Kunskapsbank – lär dig mer inom foto, video, ljud och IT

Efter mer än 40 år i teknikbranschen har vi på SP lärt oss ett och annat inom foto, video och ljud – och vi vill dela med oss av vår kunskap till dig. Här har vi samlat guider, tips och råd för att du ska kunna utvecklas i ditt kreativa skapande. Lär dig mer tillsammans med oss!

Filma med mobilen – 6 tips för bättre videor

Att filma med mobilen kan bli så mycket mer än att bara spara ett minne i rörliga bilder – du kan skapa riktig proffsiga resultat genom några enkla steg. Mobilkamerorna blir allt bättre och får fler funktioner, samtidigt som allt mer slutresultat ändå bara visas på just mobilskärmen, vilket gör mobilen till ett smidigt och tidsbesparande alternativ till att skapa film med. Här har vi samlat våra bästa tips för ännu bättre videor med din mobiltelefon.

Läs mer

4
aug

8 tips för bättre gatufoto

Gatufoto, eller streetfoto som det också kallas, är en egen genre av fotografering som går ut på att fotografera verkliga personer och situationer i stadsmiljö – som en slags dokumentärfotografering. Det handlar mycket om att fånga ögonblicket, känslorna och rörelserna och berätta en historia. Här har vi samlat våra bästa tips för att komma igång med eller höja nivån på sin gatufotografering.

Läs mer

21
juni

Lär dig mer om astrofotografering

Astrofotografering är en spännande genre som lockar både nybörjare och vana fotografer. Att fotografera natthimlen en mörk stjärnklar natt ger riktigt fina och unika foton. Drömmer du om att fånga Vintergatan eller ett stjärnfall på bild, men vet inte hur du ska göra? Här har vi samlat våra bästa tips för dig, med allt från vilken utrustning som lämpar sig bäst till vilka kamerainställningar du ska använda.

Läs mer

20
juni

Så rengör du kamera och objektiv

Har du fått smuts på sensorn eller fettfläckar på ditt objektiv? Här tipsar och guidar vi dig hur du själv kan rengöra din kamera och förebygga smuts och damm i din kamerautrustning. Vi har rengöring för kamera, kamerasensor, objektiv och kikare och erbjuder rengöringskit, putsdukar i mikrofiber och blåsbälgar som är ett måste i kameraväskan. Vill du inte rengöra sensorn själv så kan du lämna din kamera för sensorrengöring hos oss – antingen i våra butiker eller skicka in den. Vårda din utrustning och håll den i toppskick så riskerar du aldrig att få en bild förstörd på grund av damm eller smuts.

Läs mer

17
maj

Hitta rätt kikare för dina behov

En kikare ger dig möjligheten att uppleva omgivningen på ett fantastiskt sätt. Det finns en del saker att tänka på när du väljer kikare, beroende på ditt användningsområde och dina behov – exempelvis skiljer sig en multikikare från en jaktkikare eller marinkikare. Här har vi samlat värdefull information och våra bästa tips för att du ska hitta en som passar just dig!

Läs mer

28
apr

Gimbalguide – skapa bättre videor med en gimbal

En gimbal hjälper dig att få jämna och följsamma videor genom att stabilisera din kamera eller mobil för att undvika skakningar och ryckiga rörelser. Det innebär att dina inspelningar får en mer jämn och professionell karaktär. Här går vi igenom hur du kommer igång och använder en gimbal på bästa sätt. Missa heller inte våra videor med goda tips och råd, samt hur du balanserar en gimbal.

Läs mer

18
apr

Fota med mobilen – 10 enkla tips

Att ta proffsiga foton med mobilen behöver inte vara svårt. Här har vi samlat våra bästa tips för att få effektfulla och inspirerande bilder, som du snabbt och enkelt kan dela på sociala medier. Kom ihåg att de bästa bilderna får du genom att öva, experimentera och framför allt ha kul! 

Läs mer

17
apr

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

17
mars

Kamerors sensorstorlekar – vad är skillnaden mellan fullformat och APS-C?

Sensorn i en kamera kan jämföras med filmen i en analog kamera. Den registrerar ljuset som faller in från objektivet och omvandlar det till ett foto. Det finns bildsensorer i olika format som är bra att känna till när man ska köpa systemkamera. Här tittar vi närmare på just kamerasensorer, de olika storlekarna och vad som skiljer dem åt.

Läs mer

10
feb

Vilken systemkamera ska jag köpa?

Vad ska jag som nybörjare tänka på innan jag köper kamera? Vilken systemkamera passar mig bäst och vilka funktioner är viktiga? Oavsett om du ska du köpa din första systemkamera eller uppgradera till en ny kan det finnas många frågor. I vår köpguide hjälper vi dig genom att reda ut frågetecken och lista vad du ska tänka på för att hitta den systemkamera som passar dig bäst.

Läs mer

20
jan

Bokeh och skärpedjup

Vill du få suddig bakgrund på dina foton? Att göra bakgrunden oskarp genom ett kort skärpedjup i foton är ett effektivt sätt att skapa en proffsigare känsla av exempelvis porträtt av både människor och djur, men kan användas i flera olika sammanhang. Ett annat ord för suddig bakgrund är "bokeh", som används för att benämna oskärpans kvalitet och karaktär. Lär dig mer om skärpedjup och bokeh här.

Läs mer

3
jan

Fotografera snö

När vintern kommer och snön börjar dala ner är det många som vill plocka fram kameran och gå ut och fotografera det vackra vita landskapet. Men har du någon gång upplevt att dina bilder inte blir så snövita som det faktiskt var i verkligheten när du fotograferade det? Här har vi samlat tips på vad du kan tänka på för att göra din vinterfotografering så bra som möjligt – med allt från förberedelser till fototekniker.

Läs mer

12
dec

Fota frysta såpbubblor

Att frysa såpbubblor en kall vinterdag är riktigt fascinerande att se, och det är roligt att fotografera eller fånga på film. Det vackra mönstret som bildas när såpbubblan fryser till is är ren magi och blir unika foton. Här delar vi med oss av recept på såpbubblor som håller för att frysa, tipsar om hur du gör för att lyckas och hur du bäst fotograferar resultatet.

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn