Lär dig mer om makrofotografering

Makrofotografering – närbildens underbara värld – handlar om att göra små saker stora.

Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat inspiration, tips, tricks, idéer och ren teknisk information, tillsammans med tips om utrustningen som hör makrofoto till som exempelvis försättslins, ringblixt, makrobälg, mellanringar och objektiv.

Makroobjektiv

Ett makroobjektiv är ett objektiv med kort närgräns, som gör att du kan gå väldigt nära det du fotograferar. Här är det lätt att göra en tankevurpa och blanda ihop att kunna zooma långt och att kunna gå nära något, men när vi pratar om makrofotografering så är det just att kunna komma nära någonting och få ditt motiv förstorat som är huvudsyftet. På alla objektiv kan du utläsa vad objektivet har för närgräns – den förklarar hur nära kamerans sensorplan du kan gå och fortfarande få en skarp bild. Närgränsen mäts alltså inte från objektivets framkant utan från kamerans sensorplan, vilket enklast kan förklaras som från kamerans mitt.

Makroobjektiv kan även användas för andra typer av fotografering, eftersom de oftast är ljusstarka och har en brännvidd på runt 50-100mm kan de med fördel användas som porträttobjektiv.

Avbildningsskala 1:1

Man talar ofta om att ett makroobjektiv avbildar ett objekt i skala 1:1. Det betyder att ett motiv som är lika stort som din kameras bildsensor kan avbildas så att motivet täcker hela bildrutan. Om du exempelvis har en fullformatskamera och ett makroobjektiv med avbildningsskala 1:1, så kan du alltså fotografera ett motiv som är 24x36mm stort och få det att täcka hela bildytan.

Hitta rätt makroobjektiv för din kamera

Makroobjektiv till NikonMakroobjektiv till CanonMakroobjektiv till SonyMakroobjektiv till FujifilmMakroobjektiv till Micro 4/3 (Olympus/ Panasonic)

Ett första steg in i makrovärlden

Om du vill kunna ta ett första steg in i makrovärlden utan att investera i ett nytt objektiv, så finns det några lite billigare lösningar som hjälper dig att komma närmare ditt motiv.

Mellanringar

En mellanring flyttar fram närgräsen på objektivet genom att du monterar objektivet längre ifrån kamerahuset. Du kan komma närmare motivet utan att tappa någon bildkvalitet, men du kan inte fokusera på oändligheten med mellanringarna monterade. Här hittar du mellanringar som passar just din kamera.

Närbildsfilter

Ett närbildsfilter skruvas enkelt på längst fram på ditt objektiv precis som ett UV- eller polarisationsfilter.

Temasida_makrofoto.jpg

Reflexskärmar

En reflexskärm används med fördel vid makrofotografering eftersom den hjälper dig att belysa ditt motiv mer och ger dig möjlighet att experimentera med ljuset från fler vinklar. Dessutom kan du använda skärmen som vindskydd så att exempelvis en blomma inte vajar i vinden och blir oskarp på bilden.

Här hittar du alla våra reflexskärmar.

Ringblixtar

Ringblixtar och makroblixtar används för att ge ett jämnt ljus från alla riktningar. Eftersom motivet vid makrofotografering ofta befinner sig väldigt nära frontlisen kan det vara svårt att använda vanliga blixtar för att få en bra ljussättning fri från skuggor. Blixhuvudet monteras ofta direkt på objektivet och kontrollerenheten med batteri monteras som vanligt i kamerans blixtsko. I många fall kan man ställa styrkan individuellt i olika delar av blixten.

Här nedan hittar du våra mest prisvärda och populära ring- och makroblixtar.

Mer inspiration om makrofotografering

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.