Nikon Z6 – Kraftfull och kompakt

En riktigt bra hantering, smarta egenskaper, funktioner och hög pålitlighet gör att Nikon Z6 passar för både fotografer och filmare. Här tittar vi lite närmare på några funktioner och hanteringen av Nikon Z6, testar FTZ-adaptern och använder tredjepartsobjektv.

En riktigt bra hantering, smarta egenskaper, funktioner och hög pålitlighet gör att Nikon Z6 passar för både fotografer och filmare. Här tittar vi lite närmare på några funktioner och hanteringen av Nikon Z6, testar FTZ-adaptern och använder tredjepartsobjektv.

Knappar, hantering och reglage

Nikon spegellösa kameror har verkligen tagit vara på Nikons arv från DSLR'erna och erbjuder samma smidiga hantering, knappar, layout och menyer. En ny funktion är I-knappen med genvägar, som går att anpassa för video eller stillbild, samt att du kan ställa in FN1 och FN2 beroende på om du filmar eller fotograferar. Utöver funktionsknapparna finns dedikerade knappar för ISO, EVF/LCD och display. Knapparna har tydlig vit text eller ikon och är väl definierade och lätta att känna.

Autofokus, ansiksigenkänning och tyst slutare

Ansiktsigenkänningen är en smidig funktion som tillsammans med den tysta slutaren gör kameran diskret och smidig att använda i till exempel kyrkan. Genom att trycka joysticken uppåt eller neråt kan du snabbt växla ansikte för att lägga fokus på rätt person. Den följande autofokusen fungerar bra för alldagliga situationer och vill du vara noggrann så kan du välja en väldigt liten singelfokus punkt.

FTZ-adaptern

Tillsammans med Z-serien lanserade Nikon FTZ-adaptern för att använda Nikon F-objektiv på en Z-kamera. En uppenbar fördel är att du kan använda dina AF-S och PF-objektiv, men adaptern gör det också möjligt att nyttja AI/AI-S optik eller andra objektiv med manuell fokus. Nikon D-objektiv ger dig tyvärr ingen autofokus då FTZ-adaptern inte har någon inbyggd autofokusmotor. Tack vare den digitala sökaren och de fyra olika sätten att kontrollera skärpan (peaking, zoom, ”gröna rutan” och >o< ikonen) så blir det lätt att använda manuell fokus.
FTZ-adaptern visade sig fungera utmärkt ihop med Sigma 150-600 Sport och Sigma har gått ut med ett pressmeddelande gällande kompatibilitet med Nikon Z där en lång lista av objektiv har full kompatibilitet. Min personliga Tamron 150-600 (A011) fungerade inte alls, så var noga med att kontrollera objektivets kompatibilitet. Däremot finns det en mjukvaruuppdatering för Tamron G2 för kompabilitet med Nikon Z.

Timelapse och autofokus i mörka miljöer

Kameran har en utmärkt inbyggd timelapse funktion, där du kan använda den tysta slutaren och använda en funktion för exponeringsutjämning vid till exempel solupp/nedgång. En extra bonus är att skärmen släcks när timelapsinspelningen pågår, så kameran får så lång batteritid som möjligt. Lägg gärna timelapsen i ”My menu” om du använder den ofta, så blir den lättare att hitta.
En annan egenskap som är fin är kamerans möjlighet att fokusera när ljuset tryter. En speciell ”low-light autofokus”-funktion gör autofokusen långsammare men låter dig fokusera i riktigt mörka miljöer. Denna funktionen fungera även utmärkt ihop med ND10 filter, även under muliga novemberdagar, där en vanlig DSLR blir så mörk i sökaren att det är svårt att ställa skärpan och komponera bilden.

Summering

Z6 är en väldigt trevlig kamera som jag gärna hade bekantat mig mera med. Jag släpade på en D850 under en vandring i Peru och Anderna i höstas, och även om kameran levererade riktigt bra bilder så blev vikten rätt påtaglig. Möjligheten att få ut liknande prestanda till en lägre vikt, utan att tappa hantering och funktioner lockar rejält.

Hanteringen är utmärkt och funktionerna är lättanvända, intuitiva och genomtänkta men för den utstuderade sportfotografen så gäller fortfarande Nikon D5. Z6 har helt klart många fördelar, speciellt för dig som filmar mycket, gillar manuella objektiv eller vill fotografera helt tyst. För landskaps och studiofotografen är Z7an ett bättre val, helt enkelt tack vare den högre upplösningen. Z6'an är däremot billigare, har högre seriebildtagning, bättre video (speciellt på extern recorder) och bildfilerna blir inte riktigt lika stora, vilket kan vara intressant om man mest jobbar med innehåll på webben eller har en lite äldre/långsammare dator och samtidigt behöver ett snabbt arbetsflöde, då filerna inte blir lika tunga att jobba.


2018-12-13

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn