Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Julklappstips!

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Gästblogg: Jan Gyllensten - Near the Bear

Jan Gyllensten gästbloggar hos oss om sin erfarenhet av att fotografera björnar i Alaska.

Har just kommit hem från Alaska, dit jag reste till för att fotografera björnar, örnar och andra djur. Ett inte helt ovanligt problem inför en fotoresa är ofta vilken utrustning som ska tas med. I detta fallet av dubbla anledningar; dels ska den bäras ett antal kilometer varje dag och dels måste vikten hållas nere på handbagaget på flyget. Den sista delen av resan ut i vildmarken flygs dessutom med små sjöflygplan som har begränsad lastkapacitet.

Sannolika scenario fotomässigt under en resa som denna är både situationer som kan vara ganska stationära (där både fotografen och djuren är relativt stilla på samma plats under en tid), som kan följas av en situation med hög aktivitetsnivå där djurens avstånd till kameran skiftar fort. I vissa fall kan man som fotograf komma ganska nära djuren och andra gånger måste bilderna tas på betydande avstånd. Det är många avväganden kring vilken utrustning som är mest användbar som måste göras.

För egen del använde jag nästan uteslutande två objektiv; zoomen Canon EF 100-400/4,5-5,6L mark II och Canon EF 600/4,0L. Till dessa objektiv använde jag ofta fullformatarna EOS1 DX Mark II och EOS 5D Mark IV, men hade också med mig cropsensor-kameran EOS 7D Mark II som jag använde när jag behövde mer brännvidd och inte villa tappa ett bländarsteg i ljusstyrka på objektiven. Jag hade även med mig en Canon EF 24-70/2,8L-zoom för miljöbilder, men det visade sig att 100 mm:s läget på telezoomen oftast gick att använda för att ta bilder på djuren i dess miljö.

Fotograferandet skedde hela tiden tillsammans med en björnguide. Ibland stod vi stilla långa stunder och ibland förflyttade vi oss betydande sträckor. Plötsligt kunde en eller flera björnar dyka upp nästan var som helst utan förvarning. Det gällde att vara beredd hela tiden. Vädret i Alaska varierar snabbt och det kan regna en del om man har otur. Jag hade en stor fördel av att hela tiden ha regnskydd på en kamera (med zoomen 100-400) som hängde i en Black Rapid-slingrem och fick en del bilder som de flesta andra fotografer missade då de packade ner kameror i sina ryggsäckar när vi skulle förflytta oss.

Med facit i hand skulle jag ha klarat mig bra på denna resan med två kamerahus (en fullformatare och en cropsensor) och två objektiv (zoom 100-400 + 600:an) - för att som målet med resan var, kunna komma "near the bear" på många olika sätt. En vidvinkel för lite miljöbilder är därutöver aldrig fel och behöver ju varken väga särskilt mycket eller vara så stor.

För fler bilder kolla in Jan Gyllens instagram på https://www.instagram.com/photogyllensten/


 • Canon EOS 1D X Mark II kamerahus
  Canon EOS 1D X Mark II kamerahus
  58.990,00 Kr
 • Canon EOS 5D Mark IV kamerahus
  Canon EOS 5D Mark IV kamerahus
  29.990,00 Kr
 • Canon EOS 7D Mark II kamerahus + WiFi-adapter W-E1
  Canon EOS 7D Mark II kamerahus + WiFi-adapter W-E1
  14.590,00 Kr

Bilder & Inspiration


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)