Objektivkalibrering med Spyder Lens Cal

Kalibrera dina objektiv själv

Det händer ibland att objektiv fram- eller bakfokuserar efter tillverkningen. Det vill säga att skärpan inte sitter exakt där den borde när du använder autofokuseringen. Använder du ofta stor bländaröppning blir det extra påtagligt och väldigt irriterande förstås. Det här kan åtgärdas hos respektive tillverkare men det kostar en slant och det tar tid. Bättre är att göra det själv och att kunna göra det om och om igen när du köper ny optik eller ett nytt hus.

Vet du med dig att du använder ett särskilt objektiv mycket och kanske även är lite ovarsam kan det hända att du även kalibrera om det med jämna mellanrum. Med Datacolor SpyderLensCal kalibrerar du dina objektiv snabbt och enkelt.

För att kunna kalibrera optiken behöver kameran ha en funktion för detta. Funktionen kan heta till exempel AF Fine Tuning som på Nikon eller AF Micro Adjustments som på Canon.

För att kalibrera objektivet:

  • Ställ in kameran på lägsta möjliga ISO.
  • Välj det största bländartalet.
  • Ställ upp kameran och kalibratorn på en plan yta.
  • Fokusera i mitten av kalibratorn och ta en bild.
  • Förstora bilden och titta på linjalen för att se var fokus ligger.
  • Gå in i kamerans inställningar och justera tills du har fokuspunkten vid linjalens nollpunkt.

Objektivkalibrering med Syder Lens Cal

Objektivkalibrering med Syder Lens Cal

Objektivkalibrering med Syder Lens Cal

Du kan spara flera justeringar för olika optik så varje gång du sätter tillbaka ett objektiv finns justeringen lagrad i kamerahuset. Lycka till!

Detta inlägg är skrivet av Elin Nordlinder som sommarjobbat både i Bankerydsbutiken och på webb-avdelningen under sommaren.


2013-08-06

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.