en optimal lösning, då filhanteringen blir lite annorlunda och det går inte riktigt att få ut det vi vill ha hur filerna, men det får duga tills Adobe Lightroom och Adobe Camera RAW får stöd för de nya filerna.

Vad tycker vi då om kameran? Vi är imponerade, Fuji har lyckats igen! Med denna kamera kan du känna dig säker på att fokus sitter och att kameran är enkel att hantera. För oss som testar mycket kameror är det faktiskt viktigt att när du plockar upp en kamera, oavsett om det är en Canon, Nikon, Sony eller annat fabrikat, ska du kunna fota med den direkt och förstå hur du jobbar med kameran, den ska vara logiskt och funktionell. Detta är en kamera som passar till de flesta tillfällen oavsett om du är nybörjare, entusiast eller fullblodsproffs. Den höga bildkvalitén kombinerat med att Fuji faktiskt lyckas hålla nere både storleken och vikten på både sina kameror och objektiv gör X-T3 riktigt intressant.

Fotat med Fujifilm X-T3 med Fujinon 50-140mm f/2,8


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn