Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fyndhörna

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Kamerans Inställningar - Del 2 - Slutartid

EXPONERING

För att ett fotografi ska bli till måste du utsätta kamerans film (analogt) eller sensor (digitalt) för ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om bilden är underexponerad, är den för mörk - är den överexponerad, för ljus. Man strävar alltid efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus eller för mörk och till ens hjälp har man tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO.

SLUTARTID

Reglerar Ljuset

Om Bländaren bestämmer mängden ljus som kommer in genom att reglera storleken på öppningen in till kameran, så bestämmer Slutartiden mängden ljus som kommer in genom att reglera tiden som den är öppen.

Slutartiden mäts i sekunder och delar av sekunder. Med de flesta kameror kan man ställa in slutartider från 30 sekunder som längst, till 1/4000 eller 1/8000-dels sekund som kortast.
Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran - och tvärt om.

Fryst eller rörlig?

Slutartiden påverkar hur rörelser framträder i bilden.
Väljer du en kort slutartid, tex 1/800, så kommer kameran att vara öppen i en åttahundradels sekund och registrera motivet i en åttahundradels sekund. Fotograferar du någonting som rör sig, så kommer du att uppleva det som att motivet blivit fryst och står still mitt i rörelsen, eftersom du bara ser vad som hände just den åttahundradels sekunden som du tog kortet.

Väljer du istället en lång slutartid, tex 1 sekund, kommer kameran att vara öppen i 1 sekund och registrera allt som händer framför i just 1 sekund. Det betyder att om du fotograferar ett motiv som rör sig, tex ett djur, en löpare eller bara någon som promenerar, så kommer denne att upplevas som suddig - du kommer att se hela rörelsen, allt som hände under den sekunden.
Observera att du här behöver stativ, för att kameran ska hållas helt still medan bilden tas - annars blir bilden suddig.

bildtext

Kort slutartid, tex 1/500, 1/800, 1/2000, fryser bilden.
Lång slutartid, tex. 30", 10", 1", fångar hela rörelsen i bilden, som blir till en skugga.

Hur ställer jag in slutartiden på min systemkamera?

I kamerans auto-läge ställer kameran själv in slutartid och de andra inställningarna. För att du ska kunna ställa in slutartiden, väljer du läge S (Nikon och Sony) eller TV (Canon och Pentax, som står för slutarprioritet - eller läge M, som är helt manuell, där du ställer in alla inställningar.

S/TV - Här snurrar du vanligtvis på ratten framtill vid avtryckaren eller den baktill vid den högra tummen, för att justera slutartiden.
Tips! Slå upp "slutarautomatik", "slutarstyrd automatik" eller "slutarprioritet" i index i din manual, för att läsa om hur du ställer in på just din kamera!

M - Här snurrar du vanligtvis på ratten framtill vid avtryckaren eller den baktill vid den högra tummen, för att justera slutartiden.
Tips" Slå upp "M", "Manuell" eller "Manuell Exponering" i index i din manual, för att läsa om hur du ställer in på just din kamera!EXEMPELBILDER bildtext 
Bilder tagna med lång slutartid (10-30 sekunder).

bildtext
Bilder tagna med kort slutartid (1/400-1/4000 sekund).

Artiklar i denna serie:

- Bländare
- Slutartid
- ISO
- - - - - - - - - -
- Vitbalans
- Programval
- Exponeringskompensation
- Ljusmätning
- Fokuspunkter & Autofokussystem
- Utlösarlägen
- Jpeg eller Raw

 Kamerateknik, Fotoskolan,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)