Studio för ljudinspelning

stock-photo-close-up-of-boutique-recording-studio-control-desk-383301283.jpg

Bygg din ljudstudio i fem steg

Vi kan hjälpa både dig som vill komma igång med din hemmastudio och företaget som behöver utrusta en professionell ljudstudio. Gå genom  våra olika steg för att plocka ihop den utrustning som passar din nivå och budget. Handla direkt online eller ring våra säljare för personlig hjälp.

1. Välj vilken typ av studiomikrofon du vill ha

Vilken typ av mikrofon du vill ha i din studio beror främst på två saker; anslutning och användning.

USB-mikrofoner

Välj en USB-mikrofon om du vill ansluta direkt i din dator eller en dynamisk eller kondensatormikrofon med XLR-anslutning för inkoppling i ljudkort eller ljudmixer med möjlighet till flera olika ljudkanaler.

Dynamiska mikrofoner

En dynamisk mikrofon är inte så känslig för högt ljudtryck eller rundgång och passar bra om du vill använda många mikrofoner på samma plats, vid exempelvis scenframträdanden med PA/ljudanläggning. En dynamisk mikrofon fångar heller inte upp omgivningsljud på samma sätt som en kondensatormikrofon gör. Det gör den till en perfekt allround-mikrofon för olika sammanhang, allt från utomhusintervjuer, liveshower till rockiga inspelningar.

Kondensatormikrofoner med stort membran

En kondensatormikrofon är känsligare än en dynamisk mikrofon vilket ger ett tydligare och detaljrikt ljud vilket passar väldigt bra i studiosammanhang. Kondenstatormikrofoner finns både som småmembrans- och stormembransmikrofoner. De sistnämnda har ett större membran, vanligtvis 1 tum. De levererar högre ljudupplösning i bredare frekvens än småmembransmikrofoner och passar bra för inspelning av röst och akustiska instrument.

2. Komplettera med mikrofonstativ och tillbehör

En studiomikrofon behöver ha sin plats i studion och för det krävs både hållare och stativ.

Mikrofonstativ

Vi har stativ både för bords- och golvplacering beroende på dina önskemål.

Förhindra störningar i ljudet

Dämpa oönskad akustik i din inspelningsmiljö med ljudpaneler eller akustikskärm. De fångar upp ljudvågor och absorberar dem för att förhindra att ljudet studsar och orsakar missljud i din inspelning eller lyssning.

Ett enkelt sätt att förhindra störningar i ljudinspelningen är med puffskydd eller popfilter som placeras framför mikrofonen och fångar upp hårda konsonanter som P, B, F samt blåsljud som uppstår när man talar och sjunger.

Mikrofonhållare

Ljudkort eller ljudmixer?

Du har valt dina mikrofoner och behöver nu ansluta dem för att få in ljudet till datorn. Ska du välja ljudkort eller ljudmixer? Vi förklarar enkelt hur dessa skiljer sig åt här.

Med ett ljudkort så separerar du kanalerna in i datorn och kan då efterjustera varje kanal för sig. Med en mixer så summeras kanalerna till ett stereopar (L-R), men du får mer kontroll över mikrofoner och ljudkällor under själva inspelningen, vilket kräver en mer aktiv närvaro undertiden man spelar in. Med ett ljudkort kan all fokus läggas på ljudet för att sedan mixa och editera i efterhand.

När du vet hur du vill göra under din inspelning så kan du välja antingen ljudkort eller ett mixerbord till din ljudstudio.

3.1 Ljudkort för en eller flera mikrofoner

Ljudkort låter dig spela in dina instrument, sång och synthar i din dator genom att tillhandahålla alla nödvändiga anslutningar för mikrofoner, instrument och synthar. Vilket ljudkort du ska välja beror på hur många mikrofoner ska du ha i din studiomiljö och hur många kanaler vill du kunna spela in samtidigt.

Oftast spelar man inte in mer än två saker samtidigt; sång och gitarr till exempel så då räcker ett tvåkanaligt ljudkort. Även om du vill spela in i stereo behövs två kanaler.

Om ni är många som vill spela in, eller om man vill spela in många instrument (som akustiska trummor eller många synthar) kommer du långt på fyra eller åtta kanaler. Nästa steg – sexton kanaler – är för den professionella studion.

Typ av ingångar varierar på olika modeller så att du kan välja ett ljudkort beroende på dina behov. Många av ljudkorten har inbyggda mikrofonförstärkare och fantommatning som gör att du kan ansluta kondensatormikrofoner till din dator via ljudkortet.

3.2 Ljudmixer och mixerbord

Om du hellre vill göra en färdig mix av dina ingångar/mikrofoner redan vid inspelningen istället för att mixa/redigera i datorn så är ett mixerbord rätt för dig. Här får du mer traditionell kontroll under själva inspelningen med rattar eller reglar samt oftast större möjligheter att skicka ljudet till flera utgångar som dator, medhörning, högtalare och/eller hörlurar.
Även här kan du välja mixer utefter hur många mikrofoner du vill ansluta.

Ljudmixers för 2 eller 4 mikrofoner

För hemmastudion eller mindre ljudstudion där man bara använder två eller fyra mikrofoner åt gången så räcker det med en enklare ljudmixer. Produktförslagen här har inbyggt ljudkort med USB-utgång för en stereosignal ut och enkel anslutning till dator.

Mixerbord för 6 eller 8 mikrofoner

När du behöver flera kanaler och vill ansluta upp till åtta mikrofoner med full kontroll över varje kanal så är ett mixerbord för dig och din studio. Även dessa utvalda mixers har inbyggt ljudkort med USB-anslutning.

4. Studiohörlurar för inspelning och mixning

När det kommer till hörlurar för ljudstudio är rejäla over ear-hörlurar med kabel det absolut vanligaste. Studiohörlurar finns som både öppna och slutna och kan användas både under inspelning, som monitorering och vid efterarbetet.

Här är det viktigt att tänka på att välja slutna hörlurar vid inspelning som sluter tätt och inte läcker ljud till din mikrofon. Öppna hörlurar är bra för mixning och mastering för att få ett ärligt och luftigt ljud.

Komplettera med hörlursförstärkare

Beroende på vilken hörlur du använder kan det krävas en hörlursförstärkare. Det är dock bra att ha oavsett för att få extra tryck i lurarna då tillräcklig kvalitet och effekt ofta saknas i ljudkorten.

5. Högtalare för monitorering och mastering

När inspelningen är avklarad är det dags att mixa och mastra ljudet, och för att försäkra dig om att få ett så korrekt och klart ljud som möjligt är det bra att satsa på ett par riktigt bra studiohögtalare. Det som kännetecknar riktig studiohögtalare är att de är anpassade för att sitta nära (de kallas även för närfältsmonitorer) och att de ger ett ofärgat och rent ljud. Studiohögtalare kan köpas både styckvis och i par.

Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i vår butik i Stockholm eller i våra Serviceshopar i Malmö och Borås. Missa inte heller vår nyhets- och inspirationssida där du hittar inspiration och produkttips som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.