Vi f�rklarar kamerans blixttermer

 


När det kommer till blixtfotografering finns det ett stort antal ord som kan vara lite knepiga att förstå. Vi har försökt göra en liten guide för dessa ord och hoppas att vi kan räta ut några frågetecken.

Ledtal

Ledtal är ett mått på blixtens styrka, ett högre tal ger en kraftfullare blixt. Vill du veta hur långt din blixt når så tar du blixtens ledtal och dividerar med bländaren så vet du hur långt blixten når. Om din blixt har ett ledtal på 36 och kameran står på bländare f/5,6 kan du fotografera upp till 6,5 meter (36/5,6=6,4 m). En extern blixt har ledtal mellan ungefär 24-60 och den interna blixten på 5-15.

TTL (E-TTL och iTTL)

Ett helautomatiskt läge där kamera och blixt kommunicerar. Det innebär att kameran mäter ljuset genom objektivet (Through The Lens) och tar hänsyn till slutartid, bländare och ISO. En del blixtar klarar detta även trådlöst utan att sitta på kameran. Olika tillverkare benämner funktionen olika, därför kan du seolka varianter t.ex. E-TTL (Canon) I-TTL (Nikon).

Slav

Trådlösblixt som tänds av kamerans inbyggda blixt eller av en masterblixt som sitter på kameran.

Master

Huvudblixten som styr slavblixten. Du kan använda en extern blixt på kameran eller kamerans inbyggda blixt för att utlösa slavblixtar. Med vissa avancerade blixtar kan du styra slavblixtens styrka och funktioner direkt från masterenheten.

Zoom

Blixthuvudet kan i vissa fall zooma vilket ger ett mer riktat ljus som kan jämföras med ett zoomobjektiv. Ett zoomhuvud på blixten ger ett bättre ledtal på längre brännvidder då blixten inte ”spiller” ut ljuset åt sidorna på samma sätt.

Speedlight

Är det namn som används för blixt du sätter på kameran. Canon använder ordet Speedlite.

Synktid

Synktid är den snabbaste rekommenderade slutartiden du kan ha på din kamera för att kunna ta en bild med blixt (ofta 1/200, 1/250 sekund). Har du för snabb slutartid hinner inte kameans ridåer med och du får skuggade partier i bilden.

High-speed synk

En del blixtar kan ge dig High-speed synk och gör att du kan använda snabbare slutartidertider än den vanliga synktiden. Blixtstyrkan reduceras ofta till halvstyrka men du kan i gengäld använda betydligt snabbare slutartider (1/4000, 1/8000 sekund). Användbart t.ex. utomhus i dagsljus om du vill använda stor bländare och då behöver snabbare slutartider för att frysa snabba rörelser.

Brinntid

Är ett mått för hur länge blixten lyser.

Infraröd styrning

Infraröd fjärrstyrning (IR) är det vanligaste i Speedlight-blixtar. Infrarött har kort räckvidd och är känsliga för hinder i vägen.

Radiostyrning

Radio används oftast i studioblixtar men finns också allt oftare i Speedlight-blixtar. Ger en större räckvidd än IR, ofta upp till 100 meter, och är inte känslgt för hinder så som fönster, väggar eller annat.

Stroboskopfunktion

Ett antal avfyrningar i snabb följd som kan frysa ett förlopp under kort tid t.ex en golfsving. Under förutsättning att allmänljuset runtomkring är i det närmaste obefintligt.

För att se fler blixtar läs här


2015-10-14

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.