Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fyndhörna

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Fotografera i motljus

Motljus kan verka svårt att hantera och är ofta förknippat med motiv som blir till stora svarta skuggor framför solen (inget ont om det, en siluett framför solen kan vara riktigt fin att titta på). Fotar man porträtt är motljus att föredra under fina, soliga dagar, då man slipper problemet med kisande ögon och kraftiga skuggor i ansiktet.

bildtext

 

bildtext

 

Tips
- Ställ in kameran i läget AV eller A för bländarprioritet och välj bländartal för önskat skärpedjup - tex. 2,8 eller 3,5. Se till att ISO-talet står på 100 eller 200.

- Ställ in ljusmätningen på centrumvägd (alternativt spot) och fokusera på ansiktet. Kameran kommer att mäta ljuset efter fokuspunkten (fördelaktigt att bara använda en fokuspunkt) samt ett område omkring den. På så sätt slipper du en stor siluett av en människa framför solen - modellen kommer bli korrekt exponerad och bakgrunden kraftigt överexponerad.

- Tycker du att bakgrunden blir för utfrätt, kan du använda dig av reflexskärm eller upplättningsblixt för att ljusa upp modellen.

- Anpassa kompositionen efter solen. Bäst resultat får du om du låter solen vara till hälften/helt "utanför ramarna" eller någonstans där den inte syns, tex bakom ett träd.

- Använd motljusskydd för att slippa reflektioner i linsen och ljusslöjor från solen.

 

bildtext

 

Negativt med solljus är att det är lätt att få något som kallas Kromatisk Aberration - en färgblödning. Detta utmärker sig som en lila/blå/violett rand i kanten mellan de ljusa och mörka partierna. Fotograferar du till exempel ett stort träd mot en utfrätt bakgrund, blir det lätt kromatisk aberration längs lövens och grenarnas konturer. För att jobba mot detta kan man köpa objektiv som är speciellt byggda för att motverka detta. Dessa objektiv har speciella beteckningar:
Nikon - ED
Tamron - LD
Sigma - APO
Tokina - SD


Foto: Elin KeroFototips & Instruktioner, Arkiv,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)