Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

2020-01-02

Cinematisk känsla med Siruis anamorfiska objektiv!

Klassiska filmer som Blade Runner, Alien och Gladiator har alla en sak gemensamt. Förutom filmproducenten Ridley Scott har de också en teknik som för dem samman – ett anamorfiskt objektiv. Detta har tidigare varit en något krånglig och framförallt dyr lösning, men med Siruis Anamorphic Lens 1,33x så blir det både enklare och billigare än tidigare att ge dina filmer en riktigt cinematisk känsla.


En åtråvärd look på film är den anamorfiska, den ger dig en "filmisk" karaktär via sin speciella, ovala bokeh, sin karaktäristiska, tredimensionella bakgrundsoskärpa och de klassiska horisontella ljuseffekterna. Dessa är svåra att efterskapa i redigeringen och kräver i princip ett anamorfiskt objektiv. Detta har varit en dyr och ibland krånglig lösning med komplexa system i form av adaptrar och insatser som framförallt kan vara luriga att sätta fokus med. De kan även släppa in mindre ljus, som i sin tur gör att du behöver höja ISO och minska bildkvalitet. Adaptrarna kan också tappa lite skärpa på grund av de tillagda optiska glasen mellan objektiv och sensor.

Modern version av anamorfiskt objektiv

Dessa problem elimineras av Siruis 50 mm f/1,8 anamorfiska objektiv. Inte nog med att det är skarpt och betydligt enklare att fokusera än traditionella anamorfiska lösningar, du får också den klassiska looken av anamorfisk video direkt på din film i form av de traditionella horisontella ljuseffekterna, oval bokeh och tredimensionell effekt som är svårt att återskapa genom ett traditionellt sfäriskt objektiv, eller i efterbearbetningen.

Skapar cinematiskt bildförhållande på 2.39:1

Jämfört med ett traditionellt objektiv på 50 mm breddar Siruis objektiv ditt horisontella synfält med 33%, genom att det är anamorfiskt. Du behöver i efterhand ”de-squeeza” din film eller dina bilder, då objektivet fångar mer än ett traditionellt sfäriskt (runt) objektiv. Detta ger dig det cinematiska bildförhållandet på 2.39:1 som är vanligt inom film och skapar svarta ”bars” i toppen och botten av din video utan att du behöver lägga till dessa själv. Breddningen på 33% gör att 50 mm-objektivet är mer likvärdigt med ett 37,5 mm-objektiv på en Micro 4/3-sensor och alltså då blir drygt 75 mm-ekvivalent mot en fullformatssensor.

Stabilt bygge i aluminium

Objektivet är robust, men ändå lätt på 560 gram genom sin konstruktion i aluminium. Via högkvalitativa tyska optiska glaselement får du en mycket skarp bild. Allt detta gör att du får en smidig setup för att för att skapa filmer med cinematisk känsla utan att behöva bära runt på tunga objektiv och adaptrar.

Säregen bokeh-effekt

Förutom den klassiska ljuseffekten av ett anamorfiskt objektiv får du även en säregen och spännande karaktär i din bokeh. Det blir inte traditionellt rund, utan istället tar den en form som liknar amerikanska fotbollar, en look som är signifikativ för anamorfiska objektiv. Du får även en annan karaktär i ditt skärpedjup och bilden känns mer tredimensionell och ”filmisk”.


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt utrustning och mjukvara för dina behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.se, 0770-771100 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm, Mölndal och Malmö. Missa inte heller vår inspirationssida där du kan hitta mer inspiration och produkttips som hjälper dig att bli ännu bättre på att skapa häftiga bilder och videos.

Lycka till!

Vi hjälper dig att ta bättre bilder!

Bilden, och utrustningen som gör den möjlig, har varit vår passion sedan 1982. Scandinavian Photo står för ett helhetserbjudande för film- och fotointresserade – oavsett kunskapsnivå. Utöver utrustning erbjuder vi inspiration, kunskap, utbildning och råd. Alltid samma pris, oavsett om du handlar i butik, på webben eller via telefon.

Let's be friends!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Häng med i fotobranschen! Prenumerera på Scandinavian Photos nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration.

Scandinavian Photo använder sig av cookies för att sajten ska fungera bättre för dig som användare. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du enkelt stänga av det i inställningarna för din webbläsare. Dock kan det medföra att vissa funktioner på sajten inte fungerar som de ska.