Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vad �r Bokeh?

Vad är Bokeh?
Bokeh kommer från japanskan och betyder "suddig". Det är oskärpans kvalitet och karaktär.
Bokeh kan se ut på olika sätt, ibland är den mjuk och tonad (ex. bild 1) och ibland visar den sig som cirklar av ljus i bakgrunden (ex. bild 2).

bildtext
bildtext

Hur får man fram Bokeh?
Macroobjektiv, teleobjektiv och fasta objektiv ger fin bokeh, eftersom bokeh skapas med hjälp av lång brännvidd (tele), stor bländare (fast) och närhet till motivet (macro).
Här kommer ett exempel med två bilder, den ena tagen med bländaren inställd på f/13 och den andra med bländare f/2,0. Bländare 2,0 ger fin oskärpa/bokeh. Båda bilderna är tagna med ett fast 50mm-objektiv (Canon EF 50/1,4 USM).

bildtext

 

 

Nästa exempel är två bilder tagna med Brännvidd 24mm och 135mm. Båda bilderna är tagna med bländare 2,8, vilket visar att bländare och brännvidd jobbar tillsammans för fin bokeh (Lågt bländartal + lång brännvidd = bokeh)
(Bild ett är tagen med Canon EF 24-70/2,8L USM och bild två med Canon EF 135/2,0L USM)

bildtext

 

 

Ytterligare ett tips är att gå närmare objektet du ska fota. Ju närmare du kommer motivet, desto mer bokeh.

 

 

 

Exempel på situationer då Bokeh ofta förekommer

Porträttfotografering
Bokeh ger mer fokus åt ansiktet.

Macrofotografering
Eftersom man går så nära motivet (som jag nämnde ovan - ju närmare desto mer bokeh).

bildtext

 

 

Tips
Att skapa spännande bilder med bokeh är inte särskilt svårt, med rätt utrustning.
De här bilderna är tagna med ett fast 50mm-objektiv (Canon EF 50/1,4 USM), med bländare inställd på 1,4.
Den röda bilden i mitten föreställer ett glas och i bakgrunden ligger en ljusslinga från en julgran. Ljus och reflexer som ligger ur fokus blir till cirklar.
De två bilderna på kanterna är tagna med manuell fokus. Fokus finns inte någonstans i bilden och cirklarna är julbelysning som dekorerade Göteborg under vintern.

 

bildtext

Foto: Elin Kero


2010-04-14

Dela

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.