Digitalisera dina diabilder snabbt och enkelt!

Har du också en miljon diabilder som du inte vet vad du ska göra med? Ofta blir de liggandes i en låda på vinden för att man antingen inte har en skanner eller inte har tid att skanna in dem. Men tänk om det kunde gå smidigt och snabbt? Fredrik Jörgensen har gått igenom hundratals diabilder och digitaliserat dem med en diaduplikator!

Jag lyckades rädda några hundratals gamla diabilder från min farfar i höstas, som han egentligen hade tänkt slänga bort. Det ångrar jag inte för en sekund, eftersom det visade sig vara väldigt viktiga bilder, viktiga för mig. Farmor och farfar var under årens lopp ute på många resor och många av dessa diabilder är därifrån. Här hemma har jag tillgång till en hyfsad skanner, men det tar sån faslig tid att skanna in bara en att jag dragit mig från att komma igång med digitaliseringen.

Digitalisera diabilder med diaduplikator

Av en slump hittade jag en liten intressant grej på Scandinavian Photo som verkade kunna underlätta för mig. Det var en såkallad diaduplikator. Jag kopplade den till min Nikon D700, sedan var det bara att montera på två diabilder i taget och fotografera av dem. Eftersom de hålls parallellt med sensorn blir bilden skarp även om det är lång slutartid handhållet. Men jag satte kameran på stativ och riktade den in mot en lampa för att det kändes enklast.

Med diaduplikatorn kan man dessutom zooma in i bilden och bara fotografera av en viss del, om man så vill. Bilderna jag får blir väldigt fina och skarpa, dessutom har jag stora möjligheter att korrigera färger och ljus eftersom jag fotograferar i råformat. Självklart blir det bättre om man skannar in med en riktigt bra skanner men då tar det också mycket längre tid. För mig var detta ett bättre och smidigare alternativ.

Såhär blev resultatet! Fotograf: Fredrik Jörgensen - http://exponeramera.blogspot.se

Tack Fredrik för att du ville dela med dig av din recension och bilder!

Här hittar du våra olika modeller av diaduplikator


2012-05-22

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.