Test: Sony RX10 IV

Den 12e september lanserades Sony RX10 IV, det senaste tillskottet i sin RX10-serie. Redan vid lanseringen förstod jag att detta var en kamera jag var tvungen att testa. Kombinationen av den långa zoomen ihop med en autofokus som härstammar ifrån Sony A9 gör RX10 IV till något extra. I fredags såg jag att vi hade fått in vårat demo-ex och under lördagen skulle jag till Kolmårdens djurpark. Att få möjligheten att testa RX10 IV i en miljö som jag tror många kommer vilja använda den i kändes som en självklar sak.

RX10 IV bygger vidare på samma kamerahus som föregångarna i RX10-serien och har ett objektiv som motsvarar 24-600mm. Givetvis finns det kameror med mer tele än 600mm på marknaden, men det är inte bara brännvidden som spelar roll. För att kunna utnyttja en sådan lång brännvidd behövs några andra egenskaper i kameran och dessa har RX10 IV verkligen tagit vara på. För det första är objektivet väldigt ljusstarkt för att vara så långt med en bländare på f/4 vid 600mm. För att fotografera djur vid skymning och gryning eller sport med snabba slutartider så är bländaren extremt viktigt.

1035994.jpg

Men den intressantaste nyheten i RX10 IV är helt klart autofokusen. Kameror i segmentet Kompakt/bridge/superzoom-kameror med lång zoom har länge funnits på marknaden, men väldigt många kameror har varit lite trötta i autofokusen, speciellt på teleläget. Det har blivit bättre med varje modell, men ingen har riktigt kunna lösa följande autofokus på ett bra sätt. Ska du fotografera detaljerna i ett klocktorn har det funkat bra, men ska du försöka fånga barn som cyklar eller liknande så har det varit väldigt svårt. Med autofokus-teknik alá Sony A9 har Sony verkligen löst det problemet. En annan nyhet på RX10 IV är den enormt snabba seriebildtagningen där den i HI läget fixar hela 24 bilder per sekund!

Hur är den att använda då?

För det första har kameran många fysiska reglage vilket gör att jag slipper gräva i menyerna. Bland annat då det att ställa AF-metod (S, A, C, DMF, MF) direkt via ett reglage, precis som RX10 III, med tillskottet av A (automatiskt). Då skiftar kameran själv mellan S eller C beroende på vad som är passande. På samma sida sitter en fokusbegränsare där du kan välja FULL eller 3m – oändligt fokus. En smart funktion var att denna aktiveras först efter 300mm, vilket gör att du kan ha limitern på hela tiden utan att tappa närgräns i vidvinkel-läget. Där finns även en ”Lens Button”, liknande den som Sony har på sina G-Master objektiv. Denna kom till stor nytta för mig, mer om den senare. På ovansidan finns C1 och C2 (som du kan programmera själv), exponeringskompensation, zoom, on/off och givetvis avtryckaren. Har du använt en Sony sedan tidigare så känner du genast igen dig. Det finns en FN-knapp för att snabbt komma åt de vanligaste inställningarna och denna menyn samt många av knapparna går att programmera så att kameran passar just ditt arbetssätt.

Autofokus

Autofokusen är helt klart det mest intressanta hos denna modellen! Redan första gången jag höll i kameran och ställde autofokusen i C (continous) så märktes det att den var något speciellt. Precis som på A9'an så ser du var skärpan ligger tack vare en mängd små gröna fyrkanter. Allt eftersom motivet flyttar på sig så ser du hur rutorna följer efter motivet och kameran hela tiden behåller skärpan. Jag testade att fokusera på en fågel som flög mot en ren himmel, detta brukar visa hur bra kamerans följande autofokus fungerar. Väldigt många kameror med kontrast-baserad autofokus löser inte detta relativt enkla test. Kamerorna söker och letar skärpa utan att lyckas låsa på motivet. RX10 IV låste och följde motivet varje gång!

Safari

Kolmårdens safari är en linbana och i taket på gondolen finns en högtalare som berättar om djuren. Som alltid på safari så är det svårt att veta vad som kommer hända och detta satte verkligen kameran på prov.

Följande autofokus.

[Produkttester/RX10IV/Bjorn]

När vi passerade över björnarna så verkade det som att det var dags för lite godis, många av dem sprang rakt mot oss för att komma till godbitarna som var placerade strax under där vi passerade. Här vet jag att många kompaktkameror skulle låsa på bakgrunden och vara helt nöjda med den skärpeinställningen, men RX10 IV la fokus på björnen och följde den hela väggen. Tyvärr var slutartiden något lång för att göra bilderna helt skarpa och på första bilden är björnen ganska högt placerad i bilden. Detta var första bilden i serien, så innan jag hade siktat in mig riktigt hade kameran redan hittat skärpan och började bränna av bilder. Även om RX10 IV kan ta hela 24 bilder per sekund så kände jag att MID-hastigheten, vilket verkar vara ca 10 bilder per sekund, passade situationen bäst.

 

Seriebildtagning

[Produkttester/RX10IV/ungar]
Ett annat tillfälle där kameran verkligen fick bekänna färg var när vi passerade över lejonen. Min sambo ropar högt ”LEJONUNGAR!” och jag ser att vi håller på att passera över ett par lejonungar som leker, precis under oss. Kameran hittar skärpan snabbt och bränner av bilder med samma säkerhet och känsla som en riktigt snabb systemkamera. Ni som någonsin fotograferat katter och kattungar vet att det går undan och dessa var inget undantag. Här är ytterligare ett klockrent exempel på hur kamerans snabba autofokus i kombination med seriebildtagning och ljusstarka teleobjektiv gör det möjligt att fånga riktigt snabba ögonblick. Det blev givetvis fler bilder än dessa sju, men som så ofta är det bara en liten procent som blir riktigt bra.

Punktfokus

[Produkttester/RX10IV/panda]

Autofokusens C-läge är utmärkt på att följa motiv som rör på sig, speciellt när de är definierade mot bakgrunden via färg eller oskärpa. En situation som ofta är väldigt svår för kompaktkameror är när det finns något inne bland grenar där fokusen verkligen måstes sätta skärpan som igenom ett nålsöga. Här kommer objektivknappen på sidan till användning. Genom att ställa in knappen på ”Reg. AF + AF-ON” och registrera en liten autofokuspunkt (Ställ in din önskade AF-punkt och håll inne FN-knappen på baksidan) kan du snabbt välja att fokusera på ett väldigt litet område och på så vis sätta skärpan mellan trädgrenarna och löven.

Här ser du tre stycken röda pandor som ligger och sover bland grenarna. Men det breda autofokusläget så hamnar skärpan nästan alltid på de som är närmast kameran, men med ett snabbt tryck på objektivknappen så kan jag sikta in skärpan mellan grenarna och på så vis få skärpan rätt.

Zoomomfånget

RX10IV är en superzoomkamera, det vill säga att den har möjlighet att zooma in riktigt långt. För att skapa en uppfattning om hur långt kameran verkligen kan zooma så har jag lagt in fyra bilder här under. Två av bilderna är tagna i vid 24mm och två stycken på 600mm. I båda fallen stod jag kvar på exakt samma plats och bilderna är inte beskurna på något vis. Som jag skrev tidigare så finns det kameror med längre tele, men då börjar det nästan blir för mycket och även svårt att använda. Jag tyckte aldrig 600mm var för kort, speciellt inte i dessa situationer.

[Produkttester/RX10IV/zoom]

Film

Jag är i huvudsak en stillbildsfotograf, varpå jag inte kan gå in på djupet när det gäller filmfunktionen. Men jag har tycker att autofokusen är riktigt vass även vid filmning. Här är en film på en tiger som gick mot oss. Kameran är ställd på 600mm, autofokusen jobbar helt automatiskt och jag handhåller kameran. Det enda jag gjorde var att trycka på REC-knappen, jag har inte gjort några speciella videoanpassade inställningar.

Summering

Det var länge sedan jag blev så nyfiken på en superzoom och detta är en kamera jag har väntat på i många år. En superzoom som har en riktigt användbar autofokus tillsammans med bra tele och hastighet i både autofokus och seriebildtagning. Om du bara ska ha EN kamera och du vet att du kommer vilja fotografera sport eller djur med långa brännvidder så tycker jag inte du ska tveka på RX10 IV. Kameran kostar idag (2017-10-02) strax över 20'000kr vilket kan tyckas mycket för en kompaktkamera, men i jämförelse med andra kameror som har den seriebildtagningen och autofokusen tillsammans med ett teleobjektiv på 600mm så är priset inte så farligt. Lägg sedan på de fina filmegenskaperna, vädertätningen och USB-laddningen.

Förbättringar?

Manuell zoom

En av de få saker som påminde mig om att det inte var en systemkamera som jag använde var den motordrivna zoomen. I en perfekt värld hade jag gärna sett möjligheten att kombinera både en motordriven zoom för video med en manuell zoom som finns i vanliga systemkameraobjektiv för stillbildsfotografering.

Batteri

Även batteriet skulle kunna få vara det mer kraftfulla NP-FZ100 som Sony lanserade ihop med Sony A9. Då jag inte hade med något extrabatteri så var jag hela tiden väldigt noga med att stänga av kameran. Tyvärr så är uppstartstiden längre än en vanlig systemkamera (mycket pga objektivet måste flyttas till ”redo” position) vilket gör att det finns risk att missa bilder.

Vidvinkeladapter

24mm vidvinkel är bra, men för storslagna landskapsbilder behövs det ofta ännu bredare. Det vore toppen om det fanns en vidvinkeladapter som lät mig fotografera med vidvinkel ner till runt 14mm.


Patrick Cole

2019-05-28

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.