Fotografera snö

Nu när vintern är här och snön börjar dala ner mer och mer är det tid att plocka fram kameran och gå ut och fotografera det vackra vita landskapet. Men har du någon gång upplevt att dina bilder inte blir så snövita som det faktiskt var i verkligheten när du fotograferade det? Det är väldigt lätt hänt att man kommer hem med antigen för ljusa eller gråblaskiga bilder. Här kommer några enkla tips att tänka på innan du ger dig ut i vinterlandskapet.

Isigt landskap vid vättern

Se till att ha vitbalansen rätt

Som alltid när du fotograferar är det viktigt att ha rätt vitbalans på kameran. Du kan läsa mer om vitbalans och vad den gör i våran fotoskola om vitbalans.

Exponeringskompensera

Något man ofta glömmer när man är ute är att använda sig av + / – i exponeringskompensation. Det är ett enkelt sätt att ljusa upp sin bild så snön blir vitare. Läs mer om exponeringskompensation.

Bilder på snö med olika inställningar för exponeringskompensation
Med olika inställningar på exponeringskompensationen, kan du få det resultat du är ute efter. 

Exponeringskompensation på Canon och Nikon
Exponeringskompensation på Canon och Nikon.

Sätt kameran på Matris/Evaluerande ljusmätning

Då du vill ha med så mycket omfång i bilden som möjligt är det bra om du sätter in ljusmätningen Matris/Evaluerande. Den mäter ljuset i hela bilden och försöker återge det. Du kan läsa mer om ljusmätningsmetoder här.

Snöiga träd
Fotad med Matris/Evaluerande ljusmätning, exponeringskompensation +0.3 steg

Redigera snöbilder i Photoshop

När du kommit hem ifrån din vintervandring finns det ett mycket enkelt knep du kan göra i Photoshop för att förbättra dina bilder.

Använd verktyget Levels (nivåer)

Levels är ett mer eller mindre magisk verktyg i photoshop som kan få dina gråa bilder att ploppa fram på riktigt. I levels talar du om för photoshop vad som är vitt och vad som är svart. Här använder jag Photoshop Elements 9.

Hur du hittar levels

Genom att använda kortkommandot Ctrl+L eller Kringla+L kommer du direkt till verktyget levels. (Nivåer på svenska)

Levels

Klicka på den vita pipetten och klicka sedan på det vitaste stället du har i din bild. Levels ställer då om vitbalansen på din bild, så att den blir mer korrekt. Vill du också ställa in bildens svarta, gör du samma sak fast med den svarta pipetten.

Resultatet blir väldigt rent och fräscht.

Snöigt träd med olika inställningar på levels
Med levels blir du enkelt av med den grå hinnan som finns på bilderna

Låt kameran tina sakta

När du kommer in ifrån din vinterpromenad. Låt då kameran vara kvar i väskan i ca 30-60 minuter. Tar du upp kameran från väska på en gång, finns det stor risk att det bildas imma både inne i kameran och på linserna. Så låt den ligga kvar i väskan och sakta tina upp och anpassa sig till rumstemperatur.


Scandinavian Photo

2013-12-19

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.