8 tips till bÀttre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig sjÀlv som naturfotograf och ta dina bilder till nÀsta nivÄ? HÀr har vi samlat vÄra bÀsta tips för hur du kan ta bÀttre och mer intressanta naturfoton.

Naturfoto pÄ soluppgÄng som strÄlar genom en trÀddunge

InnehÄll

Förbered dig vÀl

NÄgot som Àr viktigt om du ska ut och fotografera i naturen Àr dina förberedelser. VÄrt första tips Àr att lÀra kÀnna den plats du ska fotografera innan du sÀtter dig i bilen mot din destination. Sök upp platsen pÄ Google Maps eller Eniro och testa att köra en streetview om det Àr möjligt och lÀr kÀnna platsen du ska fotografera. En annan variant Àr att testa Flickr eller Instagrams kartsökfunktion för att se om det finns bilder som redan Àr upplagda pÄ platsen du ska till. DÀrefter kan du ta reda pÄ hur ljuset rör sig pÄ den plats du ska till med hjÀlp av olika appar som finns, exempelvis TPE som visar mÄnen och solens rörelser. Om du ska fotografera i mörker Àr det bra att Äka till destinationen i dagsljus, just för att se var du kan placera dig nÀr du fotograferar men ocksÄ för att hitta de bÀsta kompositionerna.

BÀsta tid och plats för naturfotografering

Det finns inget facit pÄ bÀsta tiden eller platsen för naturfotografering, för det beror sÄklart pÄ vad det Àr du vill fotografera. Bland det bÀsta med naturfotografering Àr dessutom att det fungerar Äret runt och överallt, men det finns ÀndÄ lite tips man kan tÀnka pÄ för att ta sina naturbilder till nÀsta nivÄ.

Utforska nya platser

Ett spÀnnande moment som naturfotograf Àr chansen att upptÀcka nya platser och hitta vackra stÀllen att fotografera naturen pÄ. Passa pÄ att undersöka och utforska mitt pÄ dagen dÄ du har gott om tid och ljuset (oftast) ÀndÄ inte Àr sÄ tilltalande. PÄ sÄ vis behöver du inte stressa nÀr ljuset blir bra och inte heller fastna i mörkret pÄ en plats du inte kÀnner till.

Ta med en kompass (finns ofta i mobilen) för att ta reda pÄ ungefÀr var nÄgonstans solen gÄr upp och ner, sÄ vet du ungefÀr var du ska placera dig i förhÄllande till motiven du har spanat in. Om du har svÄrt att hÄlla reda pÄ det sÄ tÀnk sÄ hÀr "Solen Àr som en slips, gÄr ner i vÀst". Dock Àr det en sanning med modifikation hÀr i norr. Under vinterhalvÄret gÄr solen ner mer i sydvÀst och under sommaren i nordvÀst.

ÅtervĂ€nd till dina destinationer

Även om det inte blev som du hade tĂ€nkt dig vid ett fototillfĂ€lle pĂ„ en viss plats, sĂ„ kan det vara vĂ€rt att Ă„ka dit igen. Ser du potentialen till att platsen kan visa sin bĂ€sta sida en tidig morgon, en sen kvĂ€ll eller vid en annan Ă„rstid, sĂ„ ska du absolut ge destinationen en till chans, om inte fler.

Fotografera i samband med dÄligt vÀder

Efter regn kommer solsken, men dĂ€remellan fĂ„r du ett otroligt fĂ€rg- och ljusskĂ„despel. Var inte heller rĂ€dd för dĂ„ligt vĂ€der, utan leta gĂ€rna efter det. Stora moln och övergĂ„ng till eller frĂ„n regnovĂ€der ger ofta dramatik i dina bilder. En annan sak att ha i Ă„tanke Ă€r att de populĂ€ra fotodestinationerna vid ovĂ€der ofta Ă€r tomma pĂ„ folk, och ljuset kan sippra igenom molnen, vilket ger dig möjligheten att fĂ„nga riktigt vackra ögonblick pĂ„ bild. Himlen blir givetvis mer dramatisk och ljuset fĂ„r en mycket intressantare karaktĂ€r Ă€n i “platt dagsljus”.

Naturfoto pÄ stormig himmel över VÀtterstranden

Efter ett regnovÀder pÄ VÀtterstranden, Jönköping.

Vid sÀmre vÀder Àr det bra att ha koll pÄ om ditt kamerahus och objektiv Àr vÀdertÀtade. Annars kan det vara vara klokt att investera i ett regnskydd som skyddar din utrustning. Det Àr dessutom viktigt att ha en tÄlig kameravÀska som skyddar om regnet kommer tillbaka.

Gyllene och blÄ timmen

För naturfotografering finns det tvÄ tillfÀllen pÄ dygnet som Àr mest intressanta. I anslutning till soluppgÄng och solnedgÄng kan du fÄ ett otroligt fint ljus som Àr svÄrt att Äterskapa. Gyllene timmen Àr tiden nÀr solen ligger precis vid horisonten och den blÄ timmen Àr tiden nÀr solen Àr precis nedanför horisonten, innan den kommer upp pÄ morgonen och efter att den försvinner pÄ kvÀllen. Se till att utnyttja detta ljuset sÄ gott det gÄr. Var pÄ plats i god tid innan dessa tillfÀllen infaller och stanna kvar en stund efter. 

3.1.jpg

Att vara ute i naturen och leta fototillfĂ€llen, kanske sitta och vĂ€nta pĂ„ en solupp- eller solnedgĂ„ng, kan vara riktigt magiskt. Det finns flera tillbehör som gör det enklare, roligare och smidigare – allt frĂ„n en pall att vila benen med till en kikare för att spana in djur pĂ„ avstĂ„nd. Glöm heller inte extra kamerabatterier, för att vara ute och inse att batteriet inte rĂ€cker i kameran Ă€r ingen kul kĂ€nsla.

8 tips till bÀttre naturfoton

Vad man gillar för typ av naturfoton och vilken stil man har Ă€r sjĂ€lvklart vĂ€ldigt individuellt. En stor fördel med naturfotografering Ă€r att du alltid kan öva, testa och experimentera i lugn och ro – sĂ„ lĂ€nge inga djur Ă€r med i bilden vill sĂ€ga. HĂ€r har vi samlat nĂ„gra tips som Ă€r bra att ha med sig för att utvecklas som naturfotograf.

  1. Fotografera i RAW
  2. Förgrund och horisont
  3. Tredjedelsregeln
  4. StÄende och liggande bilder
  5. AnvÀnd zoom
  6. Stort och smÄtt
  7. SkÀrpedjupet
  8. Fler möjligheter med filter

1. Fotografera i RAW

Fotografera alltid dina bilder i RAW, just för att landskapsbilder ofta behöver processas för att fÄ fram rÀtt dynamik och fÀrg. AnvÀnd gÀrna HDR eller gaffling för att fÄ ut sÄ mycket dynamik som möjligt, och om landskapet stÄr still kan ett panorama ge dig extra upplösning. Var inte rÀdd för att kombinera bÄde HDR och panorama, men tÀnk pÄ att det i efterhand krÀver lite datorkraft.

2. Förgrund och horisont

Landskapsbilder och naturfoton blir ofta mer intressanta om du placerar nÄgot i förgrunden och skapar en dimension i bilden. Att avbilda exempelvis ett fjÀlllandskap pÄ bÀsta sÀtt kan bli svÄrt om du inte gör det och bilden kan lÀtt uppfattas som platt och trÄkig för ditt öga att se pÄ. Glöm inte att justera horisonten pÄ dina bilder, det finns inget som ser vÀrre ut pÄ en Àn landskapsbild Àn en lutande horisont. VÄrt första tips Àr helt enkelt att tÀnka ett extra varv kring förgrund och horisont nÀr du fotograferar i naturen.

Naturfoto över VÀttern med stenar i förgrunden

3. Tredjedelsregeln

Genom den hÀr regeln kan du skapa ett harmoniskt resultat. Den hÀr Àr bra att lÀra dig och ha med som baskunskap nÀr du fotograferar. 

4. StÄende och liggande bilder

Natur och landskap Ă€r ofta förknippade med liggande bilder frĂ„n det uttjatade begreppet “landskap och portrĂ€tt-lĂ€ge”. Natur och landskapsbilder gör sig precis lika bra i stĂ„ende format, speciellt idag nĂ€r mĂ„nga av bilderna presenteras pĂ„ telefoner med stĂ„ende skĂ€rm eller publiceras pĂ„ plattformer sĂ„ som Instagram. Om du Ă€r osĂ€ker, ta en bild av varje orientering. Om du inte har nĂ„got zoomobjektiv med dig sĂ„ kan du enkelt göra en panorama av tre till fyra stĂ„ende bilder för att fĂ„ en landskapsbild. Detta ger som bonus extra bra upplösning, men krĂ€ver att scenen Ă€r relativt stilla.

För att fÄ med sÄ mycket som möjligt i bilden krÀvs en bred brÀnnvidd. HÀr Àr fyra exempel pÄ objektiv som har just detta. Ett tips Àr att investera i bra objektiv för dÀr sitter mycket av bildkvaliteten.

5. AnvÀnd zoom

En naturbild Àr inte enbart vidvinkel, utan vÄga att testa pÄ att zooma in platsen du Àr pÄ. Ett exempel pÄ en plats som Àr kul att zooma in pÄ Àr bergsmiljö, för att ta fram detaljerna som du normalt inte ser med ögat.

6. Stort och smÄtt

Naturen Àr intressant bÄde i det stora och det lilla. Berg och storslagna landskap Àr ett naturligt inslag i naturfotografering, men glöm inte att komma ihÄg det lilla ocksÄ. Att söka efter smÄ motiv precis runt husknuten eller utmed en eftermiddagspromenad kan ge överraskande resultat. Berg och stora landskap behöver inte heller vara synonymer med vidvinkelobjektiv. Normalzoom och teleobjektiv gör sig jÀttebra i landskapsbilder dÄ du kan fÄ utsnitt av scener som inte Àr möjligt med vidvinkelobjektiv.

Att fota objekt pÄ riktigt nÀra hÄll gÄr bÀttre med speciella objektiv eller tillbehör. Allra bÀst blir det med makro-objektiv eller nÄgot som kallas mellanringar. Med mellanringar kan du enkelt öka nÀrgrÀnsen pÄ dina nuvarande objektiv genom att montera dem mellan objektivet och kamerahuset. Resultatet blir att du kan fokusera betydligt nÀrmare objekt. Dock tappar du mycket ljus vilket i sin tur pÄverkar detaljrikedomen och kvalitén i bilden. För att sÀkra detta Àr det alltid bÀst att köpa ett dedikerat makro-objektiv. LÀs mer om makrofotografering hÀr.

7. SkÀrpedjup

Jobba kreativt med ditt skÀrpedjup, detta hjÀlper ögat att falla pÄ det objekt du vill att betraktaren ska fokusera pÄ. LÀr dig mer om bokeh och skÀrpedjup hÀr.

8. Fler möjligheter med filter

Testa pÄ att fotografera mer med filter! Med ett filter har du möjlighet att fÄ rÀtt bild redan nÀr du fotograferar istÀllet för att lÀgga tid pÄ korrigering under efterbehandlingen. Dessutom finns det ocksÄ vissa bilder som enbart Àr möjliga att Ästadkomma med hjÀlp av filter, exempelvis fotografering i starkt solljus.

NĂ€r du ska fota i direkt solljus rekommenderar vi ND-filter som dĂ€mpar ljusinslĂ€ppet vilket ger dig större möjligheter att exempelvis hĂ„lla en lĂ€ngre slutartid och högre blĂ€ndarvĂ€rde. Beroende pĂ„ hur mycket ljus du vill reducera finns det olika filter som graderas i blĂ€ndarsteg. Ett filter med 5 steg innebĂ€r att den sĂ€nker ljusinslĂ€ppet med 5 blĂ€ndarsteg. Även polarisationsfilter Ă€r ett mĂ„ste i mĂ„nga naturfotografers kameravĂ€skor.

Foton tagna av Mikael JÀrnÄsen, Patrick Cole och Martina Kallin

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjÀlp att hitta rÀtt utrustning för dina behov. Du Àr varmt vÀlkommen att kontakta vÄra experter för rÄdgivning, support och köphjÀlp pÄ 0770-77 11 00 eller via vÄrt kontaktformulÀr. Du kan Àven besöka oss i vÄra butiker i Stockholm, Malmö eller BorÄs. Kolla in alla produktnyheter och lÀrorika kunskapsinlÀgg som hjÀlper dig att utvecklas Ànnu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vÄrt community dÀr du kan trÀffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

17
maj

Hitta rÀtt kikare för dina behov

En kikare ger dig möjligheten att uppleva omgivningen pĂ„ ett fantastiskt sĂ€tt. Det finns en del saker att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer kikare, beroende pĂ„ ditt anvĂ€ndningsomrĂ„de och dina behov – exempelvis skiljer sig en multikikare frĂ„n en jaktkikare eller marinkikare. HĂ€r har vi samlat vĂ€rdefull information och vĂ„ra bĂ€sta tips för att du ska hitta en som passar just dig!

LĂ€s mer

18
nov

LĂ€r dig mer om makrofotografering

Makrofotografering Àr kort och gott fotografering av smÄ detaljer pÄ nÀra hÄll. Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke över ett helt foto kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte Àr synliga för det mÀnskliga ögat. HÀr har vi samlat fototips och inspiration ihop med produkttips för att du ska kunna komma igÄng med makrofotografering.

LĂ€s mer

18
okt

Filterguide – vĂ€lj rĂ€tt filter till ditt objektiv

Varför ska jag anvÀnda UV-filter pÄ kameran och hur fungerar ett polarisationsfilter? Hur fotograferar jag med lÄnga slutartider nÀr det Àr soligt och ljust ute? Ett kamerafilter Àr den viktigaste investeringen du kan göra till ditt objektiv och ger dig dessutom nya egenskaper och möjligheter i din fotografering. HÀr i vÄr filterguide reder vi ut alla frÄgetecken och gÄr genom de olika filtertyperna.

LĂ€s mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som pĂ„verkar hur lĂ€nge slutaren Ă€r öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju lĂ€ngre slutartid du vĂ€ljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvĂ€rtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lĂ„ng slutartid fĂ„r med hĂ€ndelser under lĂ€ngre tid i bilden.

LĂ€s mer

1
jan

BlĂ€ndare i kameran – sĂ„ funkar det

BlĂ€ndaren Ă€r öppningen i objektivet som slĂ€pper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hĂ„let, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan blĂ€ndaren vara olika stor och slĂ€ppa in olika mycket ljus, beroende pĂ„ hur mörkt eller ljust det Ă€r, men blĂ€ndaren pĂ„verkar ocksĂ„ fotots skĂ€rpedjup.

LĂ€s mer

3
maj

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering Àr förmodligen en av de populÀraste fotografiska inriktningarna i Norden. VÄr sjÀlvklara nÀrhet till naturen med allemansrÀtten, friluftsdagar och fjÀllvandring tillsammans med ett alltid skiftande vÀder och Ärstider ihop med nÀrheten till intressanta motiv och platser har troligen gjort landskapsfotograferingen till en naturlig del hos oss skandinaviska fotografer. HÀr delar vi med oss av vÄra bÀsta tips för bÀttre landskapsfoton.

LĂ€s mer

Scandinavian Photo

2023-04-17

Dela

Teknik för kreativt skapande Àr vÄr passion.

Vi pĂ„ SP Ă€lskar kreativitet och vĂ„rt fokus Ă€r att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade mĂ€nniskor. Med personlig service och expertrĂ„dgivning skapar vi lösningar som Ă€r skrĂ€ddarsydda för dig och ditt Ă€ndamĂ„l – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

HÀng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att fÄ nyhetsbrev frÄn Scandinavian Photo. Som prenumerant fÄr du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna frÄn ledande varumÀrken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke Àr frivilligt och du kan nÀr som helst avregistrera dig eller Äterkalla ditt samtycke. LÀs mer om vÄr personuppgiftsbehandling och dina rÀttigheter i vÄr integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn Àr tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara lÀnken till senare, skicka till en vÀn eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
LĂ€nk till kundvagn