Vi besöker John Hagbys studio

Vi har besökt studiofotografen John Hagby som är produktexpert och utbildare inom blixt- och studioutrustning. Vi fick en inblick i hur det ser ut i hans studio, vad han använder sig av för utrustning och fick ta del av Johns bästa ljussättningstips. Enligt John är det viktigaste att börja med att skapa en enkel ljussättning och bemästra den, för att sedan bygga vidare och utforska alla möjligheter kring ljussättning.

Studiofotograf med förkärlek till människor och ljus 

John är en studiofotograf, produktexpert, utbildare och inspiratör inom både fotografi och ljussättning. Han har sin studio (Studio PI) i Jonsered, som ligger i utkanten av Göteborg, där han bedriver sin verksamhet Pictpro, håller workshops och livestreamar webinars på sin Youtube-kanal. John har en förkärlek till att fotografera människor och har vunnit många utmärkelser som bland annat vinnare i Porträtt-SM och är i år (2019) nominerad i fyra kategorier.

Min passion är att porträttera människor i alla former. Är det människor med i bilden så trivs jag som fotograf […] det som ligger mig varmast om hjärtat är människor och till det även ljus och ljussättning.

(John Hagby, 2017)

 

John, kan du visa oss runt i din studio?

När vi kommer in i studion möts vi av en glad och välkomnande John, redo att visa oss runt i sin studio som han delar med en kollega. Vi kommer först in i fotograferingsdelen där det finns tre fotograferingsytor, för att snabbt kunna förbereda olika ljussättningar. John brukar använda sig av olika typer av bakgrunder som exempelvis rullpapper, uppfällbara tygbakgrunder, Lastolite Hilite eller den befintliga bakgrunden på location. John berättar att han numera använder sig mycket av portabla batteriblixtar från Elinchrom i studion men även vanliga studioblixtar. Fördelen med batteriblixtarna är att de kan drivas antingen med batteri eller via ström i vägguttaget och att de är smidiga att ta med ut på location. Utöver blixtar och bakgrunder visar John ett urval av ljusformare, stativ och en station för att fotografera direkt till datorn, så både han och kunderna ska kunna se bilderna direkt.

Studion består inte bara av en fotograferingsyta utan det finns även ett rum för bildvisningar, ett kök, en kontorsdel för redigering och till sist ett rum med en storformatsskrivare och en A2-skrivare där John skriver ut egna utskrifter och utskrifter till kund. John påpekar att det är viktigt att skriva ut sina bilder, och att det inte spelar någon roll hur bra ljuset är om ingen ser bilderna.

Vilka är dina tre bästa ljussättningstips?

Efter en rundtur i studion är det äntligen dags att ta del av Johns ljussättningskunskaper. John börjar rutinerat plocka bland sina belysningsstativ, blixtar och ljusformare för att demonstrera sina tre bästa ljussättningstips.

1. Använd inte alltid den största ljuskällan som huvudljus

Det vanligaste är att köpa ett blixtpaket med två blixtar, men i början kan det vara svårt att använda båda blixtarna på en och samma gång. För att undvika att få knepiga skuggor kan du använda den andra blixten som en reflexskärm som du kan styra istället för att tänka på den som en blixt. Börja då att använda den stora ljuskällan som en "stor reflexskärm" som du kan kontrollera medan du ljussätter med den mindre ljuskällan. Enligt John är en vanlig missuppfattning att du alltid måste använda den största ljuskällan som huvudljus i dina bilder, men det stämmer alltså inte. 

I den ljusare bilden används den stora ljuskällan som huvudljus medan i den mörkare, kontrastriktare bilden används den mindre ljuskällan och den stora ljuskällan som upplättning/reflexskärm.

2. Skapa en enkel dramatisk ljussättning med ett paraply

Det andra tipset när du fotograferar är att skapa ett enkelt ljus för att inte krångla till det. I detta exempel använder sig John av ett bomstativ och ett djupt paraply som han placerar ovanför och lite framför modellen. Detta ger en mer dramatisk ljussättning än om du bara hade en riktad blixt med paraply mot modellen i huvudhöjd. Vill du skapa en mindre dramatisk bild, kan du lägga till en reflexskärm för att lätta upp skuggorna.

I den vänstra bilden används det endast en ljuskälla uppifrån, vilket skapar mer dramatik i form av skuggor under hakan på modellen. På den högra bilden lättas skuggorna upp med en reflexskärm underifrån.

3. Tänk på avståndet till ljuset för att få fram den rätta känslan

Johns tredje och sista tips handlar om avståndet mellan ljuskällan och modellen. Sätter du ljuskällan nära modellen blir det en betydligt mer intensiv och personlig känsla, medan om du placerar utrustningen längre bort från modellen blir det en hårdare och mer dokumenterande känsla. John visar oss två exempel på hur avståndet påverkar ljuset i bilden.

På den första bilden (t.v.) är ljuskällan placerad på ett nära avstånd och på den andra bilden (t.h.) är ljuskällan placerad på ett längre avstånd från modellen.

Avslutningsvis: 3 snabba tips från John

Efter att vi avslutat rundturen och fått ta del av Johns ljussättningstips så undrar vi om John kan komma på ytterligare tre snabba tips till dig som vill börja ljussätta och fotografera. Sagt och gjort, här kommer 3 snabba tips från John: 

  • Börja med EN ljuskälla och testa allt du kan åstadkomma med den
  • Fotografera direkt till datorn med tethering
  • Arbeta med en kalibrerad skärm för att spara tid och få det bästa slutresultatet

Besöket hos John Hagby var verkligen inspirerande och vi hoppas att vi har kunnat dela med oss av den inspirationen till dig! Inspiration i att våga exprimentera med ljussättning och att du har lärt ert något nytt på vägen som du nu vill testa på. Är ni nyfikna och vill veta mer om vad John gör på vardagarna är du välkommen att följa honom på instagram! 


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Daniel Johansson

2019-09-23

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn