Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fri frakt över 1000 kr

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Makrofotografering - en hel värld i sig

Dagarna blir längre, snön smälter sakta bort, de första insekterna börjar vakna och små knoppar och blommor börjar ploppa upp ur marken. Högtidssäsongen för makrofotografering har börjat!

En hel värld i sig

Det mest fascinerande med makrofotografering tycker jag är att det finns bra motiv överallt - precis överallt. De bästa makrobilderna jag har tagit är ofta nära mitt hem. Med makrofotografering är det bara ens fantasi som sätter gränserna.

Det finns en djungel med dels makroobjektiv, mellanringar och närbildslinser. Alla med olika funktioner och prisklass.
Själv använder jag ett 60mm f/2,8 makroobjektiv från Nikon. Det har jag använt i ur och skur och krälat runt med på marken många gånger.

Men vad ska man tänka på för att få makrobilden som verkligen sticker ut och är skön för betraktaren att titta på? Hur fångar man den där härliga vårkänslan på bild så som man så många gånger känner när man tar bilderna?
Jag tänkte lista några av mina tankar som far igenom mitt huvud innan jag knäpper av bilden.

Ljuset

Japp, det är som alla säger. Ljuset är det absolut viktigaste elementet i din bild. Ska du ha ljuset infallande från sidan? Eller gör motljuset att du får en härlig magisk känsla i bilden som framhäver ditt motiv snyggt?
Testa dig fram och se vad som funkar och vad som du tycker passar in. Jag kan rotera runt mitt motiv både ett och två varv innan jag beslutar mig för vad funkar bäst.

Bakgrund/miljö

Det är nästan ironiskt hur viktig bakgrunden är när man fotograferar makro. Något störande element eller färg i bakgrunden kan verkligen reta ögat och förstöra harmonin i bilden. Så försök hitta en lugn bakgrund som gör sig bra med motivet. 

Förgrund

Ett bra tips för att få upp "mysfaktorn" i en makrobild är att ha lite förgrund med. Ett grässtrå eller ett löv som skymmer lite eller ramar in motivet kan ge väldigt fina effekter.

Kompositionen

Hur mycket ska jag egentilgen visa i bilden? Ska jag ta ett väldigt tajt utsnitt och fokusera på de små små detaljerna? Eller ska jag backa lite grann och visa hur omgivningen ser ut? Detta avgör du helt efter smak och vad du vill visa när du fotar tex blomman eller insekten.

Samma blomma, olika utsnitt.

Jag hoppas detta ger er lite mer inspiration inför era kommande makrobilder. Ut och testa, man kan aldrig ta för många bilder.

Glöm inte att tagga era mästerverk med #scandinavianphotographers när ni visar upp dem på sociala netverk.Bilder & Inspiration,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)