2021-01-04

Regler för drönarflygning

Att flyga, fotografera och filma med en drönare blir bara mer och mer vanligt. För att möta det ökade intresset och samtidigt upprätthålla en säkerhet i luftrummet har Transportstyrelsen tagit fram nya drönarregler som gäller från och med 1 januari 2021.


De nya reglerna är gemensamma för hela Europa och skiljer sig inte jättemycket mot de vi tidigare har haft i Sverige. Den stora skillnaden är att drönarna delas in i olika kategorier beroende på risknivå i flygningen. Precis som tidigare gäller grundreglerna som säger att du behöver tillstånd för att flyga en drönare utom synhåll och högre än 120 meter. Du får heller inte flyga på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom. För att göra övergången enkel för dig som flyger drönare idag, så kommer de tidigare reglerna att gälla fram till och med 31 januari 2021.

dronar-regler.jpg

Sammanfattning av de nya reglerna

  • Du som ansvarig operatör ska oavsett drönare registrera dig på Transportstyrelsens hemsida och se till att drönarflygningen sker på ett säkert sätt.
  • Beroende på hur drönaren ska användas delas den in i en av tre kategorier: öppen, specifik eller certifierad. Det krävs att du har ett giltigt behörighetsbevis för respektive kategori.
  • Drönare som väger under 25 kg behöver inget tillstånd från Transportstyrelsen, så länge du flyger inom synhåll och på en maxhöjd på 120 meter över marken. Dessa drönare ingår i den öppna kategorin (tidigare gick gränsen vid 7 kg).
  • Flygningen är begränsad i vissa områden – exempelvis över fängesler, kärnkraftverk, naturområden och militära områden.
  • Drönare som används inom EU måste ha en särskild certifieringsklass.
  • Har du en äldre drönare utan C-klassning och flyger inom den öppna kategorin kan du fortsätta flyga under vissa villkor även efter 1 januari 2021. Läs mer om C-klassning här

Har du frågor och funderingar eller vill du läsa om de nya reglerna i detalj? På www.transportstyrelsen.se hittar du en fullständig version av de nya reglerna. Du kan även ringa Transportstyrelsen på 0771-779 779 och ställa dina frågor.

Utbildning för fjärrpiloter

Du som flyger drönare kallas för fjärrpilot och för att få flyga drönare inom någon av de tre kategorierna öppen, specifik eller certifierad krävs det att du som fjärrpilot har gått en utbildning och fått ett behörighetsbevis. Oavsett vilken drönare du flyger behöver du registrera den och skaffa ett behörighetsbevis vilket du kan få genom att gå en utbildning hos Transportstyrelsen. Tillstånd däremot behöver du endast om din drönare ingår i kategorin certifierad eller specifik – inte i den öppna kategorin.

Transportstyrelsen har delat in bevisen utefter vilken kategori du ska flyga i:

Öppen – Drönarkort

I den öppna kategorin får du inte flyga utom synhåll och inte högre än 120 meter. Du får inte heller flyga på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom. Drönaren får max väga 25 kg. Inom denna kategori finns tre underkategorier:

  • A1 – när flygningar sker i närheten av människor i begränsad omfattning men är reserverade till C0- och C1-drönare.
  • A2 – flygningar som sker 30 meter från människor och är begränsade till C0, C1 och C2- drönare. Vid vissa tillfällen kan avståndet minskas till 5 meter i låghastighetsläge och det efter utvärdering av specifik situation.
  • A3 – när flygningar ska utföras på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden och gäller samtliga klasser (C1-C4) av drönare.

Certifierad – Fjärrpilotcertifikat

Vid flygningar med hög risk, som exempelvis transporter av personer eller flygning över folksamling, krävs certifiering och registrering av din drönare. Det krävs också ett tillstånd från Transportstyrelsen. Läs mer här om tillstånd i den certifierade kategorin.

Specifik – Kompetensbevis

Överskrider flygningen någon begränsning som finns i den öppna kategorin innebär det en större risk för utomstående och kräver tillstånd som ska genomföras antingen i den certifierade eller i den specifika kategorin. Läs mer här om vilka tillstånd som ingår i den specifika.

Att utbilda sig till fjärrpilot ser lite olika ut för de olika kategorierna. I den öppna klassen laddar du ner ett pdf-dokument från Transportstyrelsens hemsida och genomför ett teoriprov där du måste ha minst 75 % rätt för att bli godkänd. I den certifierade och den specifika klassen bedöms risken med flygning vara högre och kräver därför också ett mer avancerat prov via en institution.

Läs mer om de olika teoriproven hos Transportstyrelsen.

Tillstånd för drönare

Ska du flyga en drönare som väger under 25 kg krävs det inget tillstånd från Transportstyrelsen, så länge du flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över folksamlingar. Däremot kan det krävas andra tillstånd från exempelvis Lantmäteriet, vid spridning av bild och film eller från den lokala flygtrafikledningen. För drönare över 25 kg behöver du ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen eftersom dessa ingår i den certifierade eller den specifika kategorin.

Läs mer om tillstånd för drönare hos Transportstyrelsen.

Drönarguide med allt du behöver veta

På Transportstyrelsens hemsida hittar du, förutom de nya reglerna, allt du behöver veta om vad som gäller när du flyger med din drönare. De har skapat en mycket användbar guide där du steg för steg kan få fram information om vad som gäller för just dig. Till guiden!

Källa: www.transportstyrelsen.se


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn