Fotografera Perseiderna

Upplev och fotografera meteorregnet Perseiderna! Fenomenet inträffar i augusti varje år och du kan se Perseiderna med blotta ögat. Det är ett perfekt tillfälle att fotografera stjärnhimlen och spektakulära meteorer som brinner upp i jordens atmosfär. Vi hjälper dig att hitta vilken kamera, objektiv och stativ du behöver samt vilka kamerainställningar som passar bäst för att fotografera Perseiderna.

Perseiderna och starlink satelit

Innehåll

Vad är Perseiderna?

Perseiderna är ett återkommande meteorregn (även kallat meteorsvärm) som förekommer varje år i början i augusti. Det uppstår efter att Swift-Tuttle-kometen har passerat jorden. När kometen har passerat kan vi se resterna från svansen som ger upp till 60 fallande meteorer per timme. Meteorerna faller och brinner upp i jordens atmosfär – det är det som uppfattas som stjärnfall eller i detta fall som ett meteorregn. Tack vare den stora intensiteten är det relativ lätt att fånga detta på bild. 

När syns Perseiderna bäst?

Perseiderna passerar mellan 8–12 augusti, så gå ut under dessa nätter för att uppleva meteorregnet. Efter midnatt och fram till det börjar ljusna är det synligt med blotta ögat. Du kommer att märka att antalet meteorer ökar ju längre du är ute och efter några timmar innan solen går upp så når meteorregnet en maximal nivå.

Var ser jag Perseiderna?

För att du ska kunna se meteorregnet behöver du ta dig ut till en avskild och mörk plats för att inget störande ljus ska lysa upp natthimlen. Hitta en plats med en bra utsikt över stjärnhimmeln och långt från städer och belysning – ju mörkare, desto bättre.

Titta upp mot norr, du hittar Perseiderna inom stjärnbilden Perseus. Är du osäker på att hitta stjärnbilden Perseus så finns det flera olika appar i både App Store och Google Play du kan testa. Ett tips är att ladda ner apparna innan du beger dig ut i mörkret och till avskilda platser. 

Perseiderna.jpg
När du fotograferar Perseiderna kan du få med bonusobjekt i din bild, här ser du både meteor och ett kluster med Starlink-sateliter. Foto: Mikael Järnåsen

Till toppen av sidan

Kamerainställningar för att fotografera Perseiderna 

För att du ska kunna ta en skarp och bra bild finns det några saker du behöver tänka på när du ställer in din kamera. När du fotograferar stjärnor och meteorer med lång slutartid finns det en viktig faktor att ta hänsyn till; jorden snurrar snabbare än vad du kan tänka dig. För att stjärnorna ska bli skarpa prickar och inte långa streck måste du använda en formel som gör det enkelt att räkna ut din slutartid (se formel i stycket nedan). När du ställt in din slutartid, välj en stor bländare och sedan höj ISO så högt det går. Nedan kan du läsa mer detaljerat om hur du räknar ut rätt slutartid för din kamera och vilka inställningar du ska använda.

Räkna ut slutartid för stjärnfotografering

Här är ett exempel på hur du räknar ut slutartiden på ett objektiv med en brännvidd på 14mm. Börja med att undersöka hur lång brännvidd du har, det står angivet i mm på ditt objektiv. Räkna med ditt värde i stället för 14mm som visas i exemplet.

När du vet vilken brännvidd du har på objektivet så behöver du ta reda på hur stor sensor du har. Den informationen hittar du antingen under tekniska specifikationer eller i kamerans manual. Välj formel nedan efter om du har fullformat, APS-C eller Micro 4/3 sensor. Räkna ut din mest långsamma slutartid du kan använda och avrunda tiden nedåt för att vara på den säkra sidan.

Formeln för slutartiden: 500 / (objektivets brännvidd x brännviddsfaktor)

Fullformatskamera: 500 / 14mm = 35 sekunder
APS-C: 500 / (1,5 x 14mm) = 23 sekunder
Micro 4/3: 500 / (2 x 14mm) = 17 sekunder

Orkar du inte räkna? Testa dig fram!

Tycker du detta är krångligt? Då kan du lösa det genom att ta en testbild och zooma in maximalt på skärmen för att kontrollera att stjärnorna är skarpa. Om stjärnorna inte blir skarpa, testa att välja en snabbare slutartid – svårare än så behöver det inte vara!

Ställ in bländaren (f-tal)

För att du ska få in så mycket ljus som möjligt ska du kan ska du ställa in bländaren (f-tal) så lågt som möjligt (lågt f-tal innebär stor bländare). Exempel på stora bländartal är f/1,4, f/1,8, f/2,0 upp till f/4. För att du ska kunna få så lågt ISO som möjligt rekommenderar vi dig att ställa f-talet lågt för att få in så mycket ljus som möjligt. Har du en riktigt bra kamera så kan du välja ett lite högre värde om du vill ha lite extra skärpa. 

Balansera ljuset med ISO

Den tredje och sista inställningen för att få en bra avvägning av ljuset i din bild är att justera ISO. Höj ISO tills du ser stjärnorna tydligt när du tar en testbild. Eftersom du redan ställt in rätt slutartid och bländare är det bara att höja eller sänka ISO tills du är nöjd med ditt resultat.

Använd manuellt fokus för skarpa bilder

När inställningarna för ljuset är klara är det dags för att sätta fokus på stjärnhimlen. Du kan sätta fokuset på stjärnhimlen genom att antingen använda kamerans display eller genom att titta på objektivets fokusring för att sätta fokus på oändlighet. Sätt ditt objektiv från AF till M för att ställa in skärpan manuellt. Zooma in maximal och vrid på fokusringen tills du upplever att stjärnorna blir skarpa. 

Du kan även se på ditt objektiv, så att det är inställt på ”oändligt” och oftast i längst ut på fokusringen. Du kommer få testa dig fram eftersom strecken på objektivet inte är helt exakta. Vi rekommenderar att du tar en bild, zoomar in maximalt i bilden och kontrollerar så att det ser bra ut.

Montera kameran på stativ, stäng av bildstabilisering och använd självutlösare

För att du ska få skarpa bilder behöver du göra några sista saker utöver kamerainställningarna:

  1. Montera kameran på ett stativ
  2. Stäng av bildstabiliseringen både på din kamera och objektiv (om inte din kamera gör detta automatiskt)
  3. Använd kamerans självutlösare eller en trådutlösare för att inte få några skakningar av avtryckaren 

Använd dessa steg för att få skarpa bilder när du fotograferar stjärnhimlen. Det viktigaste är att kameran är helt stilla. Det räcker med rörelsen från att du trycker på kamerans avtryckare eller går vid stativet för att du ska få minimala rörelser, som leder till oskärpa.

Perseiderna 1.jpg


Till toppen av sidan

Utrustning för att fotografera Perseiderna

För att du ska kunna fotografera Perseiderna behöver du en systemkamera, objektiv och ett stativ. När du ska fotografera på meteorregn på natten behöver du ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv för att få med hela natthimlen och få in mycket ljus i kameran.

Systemkamera för att fotografera Perseiderna

Packa ner din kamera, objektiv, minneskort, stativ och extrabatterier när du ska ut på kvällen. Har du ingen systemkamera rekommenderar vi att du tittar på en systemkamera som kan ta bra bilder i mörker, samt fotografera med manuella inställningar.

Objektiv för att fotografera Perseiderna 

För att du ska få in så mycket ljus som möjligt från meteorerna och stjärnorna behöver du ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv. Titta på objektiven och se vad det står på det. Det är bra att använda objektiv med brännvidd mellan 10–24mm och gärna med så lågt f-tal (bländare) som möjligt. Nedanför kan du hittar exempel på några objektiv som lämpar sig utmärkt för att fotografera stjärnhimmel och Perseiderna. 

Stativ för långa slutartider och skarpa bilder

Om du ska ta bilder på natthimmel, stjärnor och Perseiderna behöver du ett stabilt stativ. Testa de olika inställningarna på stativhuvudet och stativbenen innan du går ut i mörkret, så du kan ändra höjd och vinklar utan att behöva titta, det sparar in mycket tid i mörkret.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

21
juni

Lär dig mer om astrofotografering

Astrofotografering är en spännande genre som lockar både nybörjare och vana fotografer. Att fotografera natthimlen en mörk stjärnklar natt ger riktigt fina och unika foton. Drömmer du om att fånga Vintergatan eller ett stjärnfall på bild, men vet inte hur du ska göra? Här har vi samlat våra bästa tips för dig, med allt från vilken utrustning som lämpar sig bäst till vilka kamerainställningar du ska använda.

Läs mer

17
apr

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

28
nov

Stativguide – välj rätt kamerastativ

Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.

Läs mer

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

16
okt

Systemkamerans inställningar – lär känna din kamera

Hur hänger bländare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstäver och symboler på kamerans programvalsratt? Vi hjälper dig förstå systemkameran och hur alla inställningar fungerar här.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-08-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn