Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fyndhörna

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Bildredigering i mobilen

Nuförtiden är det många individer som använder mobilen som ett alternativ till den bärbara eller stationära datorn hemma i arbetsrummet. Bildredigeringen är en uppgift som man i stället väljer att hantera i mobiltelefonen på grund av dess enkelhet och smidighet. Att kunna redigera bilder i mobilen är ett nytt fenomen som gör att fotografens bildbehandling blir både flexibel och snabb. Att spontant kunna redigera en bild ”on-the-go”, oavsett var i världen du befinner dig eller vilken tid på dagen det är, blir mer och mer aktuellt i dagens teknikfokuserade samhälle.

Vilka inställningar bör du då använda dig av? Ska du addera filter på dina bilder eller redigera allting själv? Vilka applikationer borde du ladda ner? Svaret på dessa frågor beror helt och hållet på vilket resultat du vill uppnå! Ett flertal människor använder sig av färdiga filter som de bara justerar väldigt lite i efterhand, medan andra föredrar att sköta hela redigeringen själva i avancerade applikationer, som exempelvis Lightroom. Testa, testa och testa dig fram tills du hittar din typ av redigering!

Applikationer

VSCO passar bra till dig som vill placera färdiga filter på dina bilder och inte justera så mycket i inställningarna. Det finns flera olika filteralternativ att välja mellan och man kan även köpa till fler filter ur deras webbshop. Denna applikation är smidig om du vill ha en liknande färginställning på alla dina bilder – detta för att bl.a. skapa symmetri i dina sociala medier.

Lightroom passar bra till dig som vill justera bilden från start till slut vad gäller ljusstyrka, kontrast, färg, skärpa m.m. Detta är en mer avancerad variant av bildbehandlingsapplikation där du mer på djupet kan redigera dina fotografier.

Facetune 2 är en smidig applikation som du kan använda vid redigering av porträttbilder. I appen kan du exempelvis avlägsna mindre fläckar på hud så som finnar eller liknande. Du kan också mjuka upp hudtoner och addera skärpa till ögonen. Detta är en väldigt bra app för dig som fotograferar mycket ansikten och brukar efterbehandla dessa i t.ex. Lightroom/Photoshop.

Unfold är en applikation där du kan applicera moderna och stilrena ramar på dina bilder. Ramar kan du använda för att skapa mer känslor på dina bilder, eller om du upplever bilden för ”tråkig” och vill placera dit en enkel detalj.

Jag själv föredrar att använda färdiga filter som jag i efterhand justerar till och från. Mitt absoluta favoritfilter är ”M5” i applikationen VSCO då den skapar en vacker färg på blåa toner och ger en varm känsla över hela bilden. Därefter brukar jag använda applikationen Unfold för att sätta en passande ram på bilderna – detta för att skapa en mer berättande bild.

Efterbehandlingen av dina bilder kan i många fall vara avgörande för det slutgiltiga resultatet av ditt fotografi. Att både framhäva och avlägsna olika delar i en bild kan skapa en helt ny effekt och upplevelse för betraktaren. Detta ger också möjlighet att skapa olika varianter av en och samma bild för att kunna använda bilden flera gånger i olika format.

Hoppas att du nu känner dig redo för att fotografera och redigera på din mobil hädanefter! Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt utrustning för dina behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.se, 0770-771100 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.Fototips & Instruktioner, Bildbehandling,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)