Fem tips till bättre naturbilder!

Hur utmanar du dig själv som naturfotograf och tar dina naturbilder till nästa nivå? Mikael Järnåsen, Elisabeth Landberger och Patrick Cole, som alla tre är engagerade naturfotografer och tillika kollegor på Scandinavian Photo, delar i detta blogginlägg med sig av sina bästa tips för att ta bättre naturbilder. Läs och inspireras av bilder tagna av tre otroligt duktiga naturfotografer!

Förbered dig väl

Något som är viktigt om du ska ut och fotografera i naturen är dina förberedelser. Vårt första tips är att lära känna den plats du ska fotografera innan du sätter dig i bilen mot din destination. Sök upp platsen på Google Maps eller Eniro och testa att köra en streetview om det är möjligt och lär känna platsen du ska fotografera. En annan variant är att testa Flickr eller Instagrams kartsökfunktion för att se om det finns bilder som redan är upplagda på platsen du ska till. Därefter kan du ta reda på hur ljuset rör sig på den plats du ska till med hjälp av olika appar som finns, exempelvis TPE som visar månen och solens rörelser. Om du ska fotografera i mörker är det bra att åka till destinationen i dagsljus, just för att se var du kan placera dig när du fotograferar men också för att hitta de bästa kompositionerna.

jarnasen-dawn-rays-2000px.jpg

Foto: Mikael Järnåsen

Återvänd till dina destinationer

Även fast det inte blev som du hade tänkt dig den gång du åkte till en viss plats,så är vårt andra tips att åka dit igen. Ser du potentialen till att platsen kan visa sin bästa sida en tidig morgon, en sen kväll eller vid ett riktigt oväder? Då ska du absolut ge destinationen en till chans, om inte fler. Var inte heller rädd för dåligt väder, utan leta hellre efter det. Stora moln och övergång till eller från regnoväder ger ofta dramatik i dina bilder. En annan sak att ha i åtanke är att de populära fotodestinationerna vid oväder ofta är tomma på folk, och ljuset kan sippra igenom molnen, vilket ger dig möjligheten att fånga riktigt vackra ögonblick på bild.

paco-1.jpg

Foto: Patrick Cole

Förebygg skakningar i dina bilder, använd ett stativ!

Med din kamera på ett stativ kan du noggrant tänka igenom din komposition innan du tar din bild. Invänta rätt ljus, och arbeta med långa slutartider på fler olika och kreativa sätt. Vårt tredje tips är därför att skaffa ett riktigt bra stativ med stativhuvud, det är helt klart värt investeringen!

ella-3.jpg

Foto: Elisabeth Landberger

På plats

När du kommer fram till den plats du har valt ut och har parkerat din bil är det är bra att redan innan du tar dig ut till platsen att göra vårt fjärde tips och börja med att ställa in kamerans inställningar, det vill säga ställ in kamerans ISO på automatiskt läge, AF-C, Hi-speed och sen hänga din kamera på axeln. Detta gör att du nu är fullt förberedd på plötsliga händelser, exempelvis djur och fåglar som kan dyka upp framför din lins när du minst anar det, som ger dig chansen att fånga den där speciella historien istället för att du ska behöva berätta om den, redan när du är på väg till din fotoplats. 

Förgrund och horisont

Landskapsbilder och naturfoton blir ofta mer intressanta om du placerar något i förgrunden och skapar en dimension i bilden. Att avbilda exempelvis ett fjälllandskap på bästa sätt kan bli svårt om du inte gör det och bilden kan lätt uppfattas som platt och tråkig för ditt öga att se på. Glöm inte att justera horisonten på dina bilder, det finns inget som ser värre ut på en än landskapsbild än en lutande horisont. Vårt femte tips är helt enkelt att tänka ett extra varv kring förgrund och horisont nästa gång du fotograferar i naturen.

jarnasen-lake-vattern-2000px.jpg

Foto: Mikael Järnåsen

Bonustips: Snabba tips och tricks

  • Tredjedelsregeln – Genom den här regeln kan du skapa ett harmoniskt resultat. Den här är bra att lära dig och ha med som baskunskap när du fotograferar. Läs mer om tredjedelsregeln här!

  • Fotografera i RAW – Fotografera alltid dina bilder i RAW, just för att landskapsbilder ofta behöver processas för att få fram rätt dynamik och färg. Använd gärna HDR eller gaffling för att få ut så mycket dynamik som möjligt, och om landskapet står still kan ett panorama ge dig extra upplösning. Var inte rädd för att kombinera både HDR och panorama, men tänk på att det i efterhand kräver lite datorkraft.

  • Använd zoom – En naturbild är inte enbart vidvinkel, utan våga att testa på att zooma in platsen du är på! Ett exempel på en plats som är kul att zooma in på är bergsmiljö, för att ta fram detaljerna som du normalt inte ser med ögat.

  • Filter – Testa på att fotografera mer med filter! Med ett filter har du möjlighet att få rätt bild redan när du fotograferar istället för att lägga tid på korrigering under efterbehandlingen. Dessutom finns det också vissa bilder som enbart är möjliga att åstadkomma med hjälp av filter, exempelvis fotografering i starkt solljus.

  • Skärpedjupet – Jobba kreativt med ditt skärpedjup, detta hjälper ögat att falla på det objekt du vill att betraktaren ska fokusera på.

paco-2.jpg

Foto: Patrick Cole

Besitter du också på andra bra tips, feedback eller idéer för bättre naturbilder? Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter i kommentarsfältet nedan!


Judith Kirkhoff

2019-04-04

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.