Fotografera fyrverkerier

Vilka inställningar är de bästa för att fotografera fyrverkerier? Behövs det verkligen ett stativ för att få fina bilder? Vi har samlat de bästa fototipsen för att få bra bilder på fyrverkerier.

Inställningar för att fotografera fyrverkerier

Fotografera fyrverkerier utan stativ?

För att få bäst resultat rekommenderar vi att använda ett stativ när du fotograferar fyrverkerier. Om du inte använder stativ finns stor risk att bilderna blir oskarpa om du använder långa slutartider och att linjerna från fyrverkerierna inte blir raka utan får ett zickzack-mönster som är ett resultat av kamerans rörelseskakning. Du hittar alla våra stativ här.

Manuell fokusering

Kameran kan få problem att sätta fokus mot den svarta himlen. För att kunna börja exponeringen innan fyrverkeriet skjutits upp så är det bra att sätta kameran på manuell fokusering, ställ sedan fokusavståndet på oändligt. Du kan med fördel använda kamerans live-view för att ställa skärpan på något som kommer vara på samma avstånd som fyrverkerierna.

Kamerans inställningar

ISO-värde

Börja med att ställa kameran på manuellt läge (M) för att få full kontroll på alla inställningar. För att få så lite brus som möjligt i bilderna ställer du ISO-värdet på 100 eller det lägsta som kameran klarar av. Kom ihåg att ta några testbilder så att bilden inte blir för mörk. Här kan du läsa mer om programvalen med det manuella läget och här kan du läsa mer hur ISO det påverkar bilden.

Bländare

Bländaren bör ställas någonstans mellan f/5,6 - f/11 för att kunna få rätt exponering med de slutartider vi vill arbeta med. Den mindre bländaren gör också att vi får ett längre skärpedjup vilket underlättar vid fokuseringen samt att många objektiv presterar som bäst när en något mindre bländare används. Här kan du lära dig mer om hur bländaren fungerar.

Slutartid

Beroende på hur du vill att bilden ska bli kan du experimentera med olika långa slutartider. Det kan vara snyggt att ha med hela raketens färd, eller bara ta med lite av “sprättet” när den exploderat. Beroende på hur mycket fyrverkerier det är på himlen kan exponeringstiden behöva justeras för att det inte ska bli för många fyrverkerier i samma bild, beroende på vad du vill uppnå kan en till fem fyrverkerier vara lagom i samma bild. Blir det fler finns det risk att bilden blir för rörig. En slutartid mellan 1 till 10 sekunder är bra att börja testa med. Läs mer om slutartid.

Vitbalans

Det bästa är att fotografera i RAW så vitbalansen kan justeras i efterhand. Vill du fotografera i JPEG så får du testa vilken vitbalans som blir bäst mot himlen och övriga objekt som är med i bilden.

Fota fyrverkerier

Fjärrutlösare

Använder du en fjärrutlösare minimerar du risken att få skakningsoskärpa som orsakas av att avtryckaren trycks ned och att kameran då rör sig. Vid andra fototillfällen går det att använda 2 sekunders självutlösare för att undvika skakningsoskärpa orsakat av avtryckaren. Det är dock svårt att använda detta vid fotografering av fyrverkerier då det oftast inte går att på förhand veta när raketen kommer skjutas upp. Tänk på att läsa instruktionsboken för att ställa in kameran för att fungera med fjärrutlösare. Här hittar du fjärrutlösare för Canon, Nikon, Fujifilm samt Phottix Taimi som passar till flera olika modeller.

BULB-läget

Med fjärrutlösaren går det smidigt att använda kamerans BULB-läge. Det innebär att kameran exponerar bilden så länge som som avtryckaren hålls nedtryckt. På så vis kan du anpassa slutartiden efter hur fyrverkeriet utvecklar sig. Tryck in när den raketen skjuts upp och släpp när den exploderat.

Svart pappersark

Om du har kameran inställd på BULB-läget kan du även ha ett svart pappersark som du håller framför objektivet. Slå på BULB-låset, håll pappersarket framför objektivet och ta bort det när raketen kommer. När första fyrverkeriet exploderat håller du upp pappersarket framför objektivet igen och tar bort det när nästa raket kommer. Pappret kommer att fungera som en slutare och du kan få in flera raketer på samma bild.

Automatiskt läge eller motivprogram för fyrverkeri

Känner du dig osäker med att använda de manuella inställningarna finns det på vissa kameror ett programval som är anpassat för fyrverkerier. Läs i kamerans manual för att se om din kamera har denna funktion. Finns den inte kan du testa att använda det automatiska programvalet men tänk då på att du får bäst resultat om exponeringskompensationen ställs på -2 EV och se till att blixten är avstängd. Läs mer om exponeringskompensation här.

Exponera rätt med hjälp av histogrammet

När du fotograferar i väldigt mörka miljöer är det lätt att bli lurad av kamerans skärm. Risken finns att du upplever bilden på skärmen ljusare än vad den faktiskt är. För att undvika detta bör du kontrollera histogrammet så att det mesta av informationen ligger i mitten av histogrammet.

Varma kläder

Du kommer så still länge på samma ställe utan möjlighet att röra på dig. Ta på dig varmare kläder än vad du tror att du kommer behöva. Det är lättare att ta av kläder om det blir för varmt än tvärt om.

Ut och testa i god tid

Förbered dig väl genom att i god tid gå ut och testa inställningarna. Kolla vilka inställningar som ger rätt bakgrundsljus från himlen, ska du ta med siluetten av staden är det bra att tänka på att gatlampor eller andra ljuskällor kan bli överexponerade om du använder en lång slutartid. Ta många testbilder, förvänta dig inte att det ska bli perfekt direkt.


2015-12-28

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.