Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Fyndhörna

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Kamerans Inställningar - Del 3 - ISO

Artiklar i denna serie:

- Bländare
- Slutartid
- ISO
- - - - - - - - - -
- Vitbalans
- Programval
- Exponeringskompensation
- Ljusmätning
- Fokuspunkter & Autofokussystem
- Utlösarlägen
- Jpeg eller Raw

INLEDNING: EXPONERING

För att ett fotografi ska bli till måste du utsätta kamerans film (analogt) eller sensor (digitalt) för ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om bilden är underexponerad, är den för mörk - är den överexponera, för ljus. Man strävar alltid efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus och för mörk och till ens hjälp har man tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO.

ISO

Reglerar Ljuset
ISO påverkar filmens/sensorns känslighet för ljus. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att filmen/sensorn inte behöver utsättas för lika mycket ljus på ett högre ISO-tal, som på ett lägre. Har du kameran inställd på ISO800 så behöver den bara ta in hälften så mycket ljus (med hjälp av Slutartiden och Bländaren), som när den är inställd på ISO400, för att få samma resultat.
Med andra ord: Högre ISO innebär ljusare bild.

Men det finns ett krux: Höga ISO-tal innebär brus. Ju högre ISO, desto kornigare blir bilderna.
En del kameror har bra brusreducering, som motverkar detta och redigeringsprogram som Photoshop och Lightroom har speciella verktyg för att minska bruset i bilderna.


En bild som blivit förstörd av brus - fotad med ISO6400.

Värt att nämna, är att du för detta inte alltid behöver vara rädd för att skruva upp ISO-talet. Fotar du tex. i svartvitt, kan bruset tillföra både känsla och karaktär.

HUR STÄLLER JAG IN MIN SYSTEMKAMERA?

Du kan ställa in ISO själv när du fotar i läge P, S/TV*, A/AV* och M. (*olika, beroende på märke)
Hur du ändrar ISO beror på vilket märke och modell du använder. Lättast är om du slår upp ISO i din manual, under index.


 



Kamerateknik, Fotoskolan,


Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)