Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Nyöppning Mölndal

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Veckans bilder v 4

Nästan varje vecka skickas det in bilder som ni våra kunder, skickat in till Photobloggen. Alla sorters bilder är välkomna oavsett om du är en glad amatör eller om du är fullblodsproffs, om du fotograferar natur, sport eller någonting helt annat.

Sonja Bohman

För att åstadkomma alster som dessa är en droppmaskin med flera magnetventiler ett måste. Jag valde att investera i en maskin från Cognisys som är utrustad med tre ventiler. Själva maskinen triggar camera, blixtar och ventilerna. Allt kan justeras i millisekunder med hjälp av en mjukvara som installeras på datorn. I och med att den har tre ventiler och därmed tre olika vätskebehållare har jag möjligheten att få till mer komplexa formationer i olika färger dessutom. Jag jobbar nästan uteslutande med vatten som jag har gjort lite tjockare genom att tillsätta antingen xanthan gummi eller guarkärnmjöl. Sen färgar jag vattenblandningen med hushållsfärg. Därefter silar jag allt genom kaffefilter för att få en sån klar blandning som möjligt.

Det är blixtens jobb att frysa rörelsen och i mitt fall stryper jag brinntiden på alla fyra blixtar till 1/64 för att slippa rörelseoskärpa. Den vanligaste placeringen av blixtarna är tre st bakom en opalvit plexiglasskiva bakom droppen. Och en blixt har jag placerat under brickan där droppen landar. Brickan är en hemmagjord variant av samma plexiskiva som jag diffuserar ljuset med. Bakgrundsfärgerna kommer sig av en overheadfilm som jag skrivit ut på min bläckstråleskrivare, denna nyper jag fast på plexiglaset. Man kan med fördel också använda sig av färggel som placeras direkt på blixtarna.

Jag har fångat droppar i ett år nu, och fortfarande experimenterar jag mycket med blixtarnas placering och även med vätskeblandnigen. Försöker helt enkelt få till det optimala. Men när allt kommer omkring så kan man ändå inte styra och planera allt. Vätskan lever sitt eget liv, och när jag ser en annorlunda formation fastna på minneskortet förstår jag att jag haft lite tur utmed vägen.


Klicka på bilderna för att få stor bild.

  • Canon Eos 1Dx
  • Sigma 150mm f/2,8 makro
  • ISO 250
  • F16
  • 2/5 sek
  • fyra blixtar


Var med och inspirera andra du med! Skicka in dina bästa bilder till photobloggen@scandinavianphoto.se och skriv gärna en lite historia om bilden eller berätta vad du använt för utrustning och inställningar så kanske just dina bilder blir publicerade i bloggen.Bilder & Inspiration,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)