Vad är Cropfaktor?

SENSORN
Sensorn på en systemkamera kan jämföras med filmen i en analog kamera. Den sitter inuti kameran och registrerar ljuset som faller in från objektivet. Ljuset omvandlas sedan till en bild.

bildtext

CROPFAKTOR
En sensor kan ha olika storlekar. De dyrare kamerorna, som tex. Canon EOS 5D mark III eller Nikon D800 har fullformatssensor. Dvs, deras sensor är stor och visar fullbild. De billigare kamerorna, som Canon 600d, 60d, 7d eller Nikon D5100, D7000, D300s mf. har en så kallad APS-C-sensor, en cropsensor, som "beskär bilden" inuti kameran. Den beskärningen ger en skenbar brännviddsförlängning och kallas cropfaktor.
Se till exempel bilden ovan, där crop-/APS-C-sensorn bara täcker en del av fullformatssensorn.

 

Detta skulle man kunna jämföra med en projektor. Säg att du projicerar upp en bild och duken som du visar bilden på är för liten. Då kapas kanterna och på samma sätt blir det med en APS-C-sensor - objektivet projicerar upp en större bild än vad sensorn kan registrera.

Talet som man kan räkna ut hur mycket mindre än en fullformatsensor/analog kameras film en sensor är, kallas cropfaktor. På Nikons APS-C-sensorer (DX) är cropfaktorn x1,5 och på Canons x1,6. Med hjälp av dessa tal kan man räkna ut den "egentliga brännvidden" på en kamera med APS-C-sensor.

Ett objektiv med brännvidden 50mm, motsvarar på fullformat/med analog kamera 50mm, men tar vi till exempel Nikon D7000 och monterar objektivet, så måste vi multiplicera 50 med 1,5 (cropfaktorn hos Nikon). Brännvidden motsvarar således 50mm x 1,5(crop) = 75(mm). Så med en Nikon D7000 får man motsvarande 75mm med ett 50mm-objektiv.

FULLFORMAT VS. APS-C
De här bilderna är tagna från exakt samma plats, med samma inställningar, med samma objektiv och med en brännvidd på 28mm. Skillnaden är att den övre bilden är tagen med Canon EOS 5d mark II, som är en fullformatskamera, medan den nedre bilden är tagen med Canon EOS 400d, som har cropsensor. 28mm på 5dmkII är 28mm, medan 28mm på 400d motsvarar, 28(mm) x 1,6(crop hos Canon) = 44,8(mm), 44,8mm.

bildtext

Detta kan vara bra att ha i åtanke när man väljer objektiv och tittar på brännvidden.
Läs mer om Brännvidd här.

 


2010-07-22

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.