Fotografera i motljus

Motljus kan verka svårt att hantera och är ofta förknippat med motiv som blir till stora svarta skuggor framför solen (inget ont om det, en siluett framför solen kan vara riktigt fin att titta på). Fotar man porträtt är motljus att föredra under fina, soliga dagar, då man slipper problemet med kisande ögon och kraftiga skuggor i ansiktet.

bildtext

 

bildtext

 

Tips
- Ställ in kameran i läget AV eller A för bländarprioritet och välj bländartal för önskat skärpedjup - tex. 2,8 eller 3,5. Se till att ISO-talet står på 100 eller 200.

- Ställ in ljusmätningen på centrumvägd (alternativt spot) och fokusera på ansiktet. Kameran kommer att mäta ljuset efter fokuspunkten (fördelaktigt att bara använda en fokuspunkt) samt ett område omkring den. På så sätt slipper du en stor siluett av en människa framför solen - modellen kommer bli korrekt exponerad och bakgrunden kraftigt överexponerad.

- Tycker du att bakgrunden blir för utfrätt, kan du använda dig av reflexskärm eller upplättningsblixt för att ljusa upp modellen.

- Anpassa kompositionen efter solen. Bäst resultat får du om du låter solen vara till hälften/helt "utanför ramarna" eller någonstans där den inte syns, tex bakom ett träd.

- Använd motljusskydd för att slippa reflektioner i linsen och ljusslöjor från solen.

 

bildtext

 

Negativt med solljus är att det är lätt att få något som kallas Kromatisk Aberration - en färgblödning. Detta utmärker sig som en lila/blå/violett rand i kanten mellan de ljusa och mörka partierna. Fotograferar du till exempel ett stort träd mot en utfrätt bakgrund, blir det lätt kromatisk aberration längs lövens och grenarnas konturer. För att jobba mot detta kan man köpa objektiv som är speciellt byggda för att motverka detta. Dessa objektiv har speciella beteckningar:
Nikon - ED
Tamron - LD
Sigma - APO
Tokina - SD


Foto: Elin Kero


2010-10-21

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.