Fotografera Landskap!

I detta inlägget hittar du tips om hur du fotograferar landskap.

Utrustning
- Objektiv
- Stadigt Trebensstativ
- Fjärrutlösare
- Tonat Gråfilter
- Polarisationsfilter
- Regnskydd

Som objektiv fungerar egentligen vilket som helst. Jag brukar variera mellan ett vidvinkelobjektiv (kitobjektivet 18-55mm fungerar bra) och ett 50mm fast objektiv, som jag annars mest använder till porträtt.

Inställningar
Ställ in din kamera på läget bländarprioritet (A eller AV) och välj en liten bländare (tex. f10) och lägsta möjliga ISO. Tycker du att det är för svårt, finns det ibland ett lanskapsläge man kan välja på kameran.

bildtext
Tidig morgon och sen eftermiddag.

Tips
- Fotografera i soluppgång eller solnedgång, då ljuset är som vackrast. Men kom ihåg att vara på plats i god tid, så att du hinner rigga din utrustning innan det bästa ljuset är förbi.
- Förbered dig innan genom att kolla väderprognosen och besöka platsen där du vill fota.
- Glöm inte förgrunden; Att ta med lite av naturen precis framför dig eller kanske en person som är på väg in i bilden, skapar ett djup och kan förstärka en känsla du vill förmedla.
- Försök låta bli att placera horrisonten mitt i bilden. Använd hellre "tredjedelsregeln" - dela in världen i tre delar. Två delar mark och en del himmel eller tvärt om.

bildtext

- Fotografera i alla väder; Fånga mörka, effektfulla ovädersmolnen på himlen, kraftiga vågor på vattnet mitt under stormen, yrande snö över ett fridfullt vilande landskap eller solens första strålar på morgonkvisten - men kom ihåg att skydda din kamera!
- Ta mer effektfulla bilder genom att använda tonat gråfilter, som mörkar ner himlen.
- Använd Polarisationsfilter för att göra en blå himmel ännu blåare och för att ta bort reflektioner från ljuset i vattnet.
- Använd längre slutartid när du fotar vatten, så förvandlas vågorna till "rökmoln" - kan ge ett helt fantastiskt resultat! (Ställ då in kameran på läge S eller TV och välj en lång slutartid, tex. 10 sekunder (10") eller längre. Kom ihåg att ha så lågt ISO som möjligt. Använd fjärrutlösare och stativ för att minska skakningsoskärpa.
- Leta efter små detaljer, dessa lyfter upp bilden.
- Lek med en bit av land som speglar sig i vattnet.

bildtext
Speglingar i vattenytan och detaljer i form av träd längst upp på berget.

Men framför allt - se till att ha roligt där ute!
Det finns många regler man kan gå efter när det gäller foto. Dessa är mest "riktlinjer" och ett hjälpmedel till bättre bilder, men dessa regler är också till för att brytas. För mig är det viktigare att det känns bra och känns rätt när jag fotograferar, så därför gör jag alltid ändå precis hur jag vill oavsett om det är enligt reglerna eller inte. :-)

Foto: Elin Kero


Scandinavian Photo

2011-10-20

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.