Ta vara p� m�rkret, m�la med ljus!

Nu innan jul då kvällarna är mörka och dystra kan det verka hopplöst att hitta inspiration till sina bilder. Men det går att använda av just mörkret för att skapa riktigt fantasifulla och nyskapande bilder. Visste du att ordet fotografi kommer från grekiskans phos (ljus) och graphis (pensel), det vill säga måla med ljus.

Foto: Jeff Freding Foto: Jeff Freding. Exponeringstid 379 sek f/11 ISO-200. Genom att stå bakom kameran och "måla" fram landskapet med ficklampan kan man få riktigt häftiga landskapsbilder på natten.
Har man dessutom en exponeringstid på flera minuter, kan man få med stjärnornas rotation på himlen.

Exponeringstid 15 sek f/6.5 ISO-250 En längre exponering gör sig väldigt bra på trafikerade vägar.
Då bilarnas ljus fastnar på bilden, men inte själva bilarna.

Att måla med ljus är väldigt roligt och spännande. Du behöver:

  • En kamera med BULB-läge (eller som går att ställa in med långa slutartider upp mot 30 sekunder.)
  • Ett stativ
  • En fjärrkontroll
  • Ficklampor, mobiler, ljusdioder eller eld
  • Mörka kläder

Har du en systemkamera så ställer du in den på manuellt läge för att komma åt BULB-läget. Ändra slutartiden så att den blir längre och längre, till slut står det BULB på kameran.

Kamera i BULB-l�ge
BULB-läget är när du väljer när slutaren både ska öppnas och stängas, du kan ha hur kort eller lång slutartid du vill. Genom att klicka på fjärrkontrollen en gång öppnar du upp slutaren. När du klickar igen, stänger du slutaren. Alla ljusrörselser som du gjort under denna tid har fastnat på bilden. Så allt du lyser på, kommer att synas i bilden. Men där det inte finns något ljus, ser kameran inget och där blir det svart. Tänk på, att ju längre slutartid du har. Desto mer måste du belysa området för att det ska synas bra.

Vill du inte synas i bilden är det viktigt att du håller dig i ständig rörelse. Då är mörka kläder att föredra. Har du till exempel en ljus jacka, kan skenet ifrån ficklampan synas i jackan och en suddig jacka kan träda fram i bilden som du inte räknat med.

Men är du ute efter lite spöklika figurer i bilden ska du istället röra dig väldigt långsamt. Då kommer du fastna som ett suddigt spöke i bilden. Vilket kan ge väldigt läskiga effekter.

När du använder långa slutartider, är stativ eller något annat stöd för kameran ett krav. En fjärrkontroll till kameran underlättar fotograferandet mycket.

Tips på stativ:

Här hittar du alla våra stativ med kulled eller trevägshuvud

Tips på fjärrkontroller:

Exponeringstid 34 sek f/16 ISO-200 Med en enkel ficklampa kan man skapa roliga ljusspår i sin omgivning.

Exponeringstid 41 sek f/8 ISO-200

Exponeringstid 21 sek f/11 ISO-200

Exponeringstid 10 sek f/11 ISO-200

När man målar med ljus är det bara fantasin som sätter gränserna! Så ut i kvällsmörkret och måla fram ett landskap du aldrig sett förut.

Detta inlägg är skrivet av Victoria Kvarnström - https://vicansblogg.weebly.com/
 


2013-11-26

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.