Bygg din egen pinhole-kamera

Varje år firas Worldwide Pinhole Photography Day. Vi passade på att bygga vår egen pinhole-kamera och tänkte visa hur man kan göra detta. Vi testade att bygga vår lådkamera av kartong. Till detta behövs inte mycket saker, det mesta kan man hitta hemma. Du behöver:

 • En kartong
 • Svart färg och pensel
 • Eltejp, mörkrumstejp eller annan ljustät tejp
 • Sax och eventuell kniv
 • Aluminumplåt (exempelvis en tomburk)
 • Nål
 • Linjal
 • Film eller fotopapper

Material

När du valt din kartong behöver du se till att göra den helt ljustät. Om kartongen har skarvar eller glipor bör dessa tejpas igen med ljustät tejp. Måla även insidan av kartongen med svart färg så att ljuset som sedan ska komma in inte studsar runt i lådan.

När lådan är helt ljustätad behöver du ta reda på hur stor öppningen ska vara. Börja med att ta reda på kamerans fokallängd (brännvidd), det vill säga hur långt det är mellan hålet och filmen. Räkna sedan ut hur stort hål din låda ska ha för att passa just din kamera. Det finns en formel för detta som är d=c kvadratroten ur f • l.

 • d står för diametern på hålet
 • är en konstant (vanligtvis Lord Rayleighs konstant, som är 1,9)
 • f står för fokallängden
 • l står för våglängden för gult/grönt (0,00055 mm)

Tycker du att detta låter komplicerat finns nedan några exempel på olika värden som du kan utgå från.

 • fokallängd på 30 mm - 0,24 mm i håldiameter
 • fokallängd på 40 mm - 0,28 mm i håldiameter
 • fokallängd på 50 mm - 0,32 mm i håldiameter
 • fokallängd på 60 mm - 0,36 mm i håldiameter
 • fokallängd på 70 mm - 0,37 mm i håldiameter

När du har räknat ut hur stort ditt hål ska vara behöver du en bit aluminium att göra hålet i. Vi tog en vanlig tomburk, klippte ut en liten bit och gjorde vårt hål ca 0,24 mm (eftersom vår fokallängd var på 30 mm) med en knappnål.

Knappnål

Räta ut aluminiumbiten så mycket det går. Skär eller klipp sedan ett kvadratiskt hål på ca 1x1 cm i mitten av din kartong. Fäst aluminiumbiten med eltejp på insidan av kartongen så att hålet hamnar i mitten av den kvadratiska öppningen.

Bygga lådkamera

Vår låda var väldigt ljustät i sig, beroende på vad du har för typ av kartong kan det vara bra att tejpa alla eventuella skarvar och glipor med eltejp så att det blir helt ljustätt. Tejpa sedan för ditt hål med eltejp innan du laddar kameran med film eller fotopapper.

Vi använde oss av svartvit bladfilm till vår kamera men det fungerar självklart lika bra med färgfilm. Bladfilm är ett bra alternativ eftersom den redan är slät och inte rullar ihop sig, samtidigt som den smidigt kan klippas till rätt storlek för lådan. Oavsett om du laddar kameran med film eller fotopapper behöver det göras i totalt mörker. Om du inte har tillgång till ett mörkrum kan du använda dig av en mörkrumssäck.

Nu är kameran laddad och klar att användas. För att räkna ut vilken bländare din kamera har tar du fokallängden / diametern på nålhålet. Vår bländare blev således f/125 (30/0,24=125). Hur lång exponeringstid du ska använda beror lite på vilken film du har i kameran. Vi använde oss av film med ASA 400 och testade med 30 sekunders exponering utomhus, mitt på dagen i mulet väder.

Vår framkallade bild ser du nedan. Vi kan konstatera att vår låda inte var så ljustät som vi trodde eftersom vi har fått en del ljusläckage i bilden. Vi insåg också att vår placering av kameran inte var den bästa. Eftersom vi hade ganska stor vidvinkel på vår kamera har vi fått med en bit av bordet vi ställde den på, det hade varit en bättre idé att ställa kameran längre ut på bordet. Vi är ändå nöjda med resultatet och charmen med hålkameror är ju just detta, att mycket blir oförutsägbart och att man inte riktigt vet vad resultatet kommer bli.

Tycker du att det låter krångligt att bygga en egen kamera finns det även kameror med pinhole-funktion att köpa. En rolig kamera som fungerar med både objektiv och pinhole är Diana F+.


2016-04-22

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.