Presets i Lightroom – Skapa, ladda ner och använda
Fotografering handlar inte bara om bilderna du tar med kameran, utan också vad du gör med dem efteråt. Många använder sig av redigeringsprogrammet Adobe Lightroom, och funktionen Presets (förinställningar på svenska). Här går vi genom hur de fungerar, hur du skapar egna presets och hur du använder dem för att hitta inspiration och kreativa inblickar i andras redigering. Dessutom bjuder vi på sju gratis presets för dig att ladda ner och använda!
Innehåll
- Vad är presets?
- Skapa egna presets
- Hur du laddar ner presets till Lightroom
- Presets i praktiken
- Ladda ner våra gratis presets
- Viktigt att tänka på
Vad är presets?
Bildredigering kan väcka många åsikter, och alla fotografer hanterar det olika. Vill du återspegla verkligheten med exakta färger och återge precis som det såg ut när du tog bilden, eller vill du skapa en stämningsfull bild som förmedlar känsla och kreativitet? Att "manipulera" med bilden har anor redan från den analoga filmtiden där fotografen kunde välja olika filmtyper, eller belysa olika områden av fotopappret i framkallningen, för att förmedla en viss känsla. Idag sker redigering främst digitalt via redigeringsprogram som låter dig experimentera med bildinställningar och filter med bara några knapptryck. Ett av dem är Adobe Lightroom. Där finns en funktion som heter Förinställningar, eller Presets på engelska, som snabbar upp och sparar tid i sitt arbetsflöde.
Lättaste sättet att beskriva presets är att de fungerar som ett fotofilter, precis som de filter som finns på Instagram och andra fotoappar. Det kan vara enkla svartvita konverteringar eller mer avancerade ändringar med både vinjettering, mättnad, färgtemperatur, kontrast med mera. Med Lightroom-presets får du möjligheten att skapa filtret (förinställningen) själv, efter din egen stil och smak. Då kan du snabbt och enkelt komma åt sin favoritinställning på fler bilder, vilket gör att du får en konsekvent stil i dina foton. Med mindre finjusteringar får man enkelt ett bra resultat.
Skapa egna presets i Adobe Lightroom
Att skapa egna presets i Adobe Lightroom är ett perfekt sätt för att enkelt applicera din personliga prägel på flera bilder, och på så sätt hålla en konsekvent stil. Om du har flera liknande bilder som du vill redigera med samma stil, kan du enkelt göra detta genom att skapa en förinställning.
Här visar vi steg för steg hur du skapar dina egna presets för ett effektivare arbetsflöde. Vår kollega Daniel Johansson har fotograferat bilden på Emelie på ett fält här ovanför, och vi använder denna bild för att demonstrera hur du skapar en egen förinställning i Adobe Lightroom.
Börja med att redigera en av bilderna – justera färg, kontrast, toning, skärpa och andra parametrar tills du är nöjd. När redigeringen är klar sparar du dessa inställningar som en preset genom att klicka på plustecknet (+) vid Förinställningar och sedan välja ”Spara förinställning”.
Tänk på att alla presets inte passar alla bilder, utan du kan behöva justera vitbalans, exponering eller färger efteråt. Experimentera och testa dig fram, och var inte rädd att justera förinställningen.
Så laddar du ner presets till Lightroom
Om du inte vill skapa en egen preset från grunden – eller vill ha inspiration från andra – kan du ladda ner färdiga presets och importera till Lightroom. Internet är fullt av både betalalternativ och gratisvarianter. Se våra gratis presets att ladda ner lite längre ner på sidan. När du hittat förinställningar som du vill testa, så importerar du dem i programmet.
För att importera en förinställning, klicka på plustecknet och klicka på Importera förinställningar. Välj din nedladdade preset och klicka på Importera. Nu hamnar de i ditt förinställningsbibliotek och du kan applicera den på dina egna bilder. Använd dem som de är, eller justera och experimentera vidare med dem.
Presets i praktiken
Hur man jobbar med presets är såklart väldigt individuellt och handlar mycket om personligt tycke och smak. Våra kollegor och tillika fotografer, Daniel Johansson och Mikael Järnåsen, delar med sina tips om hur de jobbar med presets i Lightroom.
Daniel: Så använder jag presets
Jag brukar ladda ner gratis förinställningar emellanåt som ger mig inspiration till vilken typ av redigering och stil jag vill ha på bilden, eller bläddra genom mina egna presets. Det är en bra övning att titta på en färdig förinställning och försöka göra sin egen version av den.
Jag brukar sällan använda en färdig förinställning rakt av, då jag vill ha min egen stil. Förinställningar är perfekt för att få inspiration, se och lära sig om hur andra arbetar med reglage, toning och färghantering i Adobe Lightroom.
Mikael: Så använder jag presets
Under en mulen fotorunda i oktober vid Kinda Kanal i Östergötland, fångade jag ett gult slussvaktarhus genom trädverket. De gula höstlöven blev en fin inramning i kompositionen för att förstärka årstiden. Den oredigerade raw-bilden ser ganska bra ut i grunden, men den saknar lite… stuns!
Efter att ha importerat bilden till Lightroom så testade jag några av mina favoritpresets för höstbilder. Det är många faktorer som spelar in när man försöker skapa det uttryck och känsla man vill förmedla. Ibland handlar det mest om lite touch-up och beskärning men det kan också vara värt att försöka lyfta vissa element i bilden med ljus och färger. För just detta motiv så gillar jag nog Fall Moody-versionen bäst, för det var så det kändes den där glåmiga höstdagen vid kanalen.
Original / oredigerad
Fall 1
Fall 2
Fall Moody
Fall Glow
Fall Glow Orange
Fall Dark
Fall Dark 2
Ladda ner våra gratis presets med hösttema!
Mikael Järnåsen delar med sig av de sju förinställningarna han använde till sin höstbild. Ladda ner våra gratis presets via länken nedan och använd dem till dina bilder! Förinställningarna har samma namn som respektive exempelbild ovan.
Viktigt att tänka på med presets
Att använda presets är både snabbt och smidigt, men det finns några vanliga fallgropar att vara medveten om. Dels finns några viktiga justeringar som kan vara lätt att missa, eller att du helt enkelt fastnar i gamla vanor utan att utveckla din redigering.
Bilderna måste vara liknande
För att kunna applicera en förinställning och få likande resultat på alla bilderna i en serie så måste bilderna vara lika varandra i exponering och färg. Fotograferar du till exempel produktfoto i studio så kan det fungera utmärkt, men en porträttbild utomhus varierar troligen i ljus och färg, vilket gör att varje bildserie kan behöva sin egen förinställning.
Beskär/omforma och Lokala justeringar
En bov när du själv skapar egna förinställningar är Lokala justeringar och Beskär/omforma. Spara inte dessa i förinställningar, då de med stor sannolikhet skiljer sig från bild till bild. Lokala justeringar och Beskär/omforma är detaljjusteringar för varje bild, så bocka ur dem när du sparar en preset. Samma gäller ofta vid ”Synkronisera inställningar”.
Lär dig framkallningen bakom förinställningarna
Om du bara använder förinställningar, speciellt som du har laddat ner från internet, så finns risken att du inte lär dig tekniken bakom framkallningen utan enbart förlitar dig på att dina förinställningar ska göra jobbet åt dig. Om du använder populära förinställningar som många andra använder, så finns risken att dina bilder ser likadana ut som alla andra och att originaliteten och din personliga stil försvinner.
Arbeta snabbt och kreativt med förinställningar
Du kan verkligen göra mycket och lära dig om redigering genom att göra egna och testa andras förinställningar, men glöm inte fallgroparna och hamna inte i gamla hjulspår. Använd förinställningar för att underlätta ditt arbete och snabba upp din redigering men också för att utmana din kreativitet. Dela gärna med dig av dina förinställningar och sprid redigeringsglädje till de omkring dig.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.
Mer kunskap
13
sep
Välj rätt SSD – en köpguide
Har du ständigt slut på lagringsutrymme i din dator? Eller vill du snabbt kunna flytta filer mellan olika enheter? Då är en SSD det perfekta valet för dig. Det kan finnas många frågor när det kommer till SSD och med denna guiden hjälper vi dig med att hitta den som passar dig bäst.
Läs mer12
sep
Lär dig mer om datorskärmar – en köpguide
Vilken skärm ska jag köpa? Vilken upplösning behöver jag egentligen och vad betyder färgrymd? Att välja en skärm till din dator kan vara en djungel och olika typer av arbete kräver sin specifika skärm. I vår köpguide går vi igenom egenskaper som kan vara bra att tänka på så att du hittar en datorskärm som passar just dig.
Läs mer17
apr
8 tips till bättre naturfoton
Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.
Läs mer27
juli
Vitbalans – kamerans inställningar
Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.
Läs mer19
jan
Ljusformare – vilken ska du välja?
När du går i tankarna på att köpa en blixt eller belysning med fast ljus, eller om du redan har belysning, är det dags att fundera på vad du vill använda för ljusformare. Med en ljusformare kan du påverka blixtens egenskaper genom att förändra ljusets form, storlek och spridning. Detta för att skapa ett helt nytt ljus och ta kontrollen att skapa kreativa ljussättningar. Det finns ett enormt utbud av ljusformare vilket ger dig tusentals olika kombinationer – oroa dig inte, vi ska guida dig för att hitta rätt!
Läs mer13
nov
Ljussättning vid porträttfotografering
En snygg ljussättning kan vara skillnaden mellan ett proffsigt porträtt och en osmickrande bild som inte gör modellen rättvisa. Ska du börja att fotografera porträttbilder kan det kännas knepigt att veta hur och var du ska placera en studioblixt eller belysning för att få bra ljus. Här går vi genom hur du kan tänka och börja testa för att få kontroll över ljussättningen vid porträttfotografering.
Läs merFörst publicerad: oktober 2018
Texten uppdaterad: november 2024
Scandinavian Photo
2024-11-05
Dela