Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Prisfest

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Vad är en mellanring?

Mellanringar är ett alternativ för dig som är intresserad av macro/närbildsfotografering, men som inte är redo att investera pengar i ett macroobjektiv.

 

Mellanringar monteras mellan kamerahuset och objektivet. De har inga linser eller glaselement utan förlänger bara avståndet mellan objektivet och sensorn vilket gör att närgränsen blir kortare.
Mellanringar finns i olika tjocklekar och kan användas var för sig eller flera tillsammans. Ju längre avstånd mellan kamera och objektiv - desto närmare kommer du ditt motiv.

Fullformat med mellanring
(Fullformat = En systemkamera med fullformatssensor.
135mm och 50mm = Brännvidden på det objektivet.)

Vilken förstoring en mellanring ger beräknas genom förlängningen / brännvidden.
Detta innebär att mellanringar ger bättre effekt på ett objektiv med kortare brännvidd, än ett med längre.

Exempel:

På bilderna ovan ser du en jämförelse mellan två objektiv.

  • De två översta bilderna är fotade med ett 135mm objektiv - den vänstra utan mellanring och den högra med en 25mm mellanring, som ger en 0,18x förstoring (25/135=0,18).
  • De två bilderna under är fotade med ett 50mm objektiv - den vänstra utan mellanring och den högra med samma mellanring (25mm), som i det här fallet ger 0,5x förstoring (25/50=0,5)

OBS! Vissa vidvinkelobjektiv kan dock inte användas.

APS-C i jämförelse med fullformat

APS-C med mellanring

Har du en kamera med APS-C sensor (till exempel Nikon D5100, Canon 600d, Sony A33, etc..) upplever du en ännu större förstoring i jämförelse med en fullformatskamera. Se bilderna ovan och läs mer om cropfaktor.

Att tänka på:

När du har en mellanring monterad på din kamera kan du inte fokusera på motiv som är längre bort. I samband med att närgränsen flyttar närmare sensorplanet så flyttar även längsta avståndet för fokusering närmare.

Här hittar du våra mellanringar

Läs även

Vad är en närbildslins?Kamerateknik,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)