Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Fota under vattnet: 7 tips

Fånga semesterns alla delar genom att ta med kameran till strandkanten eller till och med under vattenytan. Om du inte har en vattentät kamera kan du leta reda på ett undervattenhus som passar din kompakt- eller systemkamera, det finns även dykhus för videokameror. Innan du tar med din dyra utrustning under vattnet vill vi tipsa om att testa ditt dykhus först. Fyll dykhuset med hushållspapper och för ner det under vatten hemma i diskhon eller badkaret. Blir pappret blött bör du inte använda det med din kamera.

Här får du sju tips som gör undervattensfotograferingen lättare och bilderna snyggare:

1. Kom nära ditt motiv. I vatten försvinner kontrast, färg och skärpa så använd gärna en vidvinkel och gå hellre närmre ditt motiv än att zooma från långt avstånd.

2. Fota nära ytan. Genom att fotografera nära ytan får du mer ljus i bilderna. Dessutom kan du få till rätt coola reflexer i vattenytan.

3. Fota uppåt. Fota hellre underifrån och uppåt mot ytan än ner mot djupet så får du färg- och ljusstarka bilder.

4. Blixt eller undervattensläge. När du använder blixt under vattenytan se till att ställa in vitbalansen på auto. Använd annars gärna undervattensläget om din kamera har ett sådant.

5. Låga ISO-tal. Försök att fota på låga ISO-tal för att undvika brusiga bilder då vattnet reducerar kontraster.

6. Fota i makro. Genom att fotografera i makro får du lugnare bilder och oftast även bättre bilder.

7. Använd slutartider på under 1/30 sekund. En fingervisning för slutartider är 1/30 s för stilla motiv, 1/60 s för långsamma motiv och 1/125 s för snabba motiv som fiskstim.

Bilderna är tagna med Panasonic DMC-FX33, populär kompaktkamera för 8 år sedan, med dykhus.
Fotograf: Daniel Claesson


2015-06-17 07:37:57

Dela

@scandinavianphoto

Vi hjälper dig att ta bättre bilder! Utrustning, inspiration, kunskap och råd inom fotografering och video. #scandinavianphoto

Följ

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

BESTÄLL NU, BETALA FÖRST OM 14 DAGAR MED KLARNA!
Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.