Fotografera snö

När vintern kommer och snön börjar dala ner är det många som vill plocka fram kameran och gå ut och fotografera det vackra vita landskapet. Men har du någon gång upplevt att dina bilder inte blir så snövita som det faktiskt var i verkligheten när du fotograferade det? Här har vi samlat tips på vad du kan tänka på för att göra din vinterfotografering så bra som möjligt – med allt från förberedelser till fototekniker.

Snö som flyger runt en modell

9 tips för bättre vinterfoton

  1. Ladda batterierna
  2. Klä dig varmt
  3. Håll koll på spåren
  4. Rätt vitbalans och exponering
  5. Ta vara på ljuset
  6. Fokusera på makro
  7. Använd polarisationsfilter
  8. Låt kameran ligga kvar i väskan
  9. Förbättra bilderna i Photoshop

1. Ladda batterierna

Kyla har en förmåga att dränera kraften ur dina batterier. Det är frustrerande när batteriskalan kryper ner på rött och du inte har möjlighet att byta eller ladda batteriet – det känner du säkert igen från din mobil. Ladda därför dina batterier till både kamera och mobil. Om du har extrabatterier, ladda även dem och förvara varmt i exempelvis en innerficka eller byxficka när du är ute. Även en powerbank kan vara bra att ta med.

2. Klä dig varmt

Stelfrusna fingrar och tår är inte ett lyckat koncept för att lyckas med vinterfotograferingen. Klä dig lager på lager för att hålla värme. Ett par fotohandskar är en mycket bra investering så att du slipper frysa medan du fotograferar och du behöver inte heller oroa dig över stelfrusna fingrar.

3. Håll koll på spåren

Det är irriterande att gå runt länge för att hitta den perfekta fotograferingsplatsen och sedan upptäcka att du precis har förstört förgrunden genom att ha trampat runt för mycket i den orörda snön. Tänk på var du går, och håll hela tiden koll efter potentiella motiv framför dig. Dock behöver inte spår i snön förstöra bilden, utan dem kan också lyfta din vinterbild. Exempelvis kan djurspår i orörd snö bli en vacker vinterbild, eller varför inte ta med dig skidorna och låta spåren skapa ledande linjer i fotot?

4. Rätt vitbalans och exponering

Snö är ett motiv som kan lura kamerans ljusmätare. Exempelvis kan snön lätt få fel vitbalans och få en grå- eller blåaktig ton. För att uppnå det resultat du vill ha är det viktigt med rätt inställningar för vitbalans och exponeringskompensation i kameran. Undvik den automatiska inställningen för vitbalans när du fotar vinterbilder för då kommer kameran bara bli förvirrad över alla nyanser av vitt från snön. Läs mer om vitbalans här.

Om du befinner dig i en skuggig miljö vill du ljusa upp bilden så att snön ser vit ut, medan om det är väldigt soligt så kan det underlätta med en lägre exponering. Testa dig fram med olika inställningar på exponeringskompensationen. Vissa saker kan du åtgärda i bildredigeringen efteråt, men det är ju roligast när man lyckas med det direkt i kameran. Läs mer om exponeringskompensation här.

5. Ta vara på ljuset

Vintern är en mörk tid och därför är det svårare att veta när man ska gå ut och ta vinterbilder. Generellt sett är ljuset som bäst tidigt på morgonen eller på kvällen, oavsett vad för bilder du ska ta. Ljuset vid en solupp- eller nedgång tillsammans med vit snö kan bli fantastiska landskapsbilder. Strålande solsken från en blå himmel mot gnistrande snö är också vackert, men tänk på att du kan behöva ett ND-filter för att bilderna inte ska bli överexponerade. När det börjar bli mörkt ute kan ljuset från skyltfönster, gatlampor och bilar inne i stan skapa fina stadsbilder.

6. Fokusera på makro

När du fotograferar på vintern kan det vara riktigt roligt och inspirerande att fokusera på makro. Testa fotografera en frostig kvist, några snökristaller på en gren eller varför inte en smältande vattendroppe? För att få bra ljus i bilden kan du använda dig av antingen LED-ljus eller en extern blixt ifall det börjar bli mörkt ute. Du kan också ställa in kamerans ljusmätning på Matris/Evaluerande. Den inställningen är bra eftersom den mäter ljuset i hela bilden och försöker återge det, vilket är bra vid snöfotografering när du vill ha med så mycket omfång i bilden som möjligt. Läs mer om ljusmätningsmetoder här.


Till toppen av sidan

7. Använd polarisationsfilter

Ett polarisationsfilter är ett måste i din fotoväska om du tycker om att ta fina vinterbilder. Filtret ger dig mer kontrast och färgmättnad i bilderna, vilket gör att du kan överexponera det vita landskapet direkt i kameran utan att behöva redigera efteråt. Experimentera genom att ta bilder med olika grad av polarisering för att hitta just din favorit. Läs mer om polarisationsfilter här.

8. Låt kameran ligga kvar i väskan

Efter en vinterdag utomhus bör du tänka på att inte utsätta din utrustning för hastig uppvärmning när du kommer hem. Låt kameran ligga kvar med övrig utrustning i väskan i cirka 30-60 minuter, annars finns risken att det bildas fukt och imma både i kameran och på linserna. Om du inte har tålamodet att vänta för att du vill titta på bilderna från fotograferingen, ta ut minneskortet och lägg sedan tillbaka kameran i väskan.

9. Förbättra bilderna i Photoshop

Väl hemma från fotograferingen kan du snygga till bilderna med hjälp av exempelvis Photoshop. Det finns många knep till att få en redan bra bild att se bättre ut, men vi tipsar om verktyget Levels (Nivåer på svenska). Att använda levels innebär att du berättar för programmet vad som är svart och vad som är vitt i bilden. För att komma till verktyget använder du kortkommando Ctrl+L på Windows alternativt Command+L på Mac. Använd den vita pipetten på det vitaste området i bilden och då fixar verktyget till vitbalansen så att den blir mer korrekt. Blir du inte nöjd med resultatet är det bara att klicka på en ny punkt. Vill du ställa in bildens svarta, gör du samma sak fast med den svarta pipetten.

Foto: Mikael Järnåsen och Martina Kallin

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

12
dec

Fota frysta såpbubblor

Att frysa såpbubblor en kall vinterdag är riktigt fascinerande att se, och det är roligt att fotografera eller fånga på film. Det vackra mönstret som bildas när såpbubblan fryser till is är ren magi och blir unika foton. Här delar vi med oss av recept på såpbubblor som håller för att frysa, tipsar om hur du gör för att lyckas och hur du bäst fotograferar resultatet.

Läs mer

30
nov

Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-01-03

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn