2020-10-13

Apple presenterar iPhone 12-serien

Under kvällens event presenterade Apple fyra nya modeller till i iPhone-familjen – iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max. De kommer alla i en ny design och är fullmatade med egenskaper som 5G, tåligare skärm med OLED, uppdaterade kameror och kraftfulla processorer. Utöver telefonerna lanserades också Homepod Mini som är en ny version av smart högtalare och kan styras med Siri.


En nyhet som inte var helt oväntad är att alla modeller i iPhone 12-serien har stöd för 5G vilket kommer generera i snabbare nedladdningshastigheter, responstider och optimerad spelupplevelse. Apple har i alla modeller också adderat en typ av trådlös MagSafe-stöd, vilket är en magnet som kommer ge en mer precis laddning och även en möjlighet för utvecklandet till en uppsjö av nya tillbehör.

iPhone 12 och iPhone 12 Mini

iPhone 12 kommer i fem olika fäger och har en rakare design med aluminiumram samt är mindre och något lättare än föregångaren iPhone 11. Den har försetts med en 6,1” OLED-skärm med högre upplösning och ljusstyrka än tidigare samt att den också presenteras som tåligare tack vare Ceramic Shield. 5G i kombination med det nya A14 Bionic chipet gör att telefonen arbetar extremt snabbt och utan fördröjning. iPhone 12 har tre kameror – en front- och två bakkameror. Den bakre har dubbla sensorer med ett ultravidvinkelobjektiv och ett vidvinkelobjektiv med bländare f/1,8.

Tillsammans med iPhone 12 presenterar Apple också iPhone 12 Mini som är precis som namnet lyder – iPhone 12 i en mindre förpackning. Den har en 5.4” skärm och är lika fullmatad med funktioner men för dig som vill ha en mindre storlek på telefon.

iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max

För de som inte tycker iPhone 12 är nog lanseras också iPhone 12 Pro. Även den har en 6,1” OLED-skärm med en ljusstyrka på hela 1200 nits och Ceramic shield för ökad hållbarhet om din telefon skulle åka i marken. 12 Pro har också den nya rakare designen men har istället en ram i rostfritt stål. Den har ett exklusivare intryck och kommer finnas i fyra olika färger. Även i denna telefonen sitter ett A14 Bionic chip som effektiviserar användarupplevelsen och maximerar batteritiden då den har en snålare strömförbrukning. En annan unik funktion är att iPhone 12 Pro har en LiDAR-teknik som med ljus kan mäta avstånd för en mer verklighetstrogna AR-funktioner.

iPhone 12 Pro har tre bakkameror – en ultravidvinkel, en vidvinkel och en telefoto. Vidvinkelkameran är mycket ljuskänslig med en största bländare på f/1,6. LiDAR-tekniken hjälper också till att skapa ett djup i bilder med mörka partier.

iPhone 12 Pro Max har i jämförelse med 12 Pro en större skärm på 6,7” och en större kamerasensor, vilket ger telefonen ytterligare fördelar till bra bilder i mörkare förhållanden.

Som ett tillägg till kamerorna i iPhone 12 Pro och Pro Max visade Apple också upp en kommande nyhet – Apple ProRAW. Det är ett nytt filformat för att få full kontroll på redigeringen av dina bilder.

Homepod Mini – en smart högtalare i litet format

Under eventet lanserade Apple också en ny version av den populära högtalaren Homepod. Homepod Mini är en sfärisk högtalare som styrs med hjälp av röstassistenten Siri. Förrutom att styra musiken kan du även tala om för Siri att exempelvis skicka meddelanden, göra sökningar m.m.