Kameraskolan - Lär dig din kameras viktigaste inställningar i 10 delar

Även en relativt enkel kamera är ett kraftfullt verktyg. Men för att kameran ska bli kraftfull och för att du ska kunna ta precis de bilderna du tänkt dig så är det viktigt att du kan din kamera och vet hur dess inställnigar fungerar.

I tio blogginlägg försöker vi att ta dig genom kamerans och fotograferandets grunder för att du ska ha tillräckligt med kunskaper för att ta dig från autoläget in till kamerans olika manuella lägen och på så vis kunna påverka dina bilder att säga precis det du vill säga med dem.

Glöm inte bort att vi har ett brett utbud av kurser och för dig som köpt en kamera av oss ingår en grundkurs värd 495:-.

Se hela vårt kursutbud.

1
jan

Kamerans inställningar, del 1 – bländare

För att ett fotografi ska bli till måste du utsätta kamerans film (analogt) eller sensor (digitalt) för ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om bilden är för mörk är den underexponerad, och om den är för ljus är den överexponerad. Du strävar oftast efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus eller för mörk, och till din hjälp har du tre av kamerans inställningar – bländare, slutartid och ISO.

Läs mer

13
dec

Kamerans inställningar, del 10 – JPEG eller RAW

Vilket bildformat ska du fotografera i? I detta inlägg beskriver vi skillnaderna mellan de två olika bildformaten.

Läs mer

14
nov

Kamerans inställningar, del 9 – utlösarlägen

När du fotograferar kan du välja olika matningsmetoder/utlösarlägen, för att till exempel snabbt fotografera flera bilder i rad eller för att fördröja bildtagningen, så att du hinner springa fram och vara med i bilden, när ett gruppfoton tas.

Läs mer

1
nov

Kamerans inställningar, del 8 – fokusering

Fokus är otroligt viktigt om du ska få till en bra bild och till din hjälp har du kamerans fokuspunkter och autofokusmetoder.

Läs mer

10
sep

Kamerans inställningar, del 7 – ljusmätning

När du fotograferar med Programautomatik (P) eller någon av kameran halvmanuella lägen (AV/A, TV/S), kan du använda dig av olika ljusmätningsmetoder, för att få din bild bra exponerad - dvs inte för mörk och inte för ljus.

Läs mer

30
aug

Kamerans inställningar, del 6 – exponeringskompensation

För att ett fotografi ska bli till måste du utsätta kamerans film (analogt) eller sensor (digitalt) för ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om bilden är underexponerad, är den för mörk - är den överexponerad, för ljus. Man strävar alltid efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus och för mörk och i det här inlägget förklarar jag hur du uppnår ett bra resultat genom att använda dig av Exponeringskompensation.

Läs mer

14
aug

Kamerans inställningar, del 5 – programval

Innan du börjar fotografera eller tillämpa några inställningar, så bör du välja ett program. Med de olika programmen bestämmer du nämligen hur lite eller mycket kontroll du vill ha över kameran och följaktligen också bilderna - vilket jag här nedan kommer att gå igenom.

Läs mer

27
juli

Kamerans inställningar, del 4 – vitbalans

Allt det ljus vi har runt omkring oss, har olika temperatur - beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla. Vitbalans finns för att balansera temperaturen i ljuset - så att det varken blir för varmt eller för kallt.

Läs mer

4
juli

Kamerans inställningar, del 3 – ISO

För att ett fotografi ska bli till måste du utsätta kamerans film (analogt) eller sensor (digitalt) för ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om bilden är underexponerad, är den för mörk - är den överexponera, för ljus. Man strävar alltid efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus och för mörk och till ens hjälp har man tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO.

Läs mer

20
juni

Kamerans inställningar, del 2 – slutartid

Slutartiden påverkar hur rörelser framträder i bilden.

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.