Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Nyöppning Mölndal

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Fem tips till bättre naturbilder

Fem tips till bättre naturbilder

I ett tidigare inlägg skrev jag om vilken utrustning och typ av efterbehandling som är lämplig för natur och landskapsfotografering. Den här gången är det dags för mer praktiska och grundläggande tips för att kunna få till intressanta naturbilder.

Ta tiden att utforska nya platser

På samma vis som är det smidigt att återkomma till platser du besökt tidigare är det också lika viktigt att våga och ta sig tiden till att utforska nya ställen. Passa på att undersöka och utforska mitt på dagen då du har gott om tid och ljuset (oftast) ändå inte är så tilltalande. På så vis behöver du inte stressa när ljuset blir bra och inte heller fastna i mörkret på en plats du inte känner till. Ta med en kompass (finns ofta i mobilen) för att ta reda på ungefär var någonstans solen går upp och ner, så vet du ungefär var du ska placera dig i förhållande till motiven du har spanat in. Om du har svårt att hålla reda på det så tänk så här “Solen är som en slips, går ner i väst”. Dock är det en sanning med modifikation här i norr. Under vinterhalvåret går solen ner mer i sydväst och under sommaren nordväst.

Höst i Västergötland.

Fotografera i samband med dåligt väder

Efter regn kommer solsken, men däremellan får du ett otroligt färg- och ljusskådespel. Precis före och efter regn är mina absoluta favorittillfällen att fotografera. En plats jag ofta återkommer till är Vätterstranden i Jönköping, där det efter ett kraftigt regnoväder är helt tomt på folk och sanden kan vara helt orörd. Himlen blir givetvis mer dramatisk och ljuset får en mycket intressantare karaktär än i “platt dagsljus”.

Efter ett regnoväder på Vätterstranden, Jönköping.

Regnbåge en mulen dag i Kruger Park, Sydafrika.

Oroliga moln i Kruger Park, Sydafrika.

Solen spricker fram och ger en regnbåge i fjärran. Kruger Park, Sydafrika

Dimma bland bergen. Charmonix, Frankrike.

Gyllene och blå-timmen

För naturfotografering finns det två tillfällen på dygnet som är mest intressanta. I anslutning till soluppgång och solnedgång kan du få ett otroligt fint ljus som inte går att återskapa på något vis. Gyllene timmen är tiden när solen ligger precis vid horisonten och den blå timmen är tiden när solen är precis nedanför horisonten, innan den kommer upp eller efter att den försvinner ner bakom. Se till att utnyttja detta ljuset så gott det går. Var på plats redan innan dessa tillfällen infaller och stanna kvar en stund efter. Om du är på semester på sydligare breddgrader bör du vara beredd på att solen försvinner väldigt snabbt och då blir planeringen ännu viktigare

Höstpromenad i Västergötland.

Kall vintereftermiddag. Österbotten, Finland.

Lång exponering under blå-timmen. Vätterstranden, Jönköping

Stående och liggande bilder

Natur och landskap är ofta förknippade med liggande bilder från det uttjatade begreppet “landskap och porträtt-läge”. Natur och landskapsbilder gör sig precis lika bra i stående format, speciellt idag när många av bilderna presenteras på telefoner med stående skärm eller publiceras på plattformer så som Instagram. Om du är osäker, ta en bild av varje orientering. Om du inte har något zoomobjektiv med dig så kan du enkelt göra en panorama av tre till fyra stående bilder för att få en landskapsbild. Detta ger som bonus extra bra upplösning, men kräver att scenen är relativt stilla.

Naturreservatet Dumme mosse, Jönköping

Utsikt över Ama Dablam, Khumbu, Nepal.

Stort och smått

Naturen är intressant både i det stora och det lilla. Berg och storslagna landskap är ett naturligt inslag i naturfotografering, men det är inte alla som har lyxen att ha tillgång till en storslagen bergskedja på bakgården och då är det extra viktigt att komma ihåg det lilla. Att söka efter små motiv precis på husknuten eller utmed en eftermiddagspromenad kan ge ett överraskande resultat. Berg och stora landskap behöver inte heller vara synonymer med vidvinkelobjektiv. Normalzoom och teleobjektiv gör sig jättebra i landskapsbilder då du kan få utsnitt av scener som inte är möjligt med vidvinkelobjektiv.

Gullviva, Habo, Västergötland.

Pollinerad fluga, Bankeryd, Småland.

Tidig morgon, Mt Kinabalu, Sabah, Borneo, Malaysia.

Alpinister. Charmonix, Frankrike.

Alla bilder tagna av Patrick Cole

Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt utrustning och mjukvara för dina behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.se, 0770-771100 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö. Missa inte heller vår naturfotosida där du kan hitta mer inspiration och produkttips som hjälper dig att bli ännu bättre på att skapa häftiga bilder och videos. Lycka till!Fototips & Instruktioner,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)