Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Nyöppning Mölndal

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Kamerans Inställningar - Del 6 - Exponeringskompensation

Artiklar i denna serie:

- Bländare
- Slutartid
- ISO
- - - - - - - - - -
- Vitbalans
- Programval
- Exponeringskompensation
- Ljusmätning
- Fokuspunkter & Autofokussystem
- Utlösarlägen
- Jpeg eller Raw

INLEDNING: EXPONERING

För att ett fotografi ska bli till måste du utsätta kamerans film (analogt) eller sensor (digitalt) för ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om bilden är underexponerad, är den för mörk - är den överexponerad, för ljus. Man strävar alltid efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus och för mörk och i det här inlägget förklarar jag hur du uppnår ett bra resultat genom att använda dig av Exponeringskompensation.

EXPONERINGSKOMPENSATION

När du fotograferar på Programautomatik (P) eller någon av kamerans halvmanuella lägen (AV/A, TV/S) kan du använda dig av en funktion som heter Exponeringskompensation. Den hjälper dig att justera ljuset i bilden, om du inte är nöjd med hur kameran själv valt att exponera den.


Exponeringskompensation mäts med olika steg och förkortningen EV (exponeringsvärde). Värdena kan skilja lite mellan olika kameror, men jag tar ett exempel där omfånget är +/- 2.

Värdet -2 = Två steg mörkare.
Värdet -1 = Ett steg mörkare.
Värdet 0 = Utgångspunkten, kamerans egen uträkning.
Värdet +1 = Ett steg ljusare.
Värdet +2 = Två steg kjusare.
EXEMPEL
Bra exempel på när kameran mäter ljuset fel är när du fotar i motljus eller andra situationer när det är väldigt ljust bakom ditt motiv. Tex. mot en solnedgång, ett fönster, en himmel eller ett snötäckt landskap.Här har jag tagit två bilder rakt in i en tunnel.
Den vänstra är tagen med kamerans egen uträkning av inställningar. Kameran har mätt efter ljuset som bländar oss från slutet av tunneln, vilket har gjort gången mörk.
Den högra bilden tog jag genom att ställa exponeringskompensationen på ett tal mellan +2 och +3, för att vi ska kunna se vad som finns i tunneln.

Vilken som är bra exponerad är förstås även en smaksak - siluetter kan vara riktigt fina, men kommer de inte till frivilligt, så är det inte så kul... ;)

HUR STÄLLER JAG IN MIN SYSTEMKAMERA?

Hur du ställer in Exponeringskompensationen är olika beroende på kameramärke och modell, men sök på Exponeringskompensation längst bak i Index i manualen, för att läsa om hur du gör med just din kamera.
Observera att du enbart kan använda funktionen när du fotar i lägena P, AV/A och TV/S.


Jag tycker personligen att Exponeringskompensation är något av det bästa man kan lära sig.
...så ta dig tiden och utforska funktionen - det kommer att löna sig i längden.Kamerateknik, Fotoskolan,


Senaste nytt

Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)