Lär dig mer om makrofotografering

Makrofotografering – närbildens underbara värld – handlar om att göra små saker stora.

Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat inspiration, tips, tricks, idéer och ren teknisk information, tillsammans med tips om utrustningen som hör makrofoto till som exempelvis försättslins, ringblixt, makrobälg, mellanringar och objektiv.

Makroobjektiv

Ett makroobjektiv är ett objektiv med kort närgräns, som gör att du kan gå väldigt nära det du fotograferar. Här är det lätt att göra en tankevurpa och blanda ihop att kunna zooma långt och att kunna gå nära något, men när vi pratar om makrofotografering så är det just att kunna komma nära någonting och få ditt motiv förstorat som är huvudsyftet. På alla objektiv kan du utläsa vad objektivet har för närgräns – den förklarar hur nära kamerans sensorplan du kan gå och fortfarande få en skarp bild. Närgränsen mäts alltså inte från objektivets framkant utan från kamerans sensorplan, vilket enklast kan förklaras som från kamerans mitt.

Makroobjektiv kan även användas för andra typer av fotografering, eftersom de oftast är ljusstarka och har en brännvidd på runt 50-100mm kan de med fördel användas som porträttobjektiv.

Avbildningsskala 1:1

Man talar ofta om att ett makroobjektiv avbildar ett objekt i skala 1:1. Det betyder att ett motiv som är lika stort som din kameras bildsensor kan avbildas så att motivet täcker hela bildrutan. Om du exempelvis har en fullformatskamera och ett makroobjektiv med avbildningsskala 1:1, så kan du alltså fotografera ett motiv som är 24x36mm stort och få det att täcka hela bildytan.

Hitta rätt makroobjektiv för din kamera

Makroobjektiv till NikonMakroobjektiv till CanonMakroobjektiv till SonyMakroobjektiv till FujifilmMakroobjektiv till Micro 4/3 (Olympus/ Panasonic)

Ett första steg in i makrovärlden

Om du vill kunna ta ett första steg in i makrovärlden utan att investera i ett nytt objektiv, så finns det några lite billigare lösningar som hjälper dig att komma närmare ditt motiv.

Mellanringar

En mellanring flyttar fram närgräsen på objektivet genom att du monterar objektivet längre ifrån kamerahuset. Du kan komma närmare motivet utan att tappa någon bildkvalitet, men du kan inte fokusera på oändligheten med mellanringarna monterade. Här hittar du mellanringar som passar just din kamera.

Närbildsfilter

Ett närbildsfilter skruvas enkelt på längst fram på ditt objektiv precis som ett UV- eller polarisationsfilter.

Temasida_makrofoto.jpg

Stativ för makrofotografering

För att fotografera makrobilder krävs det ofta att du kan komma nära marken. För att kunna komma nära marken och samtidigt använda ett stativ behöver du ett stativ som både har spagatläge på benen och som ger dig möjlighet att fälla mittpelaren. Även stativ med spagatläge och som saknar mittpelare går att använda, men de ger inte riktigt samma flexibilitet.

Här hittar du våra stativ med spagatläge och fällbar mittpelare som passar perfekt för makrofotografering.

Reflexskärmar

En reflexskärm används med fördel vid makrofotografering eftersom den hjälper dig att belysa ditt motiv mer och ger dig möjlighet att experimentera med ljuset från fler vinklar. Dessutom kan du använda skärmen som vindskydd så att exempelvis en blomma inte vajar i vinden och blir oskarp på bilden.

Här hittar du alla våra reflexskärmar.

Ringblixtar

Ringblixtar och makroblixtar används för att ge ett jämnt ljus från alla riktningar. Eftersom motivet vid makrofotografering ofta befinner sig väldigt nära frontlisen kan det vara svårt att använda vanliga blixtar för att få en bra ljussättning fri från skuggor. Blixhuvudet monteras ofta direkt på objektivet och kontrollerenheten med batteri monteras som vanligt i kamerans blixtsko. I många fall kan man ställa styrkan individuellt i olika delar av blixten.

Här nedan hittar du våra mest prisvärda och populära ring- och makroblixtar.

Mer inspiration om makrofotografering

2
juni

Kreativt tips #5 - Fuskmakro med bakvänt objektiv

Är du sugen på att testa makrofotografering men inte skaffat rätt utrustning än? Har du testat att vända på en kikare bak och fram så vet du att det du tittar på kommer långt bort. Gör du samma sak med ett objektiv får du samma effekt fast tvärtom, det framför kameran blir förstorat. Testa att vända på ditt vanliga objektiv och håll frontlinsen mot kameran för att testa makrofotografering.

Läs mer

7
apr

Snabbtips för makrofotografering

Man behöver inte ge sig ut i skogen för att fotografera spännande makro. Motiven är små och det intressanta ligger i detaljerna, så det går utmärkt att leta efter motiv hemma. En blomma, en grönsak eller en inredningsdetalj kan bli otroligt vacker fotograferad på nära håll.

Läs mer

5
maj

6 tips till bättre makrobilder

Med träd och blommor som rent av exploderar och färgglada insekter som tinar till liv, kan detta vara den vackraste fototiden på hela året. Med rätt fokus kommer du långt men också nära. Vi ger dig sex enkla tips på hur du lyckas med din makrofotografering.

Läs mer

7
sep

Ta mer närbilder!

Ett macroobjektiv är ett objektiv med kortare närgräns än ett "vanligt objektiv". Närgränsen påverkar hur nära du kan komma ditt motiv. Jämför till exempel två av Sigmas objektiv - lika brännvidd, men det ena är ett vanligt objektiv och det andra ett macro. Det vanliga objektivet har närgränsen 45 cm, medan macrot har närgränsen 18 cm. Det betyder att om du tänkt fotografera en blomma med det vanliga objektivet, så kommer du som närmast att kunna ha din kamera 45 cm från blomman, medan du med macroobjektivet kan ha din kamera 18 cm från blomman - betydligt närmare alltså.

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i teknikbranschen! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.