Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fyndhörna

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Snabbguide till snyggt vloggljus

När du spelar in en vlogg (videoblogg) så finns det en rad tekniska faktorer som måste klaffa för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. En av dessa faktorer är ljus och när du ska spela in en vlogg vill du troligtvis få till ett ljus som ser naturligt och bra ut vilket automatiskt ger en snyggare och proffsigare känsla till din vlogg. Här har vi samlat ett par tips och idéer när det kommer till just vloggljus, både befintligt ljus och olika typer av lampor.

Innan du kommer igång: titta på displayen!

Innan du börjar spela in så ta en snabb titt i displayen eller på ett provklipp och fråga kritiskt dig själv, hur ser ljuset ut på mig? Är det ett fint ljus i ansiktet eller får du mörka skuggor under exempelvis ögonen? Ser det bra ut? Nedan följer ett par tips olika sätt att förbättra ljuset i din vlogg.

Befintligt ljus

Befintligt ljus är precis som det låter, ljus som redan finns där du filmar, exempelvis solen, himlen, taklampor osv. Den stora fördelen med befintligt ljus är att det ser naturligt och enkelt ut, dock kan det vara problematiskt då ljuset snabbt kan ändra sig under tiden du spelar in. Exempelvis att solen går ned och det blir mörkt eller att färgen på ljuset ändras. Det finns både bra och mindre bra ljus, här kommer två exempel på hur du kan hantera befintligt ljus.

Befintligt ljus utomhus

Solen ger mycket ljus men tyvärr är det inte alltid så smickrande ljus, därför är ett bra tips att försöka hitta skugga vid inspelningen, ansiktet får i skugga ett jämnt ljus utan några direkta skuggor. Detta gör att huden ser jämnare ut jämfört med om du står i direkt solljus. En ytterligare fördel med att spela in i skugga är att du slipper få solen i ögonen vilket troligtvis gör att du slipper kisa och kan ha ett avslappnat ansiktsuttryck under inspelningen.

Det starka solljuset ger mörka skuggor i ansiktet och vår modell får svårt att titta in i mobilkameran under inspelningen.

Befintligt ljus inomhus

Fönsterljus ett riktigt bra ljus då det fungerar som en stor lampa och ger ett fint ljus. Placerar du dig lite bakom fönstret blir ljuset betydligt jämnare men också svagare. Vill du ha mer ljus flyttar du helt enkelt närmre fönstret men ju närmre fönstret du kommer desto mer skuggor blir det i ansiktet. Ett tips är att släcka taklamporna i rummet så att fönstret blir den enda ljuskällan och inspelningen inte störs av andra ljuskällor.

LED-lampor

När det befintliga ljuset inte räcker till, kan du montera en LED-lampa antingen direkt på kameran, på ett stativ, eller helt enkelt hålla den i handen för att få lite extra ljus. Välj då en lampa med ställbar färgtemperatur för att kunna matcha det befintliga ljuset i rummet. Här hittar du lampor med ställbar färgtemperatur.

Fördelen med LED-lampor är att de ger ett konstant ljus som inte ändrar sig under inspelningen och att du själv kan bestämma hur du vill ha ljuset. Nackdelen med att filma med LED-lampor är att det kan upplevas vara svårt i början, men titta i displayen, och anpassa ljusstyrkan på lampan tills det ser bra ut och börja sen filma.

 

LED-lampa med justerbar ljusstyrka och färgtemperatur ger dig möjligheteten att snyggt kunna blanda de olika ljuskällorna i rummet. 

Testa dig fram

Använd det ljus du föredrar men det är alltid bra att testa flera olika alternativ för att hitta det ljus som du föredrar och som passar din inspelning bäst. Testa och experimentera dig fram för att upptäcka vad du gillar. Oavsett om du filmar med en mobil-, action-, system- eller videokamera kommer ljuset vara en viktig del för att få en högre kvalitet på vloggarna.

Behöver du hjälp att hitta rätt utrustning och mjukvara för just dina behov tveka in att höra av dig till oss på info@scandinavianphoto.se, 0770-771100 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Missa inte heller vår vloggsida där du kan hitta mer inspiration och produkttips som hjälper dig att skapa snygga vloggar. Lycka till!

Ljussättning med en ringbelysning som ger ett jämt och fint ljus över vår modell samt en spektakulär reflektion i ögonen.


 • LedGo LED-belysning LG-E116C Bi-Color
  LedGo LED-belysning LG-E116C Bi-Color
  895,00 Kr
 • LedGo LED-ringbelysning LG-R320C Bi-Color
  LedGo LED-ringbelysning LG-R320C Bi-Color
  3.590,00 Kr
 • Benro Stativkit TSL08AN00 Slim aluminium
  Benro Stativkit TSL08AN00 Slim aluminium
  1.195,00 Kr
 • Shoulderpod S1 - Grip
  Shoulderpod S1 - Grip
  299,00 Kr
 • Panasonic Lumix DC-GH5 kamerahus
  Panasonic Lumix DC-GH5 kamerahus
  18.990,00 Kr

Fototips & Instruktioner,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)