Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fyndhörna

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Veckans bilder v 9

Nästan varje vecka skickas det in bilder som ni våra kunder, skickat in till Photobloggen. Alla sorters bilder är välkomna oavsett om du är en glad amatör eller om du är fullblodsproffs, om du fotograferar natur, sport eller någonting helt annat.

Att våga vara lat...

"Med dagens kameror kan man vara betydligt latare när det gäller inställningarna, än man kunde vara förr i tiden. Då var varje höjning av ISO-talet en katastrof, medan dagens kameror tål rejält höga ISO-värden med bra resultat. Men tankarna på låga ISO-tal har länge följt mig och det har suttit i ryggraden att manuellt hitta och ratta in ett så lågt ISO-värde som möjligt.

Med djur och fåglar som motiv kan miljöerna skifta snabbt. Ena sekunden på marken och i nästa sekund uppe i luften mot himlen… Då kan behovet av mer eller mindre ISO skifta snabbt, samtidigt som snabba djur kan göra att det behövs korta slutartider… För ett par år sedan ”hittade jag Auto-ISO” och använder numera väldigt ofta den inställningen när jag fotograferar djur/fåglar. På det sättet behöver jag "bara” tänka slutartid och eventuell kompensation beroende på bakgrund… Skönt att kunna bli lite lat på äldre dagar…. :-))

När jag tog dessa båda bilder på kungsfiskaren idag (tisdag vecka 7) visste jag att jag behövde 1/1600 sek, eftersom den fågeln inte sitter stilla särskilt länge och att jag dessutom handhöll c:a 900 mm:s brännvidd som lätt kan ge skaknings-oskärpa. Då är det skönt att ha ISO-inställningen på "Auto" och veta att detta kommer att ge mig lägsta möjliga ISO för varje bild.

Dessa båda bilder är tagna med en Canon 7D mark II med en EF100-400/4,5-5,6L Mark II plus converter EF 1,4X mark III. Slutartiden var som sagt 1/1600 sek och bländaren på båda bilderna var 8. Inställningen på "Auto-ISO" gav då 6400 ISO på den ena bilden och 8000 ISO på den andra.

Bästa hälsningar, Jan Gyllensten

På Instagram finns mina bilder på: Photogyllensten"


Fotö i Göteborgs norra skärgård

"Jag var ute en tur till Fotö i Göteborgs norra skärgård. En härlig och kall vinterdag med underbart ljus.

Utrustning: Nikon D810 och Nikon 24-70/2,8."

/ Arne S

 

 

 

 Bilder & Inspiration,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)