Fem tips till bättre naturbilder
Här ger vi dig fem konkreta tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturbilder. Kika gärna även på våra produkttips som kan hjälpa dig höja kvalitén på din fotografering och dina bilder.
1. Ta tiden att utforska nya platser
På samma vis som är det smidigt att återkomma till platser du besökt tidigare är det också lika viktigt att våga och ta sig tiden till att utforska nya ställen. Passa på att undersöka och utforska mitt på dagen då du har gott om tid och ljuset (oftast) ändå inte är så tilltalande. På så vis behöver du inte stressa när ljuset blir bra och inte heller fastna i mörkret på en plats du inte känner till. Ta med en kompass (finns ofta i mobilen) för att ta reda på ungefär var någonstans solen går upp och ner, så vet du ungefär var du ska placera dig i förhållande till motiven du har spanat in. Om du har svårt att hålla reda på det så tänk så här “Solen är som en slips, går ner i väst”. Dock är det en sanning med modifikation här i norr. Under vinterhalvåret går solen ner mer i sydväst och under sommaren nordväst.
Höst i Västergötland.
När du ska fota i direkt solljus rekommenderar vi ND-filter som dämpar ljusinsläppet vilket ger dig större möjligheter att exempelvis hålla en längre slutartid och högre bländarvärde. Beroende på hur mycket ljus du vill reducera finns det olika filter som graderas i bländarsteg. Ett filter med 5 steg innebär att den sänker ljusinsläppet med 5 bländarsteg. Ett stativ är också en rekommendendation för att kunna placera kameran precis där du vill ha den och kunna fota med längre slutartider.
2. Fotografera i samband med dåligt väder
Efter regn kommer solsken, men däremellan får du ett otroligt färg- och ljusskådespel. Precis före och efter regn är mina absoluta favorittillfällen att fotografera. En plats jag ofta återkommer till är Vätterstranden i Jönköping, där det efter ett kraftigt regnoväder är helt tomt på folk och sanden kan vara helt orörd. Himlen blir givetvis mer dramatisk och ljuset får en mycket intressantare karaktär än i “platt dagsljus”.
Efter ett regnoväder på Vätterstranden, Jönköping.
Vid sämre väder är det bra att ha koll på om dittkamerahus och objektiv är vädertätade. Annars kan det vara vara klokt att investera i ett regnskydd som skyddar din utrustning. Det är dessutom viktigt att ha en tålig kameraväska som skyddar om regnet kommer.
3. Gyllene och blå timmen
För naturfotografering finns det två tillfällen på dygnet som är mest intressanta. I anslutning till soluppgång och solnedgång kan du få ett otroligt fint ljus som inte går att återskapa på något vis. Gyllene timmen är tiden när solen ligger precis vid horisonten och den blå timmen är tiden när solen är precis nedanför horisonten, innan den kommer upp eller efter att den försvinner ner bakom. Se till att utnyttja detta ljuset så gott det går. Var på plats redan innan dessa tillfällen infaller och stanna kvar en stund efter.
Höstpromenad i Västergötland.
Att sitta och vänta på en solupp- eller solnedgång kan vara riktigt magiskt. Se då till att ha med dig något att just sitta på. Jupios seattex 45 är en otroligt smidig utfällbar pall som du enkelt kan ta med dig överallt. Glöm heller inte extrabatterier, för att sitta och vänta för att sedan inse att batteriet inte räcker i kameran är ingen kul känsla så bunka upp med extra batterier så du slipper uppleva det.
4. Stående och liggande bilder
Natur och landskap är ofta förknippade med liggande bilder från det uttjatade begreppet “landskap och porträtt-läge”. Natur och landskapsbilder gör sig precis lika bra i stående format, speciellt idag när många av bilderna presenteras på telefoner med stående skärm eller publiceras på plattformer så som Instagram. Om du är osäker, ta en bild av varje orientering. Om du inte har något zoomobjektiv med dig så kan du enkelt göra en panorama av tre till fyra stående bilder för att få en landskapsbild. Detta ger som bonus extra bra upplösning, men kräver att scenen är relativt stilla.
Naturreservatet Dumme mosse, Jönköping
För att få med så mycket som möjligt i bilden krävs en bred brännvidd. Här är fyra exempel på objektiv som har just detta. Ett tips är att investera i bra objektiv för där sitter mycket av bildkvalitén!
5. Stort och smått
Naturen är intressant både i det stora och det lilla. Berg och storslagna landskap är ett naturligt inslag i naturfotografering, men det är inte alla som har lyxen att ha tillgång till en storslagen bergskedja på bakgården och då är det extra viktigt att komma ihåg det lilla. Att söka efter små motiv precis på husknuten eller utmed en eftermiddagspromenad kan ge ett överraskande resultat. Berg och stora landskap behöver inte heller vara synonymer med vidvinkelobjektiv. Normalzoom och teleobjektiv gör sig jättebra i landskapsbilder då du kan få utsnitt av scener som inte är möjligt med vidvinkelobjektiv.
För att fota nära objekt krävs speciella objektiv eller tillbehör. Här behöver du använda dig av ett makro-objektiv eller något som kallas mellanringar. Med mellanringar kan du enkelt öka närgränsen på dina nuvarandra objektiv genom att montera dem mellan objektivet och kamerahuset. Resultatet blir att du kan fokusera betydligt närmare objekt. Dock tappar du mycket ljus vilket i sin tur påverkar detaljrikedomen och kvalitén i bilden. För att säkra detta är det alltid bäst att köpa ett dedikerat makro-objektiv.
Alla bilder tagna av Patrick Cole
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i Stockholm, Malmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.
Lycka till!
Patrick Cole
2020-03-17
Dela