Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Fem tips till bättre naturbilder

I ett tidigare inlägg skrev jag om vilken utrustning och typ av efterbehandling som är lämplig för natur och landskapsfotografering. Den här gången är det dags för mer praktiska och grundläggande tips för att kunna få till intressanta naturbilder.

Ta tiden att utforska nya platser

På samma vis som är det smidigt att återkomma till platser du besökt tidigare är det också lika viktigt att våga och ta sig tiden till att utforska nya ställen. Passa på att undersöka och utforska mitt på dagen då du har gott om tid och ljuset (oftast) ändå inte är så tilltalande. På så vis behöver du inte stressa när ljuset blir bra och inte heller fastna i mörkret på en plats du inte känner till. Ta med en kompass (finns ofta i mobilen) för att ta reda på ungefär var någonstans solen går upp och ner, så vet du ungefär var du ska placera dig i förhållande till motiven du har spanat in. Om du har svårt att hålla reda på det så tänk så här “Solen är som en slips, går ner i väst”. Dock är det en sanning med modifikation här i norr. Under vinterhalvåret går solen ner mer i sydväst och under sommaren nordväst.

 

1.1.jpg

Höst i Västergötland.

Fotografera i samband med dåligt väder

Efter regn kommer solsken, men däremellan får du ett otroligt färg- och ljusskådespel. Precis före och efter regn är mina absoluta favorittillfällen att fotografera. En plats jag ofta återkommer till är Vätterstranden i Jönköping, där det efter ett kraftigt regnoväder är helt tomt på folk och sanden kan vara helt orörd. Himlen blir givetvis mer dramatisk och ljuset får en mycket intressantare karaktär än i “platt dagsljus”.

2.5.jpg

Efter ett regnoväder på Vätterstranden, Jönköping.

2.1.jpg

Regnbåge en mulen dag i Kruger Park, Sydafrika.

2.2.jpg

Oroliga moln i Kruger Park, Sydafrika.

2.3.jpg

Solen spricker fram och ger en regnbåge i fjärran. Kruger Park, Sydafrika

2.4.jpg

Dimma bland bergen. Charmonix, Frankrike.

Gyllene och blå-timmen

För naturfotografering finns det två tillfällen på dygnet som är mest intressanta. I anslutning till soluppgång och solnedgång kan du få ett otroligt fint ljus som inte går att återskapa på något vis. Gyllene timmen är tiden när solen ligger precis vid horisonten och den blå timmen är tiden när solen är precis nedanför horisonten, innan den kommer upp eller efter att den försvinner ner bakom. Se till att utnyttja detta ljuset så gott det går. Var på plats redan innan dessa tillfällen infaller och stanna kvar en stund efter. Om du är på semester på sydligare breddgrader bör du vara beredd på att solen försvinner väldigt snabbt och då blir planeringen ännu viktigare.

3.1.jpg

Höstpromenad i Västergötland.

3.2.jpg

Kall vintereftermiddag. Österbotten, Finland.

3.3.jpg

Lång exponering under blå-timmen. Vätterstranden, Jönköping

Stående och liggande bilder

Natur och landskap är ofta förknippade med liggande bilder från det uttjatade begreppet “landskap och porträtt-läge”. Natur och landskapsbilder gör sig precis lika bra i stående format, speciellt idag när många av bilderna presenteras på telefoner med stående skärm eller publiceras på plattformer så som Instagram. Om du är osäker, ta en bild av varje orientering. Om du inte har något zoomobjektiv med dig så kan du enkelt göra en panorama av tre till fyra stående bilder för att få en landskapsbild. Detta ger som bonus extra bra upplösning, men kräver att scenen är relativt stilla.

4.1.jpg

Naturreservatet Dumme mosse, Jönköping

4.2.jpg

Utsikt över Ama Dablam, Khumbu, Nepal.

Stort och smått

Naturen är intressant både i det stora och det lilla. Berg och storslagna landskap är ett naturligt inslag i naturfotografering, men det är inte alla som har lyxen att ha tillgång till en storslagen bergskedja på bakgården och då är det extra viktigt att komma ihåg det lilla. Att söka efter små motiv precis på husknuten eller utmed en eftermiddagspromenad kan ge ett överraskande resultat. Berg och stora landskap behöver inte heller vara synonymer med vidvinkelobjektiv. Normalzoom och teleobjektiv gör sig jättebra i landskapsbilder då du kan få utsnitt av scener som inte är möjligt med vidvinkelobjektiv.

5.1.jpg

Gullviva, Habo, Västergötland.

5.2.jpg

Pollinerad fluga, Bankeryd, Småland.

5.3.jpg

Tidig morgon, Mt Kinabalu, Sabah, Borneo, Malaysia.

5.4.jpg

Alpinister. Charmonix, Frankrike.

Alla bilder tagna av Patrick Cole

Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt utrustning och mjukvara för dina behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.se, 0770-771100 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö. Missa inte heller vår naturfotosida där du kan hitta mer inspiration och produkttips som hjälper dig att bli ännu bättre på att skapa häftiga bilder och videos. Lycka till!


Patrick Cole

2018-09-21

Dela

@scandinavianphoto

Vi hjälper dig att ta bättre bilder! Utrustning, inspiration, kunskap och råd inom fotografering och video. #scandinavianphoto

Följ

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.