5 tips till bättre gatufoto

Gatufoto, eller streetfoto är inte som det låter – bilder på gator. Däremot står ordet för vad som händer och sker på gatorna. Bilden har ofta en dokumentär känsla, där en situation eller händelse fångas. Det handlar om att vara med där det händer helt enkelt ute bland gatumiljö. Vi har nu tagit fram tips till dig som vi tror kan hjälpa dig att ta ännu bättre streetfoton!

thumbnail_IMG_7456.jpg Foto: Annika M. Engen

Här är några av våra bästa till tips för vad du kan tänka på för att hitta de bästa platserna för streetfotografering: 

1. Observera

När du ska fotografera streetfoto har du inte tid för att se till att du har rätt inställningar på din kamera eller planlägga hur din fotografering ska bli. Motiven kan plötsligt dyka upp och lika fort försvinna. Då gäller det att vara redo för att trycka på utlösaren vid just det speciella ögonblicket!

Den viktigaste platsen för streetfoto är upp till dig. Du bör alltid vara närvarande i ditt huvud. Var vaken, se, observera och var redo för att fånga ditt bästa streetfoto!

kollasje_1.jpg

Foto: Annika M. Engen

2. Lek fram roliga resultat 

Det är viktigt att leta efter spännande motiv. Till exempel en reflektion i en spegel eller en glansig yta, eller saker som lägger till djupet i bilden så som kontraster i ljus och mörker eller färg. Det är också spännande att spela med fokus, till exempel mot ett fönster på regndroppar där du skjuter igenom och bakgrunden ger ett fint och dammigt färgspel.

thumbnail_IMG_7454.jpg Foto: Annika M. Engen

3. Var där det sker

Många tycker att det är skrämmande att fotografera främlingar. Ett bra tips då skulle vara att söka en plats där det finns många människor, så att du lättare kan "smälta" in i det offentliga havet. En gågata eller marknad kan vara bra ställen att börja på - många tycker förmodligen att det är mycket mindre skrämmande att fotografera här, än på en gata där bara du och en annan finns på plats.

kollasje_2.jpg
Foto: Annika M. Engen

Tänk på integriteten om det finns människor som ingår i fotona du har tagit. Kom ihåg att du får ta bilder i det offentliga rummet, men var noga med att ta närbilder av människor som inte ser dig fotografera dem. Då ska du fråga, antingen före eller efter att du tagit bilden. Om de inte tycker att det är OK, ta i detta fall bort bilden!

kollasje_3.jpgFoto: Annika M. Engen

4. Ha tålamodet med dig

Att jaga bra motiv tar tid när det gäller gatufotografering och det kräver tålamod. Ditt motiv kan gå förbi på några sekunder som du länge har väntat på och då är det viktigt att du är redo med kameran. Men tiden mellan ett bra motiv och nästa kan ta tid och då får du vara beredd på att få vänta en stund. Kanske har du hittat den perfekta bakgrunden, men måste vänta på att rätt person kommer in i bildramen? Då är det bara att vänta in rätt ögonblick!

thumbnail_IMG_7453.jpgFoto: Annika M. Engen

5. Fotografera mycket 

Du måste träna, träna och träna för att du ska bli nöjd, trygg och älska dina bilder. Därför är ett gott tips att ta många bilder, fota mycket och testa dig fram för att hitta just din stil. Leta efter inspiraton, men kopiera inte. Skapa utifrån ett underlag och forma det till ditt, lek med ditt kreativa sinne!


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Desiree Skalle

2019-09-02

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.