Julklappstips till den som är ny på fotografering del två

Vad ska du köpa för julklappar till den som precis har börjat fotografera? Det finns fantastiskt mycket att välja på när det kommer till just julklappar, ska det vara hårda, mjuka eller ska du låta den du ger bort julklappen till att välja själv genom ett presentkort? Detta är del två i våra julklappstips för dig som vill ge bort en fin och bra julklapp till den som börjat fotografera och som ger möjlighet till utveckling och nöje. I vårt tidigare inlägg, Julklappstips för den som börjat fotografera del I, tipsar vi bland annat om 50 mm objektiv, ritplatta, hårddisk, stativ, reflexskärm och mycket mer.

Vad ska du köpa för julklappar till den som precis har börjat fotografera? Det finns fantastiskt mycket att välja på när det kommer till just julklappar, ska det vara hårda, mjuka eller ska du låta den du ger bort julklappen till att välja själv genom ett presentkort? Detta är del två i våra julklappstips för dig som vill ge bort en fin och bra julklapp till den som börjat fotografera och som ger möjlighet till utveckling och nöje. I vårt tidigare inlägg, Julklappstips för den som börjat fotografera del I, tipsar vi bland annat om 50 mm objektiv, ritplatta, hårddisk, stativ, reflexskärm och mycket mer.

Ge bort en passande väska med utrymme för både kamera och lussekatter

Det är alltid trevligt att få stora paket och då är en väska ett perfekt val. Det är praktisk, säkert och snyggt. Det finns många att välja mellan och det är alltid bra att ha lite extra plats ifall den du ska ge bort julklappen till skaffar mer prylar. Det finns smidiga och snygga axelväskor som passar bra till fotografering och är smidiga att bära med sig, som exempelvis Think Tank Spectral 8, Think Tank Story Teller 8 eller Manfrotto Windsor Reporter.

Dessa väskor är tre favoriter som skiljer sig lite åt. Think Tank väskorna är mer rustika och tåliga som dessutom finns i större storlekar, medan Manfrotto väskan har lite tunnare yttermaterial, är inte riktigt lika slitstark men rymmer förvånansvärt mycket utrustning. Dessa väskor rymmer nämligen mer än bara kamera vilket är perfekt om den du köper julklappen till vill ha med ett extra objektiv eller kanske något som är minst lika viktigt som fotoutrustningen, fikat såklart!

LED-lampa för en lysande jul och fina porträtt

När dagarna under vintertiden är korta och de ljusa timmarna försvinner snabbt, är det klurigt att fotografera i mörkret. Varför inte då ge bort ett smidigt och portabelt ljus som kan hållas i handen för att skapa en extra julkänsla i bilderna? Detta kan din julklappsmottagare skapa med en enkel men bra LED-lampa som fungerar för både foto och video i svagt ljus, exempelvis LedGo LG-E116C Bi-Color.

Ytterligare en positiv egenskap med LED-lampan är att den, till skillnad från en blixt, lyser konstant i form av ett behagligt ljus. Samtidigt kan fotografen se hur ljuset kommer falla på modellen under hela fotograferingen utan att behöva chansa sig fram. Sist men inte minst drivs LedGo LG-E116C Bi-Color med antingen speciella kamerabatterier eller med det smidigaste alternativet, nämligen AA-batterier. För det sistnämnda alternativet krävs dock en extern adapter för batterierna så du kan göra inköpet komplett.

[Photobloggen/Julklappstips/Julblogg1200/LED]

Som du ser på bilderna ovan, kan LED-lampan användas för att skapa fina porträtt framför julgranen genom att lysa upp modellen (bild 1 och 2) som utan LED-lampan skulle ha blivit för mörk (bild 3).

Mjuka paket i hård förpackning: redigeringsprogram för bättre bilder

Att börja redigera bilder är ett steg i utvecklingen för den som fotograferar och uppskattas lätt. Detta eftersom de tagna bilderna kan anpassas till sociala medier, korrigeras i färgerna, beskäras och kan göras ännu skarpare med extra skärpa. Dessutom kan bilderna framkallas digitalt för att få ut det maximala ur filerna. Nedan finner du tre strålande alternativ för den som vill börja redigera. 

Redigera bilder och skapa kollage med Adobe Photoshop Elements

Skillnaden mellan Adobe Lightroom och Adobe Photoshop Elements är att den sistnämnda får större möjligheter för lite mer avancerade verktyg som lager och lagermask. Programmet ger mer hjälp till användaren och har funktioner för att skapa snygga fotocollage, byta bakgrunder i bilder samt lägga på text. Programmet passar utmärkt för den som vill arbeta mer djupgående med bilderna på ett pedagogiskt sätt. Adobe Photoshop Elements har mer kreativa möjligheter att manipulera en bild, till exempel genom att ta bort/flytta/duplicera apelsin eller genom att montera fotografens ansikte på jultomten.

Klipp och redigera video med Adobe Premiere Elements

Har du märkt att den du ska ge bort julklappen till filmar mycket med sin kamera är ett alternativ att ge bort ett videoredigeringsprogram och det är precis som det låter, anpassat för video. Med hjälp av programmet går det att klippa film, lägga på musik och göra snygga övergångar. Väldigt mycket av filmens karaktär, historia och tempo styrs av klippningen, så det är ett viktigt verktyg för den som filmar.

Redigera bilder och håll ordning på dem med Adobe Lightroom 6

Detta är ett program både för att skapa fotokataloger, organisera och redigera. Programmet är logiskt uppbyggd och det är enkelt att förstå både redigeringen och programmets biblioteksfunktion. Bildredigeringen i Lightroom är av den mer grundläggande typen som kan justera ljusstyrka, kontrast, färger och enklare fläckborttagning. Lightroom har också fler avancerade funktioner som övertoningsfilter, filterpensel, HDR, panorama och bildspel/webbgallerier. Detta är en bra programvara att börja med för att redigera och sortera många bilder snabbt och smidigt.

Bonustips för dig som väljer att ge bort Adobe Lightroom 6

Med Loupedeck+ kan Adobe Lightroom 6 kontrolleras med fysiska knappar och reglage som dessutom ger en härlig frihetskänsla och förenklar redigeringsarbetet. I praktiken innebär det att ljusheten, färgerna och kontrasterna kan ändras direkt på kontrollbordet istället för att använda reglagen i programmet. På sådant sätt slipper användaren också leta i programmets menyer och inställningar för att hitta samtliga reglage. Det är viktigt att poängtera att Loupedeck+ fungerar inte med Elements programvarorna utan enbart med Lightroom 6/CC eller de lite mer avancerade programvarorna Adobe Premiere Pro CC, Aurora HDR och Skylum.

Överraska med kunskapspaket!

Hårda paket är alltid roligt men ibland kan det vara trevligt att ge bort möjligheter att lära sig något nytt och därmed utvecklas. Att gå en kurs är ett perfekt sätt att förverkliga detta men också ett bra tillfälle att knyta an nya kontakter inom foto- och videovärlden genom att mingla över en kopp kaffe under kursernas pauser. Kurserna hålls i våra butiker belägna i Malmö, Stockholm, Göteborg och Oslo av både vår egna personal eller av inhyrda kursledare som är specialiserade och verksamma inom olika områden. Vi erbjuder allt från grundkurs till studioworkshops och naturfoto. Titta in på vår kurssida för att hitta en rolig och tilltalande kurs!

Presentkort för den som önskar att välja julklappen på egen hand

Om du mot all förmodan känner att det är för svårt att hitta en kurs, print eller produkt som du tror passar den som varit snäll i år kan du alltid köpa ett presentkort på valfritt belopp. Även om det i stunden kan verka en tråkig julklapp så är det oftast den mest önskvärda för då kan mottagaren själv välja vad den framtida prylgalningens hjärta önskar. Garantin om att nyttja presentkortet inom 3 års period är såklart bara ett stort plus i kanten för den som inte kan bestämma sig. Och skulle det vara så att presentkortets värde inte täcker önskemålet, går det givetvis att lägga till en egen slant.

Från oss alla till er alla – en riktigt God Jul & Gott Nytt år!

[TEXT1023497358]


Daniel Johansson

2018-12-04

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.