Scandinavian Photo använder cookies, genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Till kassan
Julklappstips!

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto och bild

Här tar du del av produkttester, får produkt- och fototips, samt mycket inspiration! Vill du lära dig mer om din kamera och olika tillbehör? Då hittar du mycket här. Har du några frågor eller förslag på produkter du vill se i produkttesterna, får du gärna mejla oss: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Bildstabilisator - hur bra är det?

Det är inte alltid helt lätt att vara stadig på handen, vilket ofta medför skakningsoskärpa - framförallt när man fotograferar i sämre ljusförhållanden (som ger längre slutartider) eller med teleobjektiv (ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still). En bra funktion som kompenserar för detta är bildstabilisatorn, som hjälper dig att hålla bilden stadig.

Objektiv med bildstabilisator kostar mer än objektiv utan, men är guld värt om man inte har möjlighet att bära runt på stativ. Här nedan ser du två bilder tagna med samma inställningar - den ena med och den andra utan bildstabilisator:


Fotograferad med slutartid 1/60 och brännvidd 200mm.


Fotograferad med slutartid 1/60 och brännvidd 200mm.

Dessa beteckningar ska du leta efter, om du vill ha ett objektiv med bildstabilisator:
Nikon - VR (Vibration Reduction)
Canon - IS (Image Stabilizer)
Sigma - OS (Optical Stabilizer)
Tamron - VC (Vibration Compensation)

Har du en standard systemkamera från Sony, Pentax eller Olympus, så behöver du inte fundera på det här med bildstabilisator, eftersom dessa märken har det inbyggt i kamerahusen.

Obs! Om du har ett objektiv med bildstabilisator och vill fotografera med stativ, så är det viktigt att du först stänger av bildstabilisatorn, för att få en så skarp bild som möjligt.Kamerateknik,


Senaste nytt

Vi reserverar oss för eventuella fel i texter och på bilder samt slutförsäljning och orimliga prisfel.
Sitemap (xml)