Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Julklappstips!

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Årets fotostipendiater 2015

Efter ett intensivt juryarbete med bedömning av över 600 film- och fotoprojekt är nu årets stipendiater i Scandinavian Photos Fotostipendium utsedda.

Under ansökningsperioden inkom över 600 bidrag till årets fotostipendium – allt ifrån dokumentärfilmer till konstnärliga fotoinstallationer och spännande äventyrsexpeditioner. Fyra projekt inom olika kategorier har efter ett lika gediget som svårt juryarbete valts ut till årets stipendiater. Och stipendiaterna är:

Årets bloggprojekt:
INSTAVIEW
av Joacim Lundin

Tilldelas 10.000 kr

Juryns motivering:

Nytänkande projekt som briljerar i mängden. Instaview är en snygg och välpaketerad plattform som är skapad för att lyfta andra fotografer. Detta tycker vi känns fräscht, helt rätt i tiden och ger en tumme upp till Joacim!

Joacim:
Instaview är en plattform skapad för att lyfta fram och porträttera svenska fotografer i digitala kanaler. Tanken med Instaview är att porträttera svenska fotografer i digitala kanaler. Primärt Instagram. Vilka är personerna bakom användarnamnen och bilderna? Vad är deras historia? Instaview vill locka till inspiration och nya möten.

Hittills har jag intervjuat ett 40-tal fotografer som är totalt olika som individer. Alla har olika livsöden, åldrar och förutsättningar men det de har gemensamt är ett brinnande intresse för foto och de ökade möjligheter som nya digitala kanaler skapar för att nå ut med sina verk.

Jag driver Instaview helt ideellt och ser det som en självklarhet att fortsätta vara en megafon för såväl proffs som amatörer att nå ut med sin kreativitet och sitt skapande. Den positiva feedback som jag får av folk är överväldigande och i vintras fick Instaview ett helt uppslag i Tidningen Foto.

Målet är att inspirera och få upp ögonen på allmänheten för alla duktiga svenska fotografer. Du ska inte behöva vara professionell eller etablerad för att vackra foton ska kunna avnjutas.

www.instaview.se


Årets expeditionsprojekt:
TA MIG TILL GRÖNLAND
av Jonas Jacobsson

Tilldelas 20.000 kr

Juryns motivering:

Hjärtlig ansökan av en duktigt och brinnande fotograf lockade vår nyfikenhet. The Arctic Big Five var ett nytt begrepp för oss och vi är övertygade om att Jonas kommer att dokumentera detta i Grönlands magiska miljö på ett fantastiskt sätt.

Jonas:
Jag kallar mig själv äventyrande fotograf och är rätt säker på att den beskrivningen passar väl in. För mig har kameran blivit något som tar mig till platser jag förmodligen aldrig annars hade kommit till, för många andra är det nog tvärtom. Under senaste åren har resandet och de äventyr jag ger mig iväg på blivit en livsstil och något som inte bara gör mig verkligt lycklig utan även har gett mig en möjlighet att inspirera många människor omkring mig. Just det är mitt syfte med mina bilder - att vidarebefordra all den inspiration jag fått och får från andra människor.

Min dröm är att få åka till Grönland och fånga de fem arktiska höjdpunkterna (the Big Arctic Five) - hundspann, norrsken, is & snö, människorna och valar. Länge har jag lånat böcker om den arktiska regionen, och Grönland i synnerhet, i mitt intresse att få skildra detta makalösa område genom mina foton. Alla bitar är på plats, jag bara väntar på att kunna boka flygbiljetten!

jonasjacobsson.exposure.co


Årets fotoprojekt:
MONOKROM
av Emelie Otterbeck
Tilldelas 35.000 kr

Juryns motivering:

Spännande fotoprojekt som sticker ut med sitt konstnärliga uttryck, enkelhet och tydligt genomarbetade projektidé. Emelie har ett driv och skarpt öga för färg, form och komposition. Detta gör att vi med stor iver ser fram emot utställningen av hennes bilder.

Emelie:
I maj 2014 tog jag examen från Fotoskolan STHLMs yrkesutbildning till fotograf. I mitt examensarbete arbetade jag med stilleben/miljöer där jag spraymålade allt i samma nyans, ljussatte och fotograferade. Syftet är att fortsätta arbetet med mitt projekt så att har tillräckligt många bilder för att kunna göra en utställning längre fram.

Målet är att ha en serie som innehåller minst 8 (gärna 10) bilder. Jag kommer att arbeta med projektet vid sidan av mitt frilansande som fotograf under 2015.


Årets filmprojekt:
I VÄNTAN PÅ DAVID

av Karin Oleander och Emelie Svensson
T
illdelas 35.000 kr

Juryns motivering:

Efter 10 sekunder var vi fast i trailern. Allt finns där - känslan, klippningen, ljud och bild. Det är med stor ära vi tilldelar Emelie och Karin filmstipendiet för att jobba vidare med projektet om överlevarna av den gripande och tragiska händelsen kring David Koresh.

Emelie och Karin:
Waco, april 1993.
Ranchen stod i lågor, men ledaren David Koresh och hans sektmedlemmar kom inte ut. 76 personer dog i branden, en av överlevarna är Clive Doyle. Han väntar ännu på att David ska återuppstå.

I dokumentären följer vi Clive, 74, som lever kvar i Waco. Där bor han med Ron, en hemlös man som sovit på Clives soffa de senaste fyra åren. Båda är övertygade om att David Koresh var Messias. David hade 19 fruar på ranchen och sa att det var på uppdrag av Gud, men i media anklagades han för att utnyttja barn och för att leda en sexkult. På den öppna spisen hemma hos Clive står ett foto med Shari, Clives älskade dotter. Hon var en av de som David ska ha haft sex med och tagit som fru. När hon bara var 14 år.

Både sektmedlemmar och agenter sköts till döds när myndigheterna försökte gripa Koresh 1993. Parterna hamnade i dödläge i 51 dagar. I april försökte FBI gasa ut sekten, medan chockerande bilder kablades ut från Waco till hela världen. David sa att Gud sagt åt honom att stanna kvar. Plötsligt börjar ranchen att brinna. Bara nio överlever den massiva branden.

Filmen kommer att utspela sig i den romantiska amerikanska södern, bland sydstatare, barbecue, country, och böljande landskap. Vi vill följa Clive och Ron i deras vardag och åka till minnesceremonin på årsdagen.

Denna dokumentär är viktig för att visa att det fortfarande finns de som tror att David Koresh kommer återuppstå. Flera dokumentärer har gjorts om det som hände i Waco, men bara om rättegångarna och skeendet. Vi vill istället skildra människorna som hjärntvättades, som fortfarande tror och som drabbades allra hårdast.

Och de väntar. David lovade ju att han skulle komma och hämta dem.
Scandinavian Photo


Senaste nytt

Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)