Filterguide – välj rätt filter till ditt objektiv

Varför ska jag använda UV-filter på kameran och hur fungerar ett polarisationsfilter? Hur fotograferar jag med långa slutartider när det är soligt och ljust ute? Ett kamerafilter är den viktigaste investeringen du kan göra till ditt objektiv och ger dig dessutom nya egenskaper och möjligheter i din fotografering. Här i vår filterguide reder vi ut alla frågetecken och går genom de olika filtertyperna.

Vi hjälper dig hitta rätt kamerafilter till ditt objektiv

Innehåll

Vad är filter till kameran?

Ett kamerafilter består av en glasskiva i en rund ram av plast eller metall, som skruvas fast med gängor längst fram på objektivet. Det finns även fyrkantiga kamerafilter som man monterar i en hållare framför objektivet. Filter finns i flera olika varianter – från rena skyddsfilter som fungerar som ett extra lager glas framför linsen, till filter som förändrar möjligheterna inom fotograferingen. Här går vi genom allting du behöver veta om filter och hur du väljer rätt kamerafilter för just dina behov och önskemål.

Du märker säkert snart att det skiljer i pris mellan samma typ av filter i samma storlek. Skillnaden mellan billigare och dyrare filter är materialet i ringen, kvaliteten på glaset och filtrets beläggningar som gör dem mer resistenta mot vatten- och oljefläckar, så det är värt att lägga några extra kronor på ett bättre filter, speciellt ju bättre objektiv du har.

Vilket filter ska jag ha?

Är du helt ny inom fotografering kan det verka förvirrande med alla olika typer av filter. Hur vet man vilket filter man ska ha? I videon nedan går vår kollega Mikael Järnåsen genom de tre vanligaste filtertyperna UV-, ND- och polarisationsfilter och berättar om hur och när du ska använda dem. Lyssna till hans tips och läs mer om de olika filtertyperna nedan.

Vad är skillnaden mellan UV-, ND- och polarisationsfilter?

Vilken filterstorlek passar mitt objektiv?

När du börjar kolla efter filter ser du att alla runda kamerafilter är märkta med en storlek i millimeter. Det är diametern på filtret och det måste matcha filtergängan på ditt objektiv för att det ska passa.

Vilken filterdiameter objektiv har står oftast längst fram på linsen, men ibland också mitt på objektivet. Det visas med symbolen för diameter Ø och en siffra som är filterdiametern i millimeter. På bilden här ser vi alltså ett objektiv med en filtergänga på 82 mm och som ska ha kamerafilter med en diameter på 82 mm.

Så här ser du vilken filterdiameter ditt objektiv har

Vill du kunna använda ett filter till flera objektiv med olika filterdiameter så går det också. Om du har ett filter anpassat för ditt objektiv med störst diameter, så kan du använda en step-ring på ditt/dina mindre objektiv för att kunna använda det "för stora" filtret även till mindre objektiv.


Vad gör ett UV-filter?

Ett UV-filter skyddar kamerans sensor mot ultraviolett ljus men ger även ett fysiskt reptåligt skydd som skyddar objektivets frontglas. UV-filter är ofta det första filter man börjar med som nybörjare, just som ett billigt skydd för objektivet. Ett filter är betydligt enklare och billigare att rengöra eller byta jämfört mot reparationskostnaderna för att byta frontglaset på ett objektiv. 


Till toppen av sidan

Vad är polarisationsfilter?

Ett polarisationsfilter, även kallat polfilter eller CPL (Circular Polarizer/Linear), är ett filter som tar bort reflektioner från blanka, icke-metalliska ytor och hjälper dig att få mer färgmättnad i bilden. Fotograferar du natur- och landskapsbilder är polfilter ett måste i kameraväskan.

Fördelar med polarisationsfilter

 • Mer kontrast och färgmättnad i bilderna
 • Tar bort reflektioner genom glasrutor i byggnader och bilar
 • Fota genom vatten och få med vad som händer under ytan
 • Tar bort solstick från exempelvis löv

Snurra polfiltret till rätt position

En skillnad jämfört med till exempel UV-filter, är att polfilter har två ringar – ena ringen är gängad för att skruvas fast på objektivet med den andra kan snurra fritt utanpå för att du ska kunna vrida på polfiltret tills du uppnår önskad effekt.

Det finns även magnetiska polarisationsfilter där du skruvar fast en tom ring på objektivet och sedan snäpper fast själva polfiltret med magneter och kan snurra det på den magnetiska ringen.

Hur fungerar ett polarisationsfilter?

Cirkulärt eller linjärt polfilter

Polfilter finns i två olika varianter, cirkulärt eller linjärt. Ett linjärt filter kan göra att vissa kameror får problem med autofokus och ljusmätning, varpå de flesta filter i dagsläget är cirkulära. Ett cirkulärt filter tar in och polariserar ljuset i det främre elementet för att sedan avpolarisera i det bakre elementet.

Polariserat ljus

Polariseringsfilter fungerar genom att endast släppa igenom ljusvågor som faller in i en viss vinkel. Den fysikaliska termen är att ljuset polariseras, därav namnet på filtret. Det gör att du kan fotografera glasrutor på byggnader, bilar och liknande, där du vrider på filtret och väljer om reflexen i rutan ska visas eller om du vill få ljuset från andra sidan rutan. Samma effekt kan du få om du fotograferar en sjö eller vattendrag, genom att vrida på filtret kan du antingen visa reflektionen på vattnet eller fotografera genom ytan.

Bild som demonstrerar skillnaden med och utan polfilter, fotat genom glasruta

Mer färgmättnad

Använder du ett polarisationsfilter för att fotografera löv eller annan grönska får du mer färgmättnad och en kontrastrikare bild. Träd, gräs och blad får en grönare färg som liknar mer hur ett människoöga ser bilden. Solblänk och dagg kan filtreras bort beroende på hur filtret vinklas. Ett polfilter kan också användas om du vill få en dramatisk himmel: molnen blir tydligare och det blåa i himlen får en mörkare ton.

Foto taget utan polfilter, på ekblad, med synliga solblänk

Foto taget utan polarisationsfilter

Foto taget med polfilter, på ekblad, utan solblänk

Foto taget med polarisationsfilter

Minskat ljusinsläpp

I och med att polarisationsfiltret endast släpper igenom ljusvågorna i en viss vinkel och blockerar resten kommer du förlora 0,5 till 2 bländarsteg. Ett polfilter ger alltså samma funktion som ett svagt ND-filter men ska inte blandas ihop med ett variabelt ND-filter.


Till toppen av sidan

När ska man använda ND-filter?

Det finns två korta svar på den frågan:

 • Då du vill fotografera med stor bländaröppning när det är ljust/soligt
  och/eller
 • Då du vill använda långa slutartider när det är ljust/soligt

ND är en förkortning på Neutral Density och heter på svenska Neutralt gråfilter. De används för att minska ljusinsläppet till kamerasensorn. Ett vanligt problem i fotograferingen är att vi har för lite ljus. Detta löser vi med stativ och längre slutartider, ljusstarka objektiv eller en extern ljuskälla. Men ibland så stöter vi på det motsatta problemet, vi befinner oss i en situation där vi har ett överflöd av ljus och då är ND-filter lösningen. Här är två exempel på vanliga fotosituationer där för mycket ljus blir ett problem.

 1. Du vill använda lång slutartid, exempelvis vid ett vattenfall, vattendrag eller på annat sätt använda rörelseoskärpa i bilden. I solsken eller bara starkt dagsljus kan då kameran få för mycket ljus och ge en överexponerad bild. Även om du bländar ner objektivet och använder ISO 100, så får du slutartider på till exempel 1/5 sekund när du vill ha 1,5 sekund.
 1. Du vill använda stor bländare för att få ett kort skärpedjup utomhus i solen eller i studio. När du använder studioblixtar har kameran ofta en begränsning på hur snabb slutartid du kan använda (maximala blixtsynktiden brukar vara från 1/160–1/250) vilket gör att kameran vill ge dig mindre bländare.

Genom att bromsa ljusinsläppet med ett ND-filter så kan du fotografera med längre slutartid och/eller större bländare utan att få en överexponerad bild.

I fotot här har ett ND-filter med styrka ND 32 000 använts, för att kunna köra en slutartid på 240 sekunder (4 minuter).

Landskapsbild taget med lång slutartid, tack vare ND-filter

Fotograf: Mikael Järnåsen

Tabell över ND-filters styrka

ND-filter finns i olika styrkor eller med olika täthet som påverkar hur mycket eller lite ljus de släpper genom och hur stor effekt de ger. Det går även att kombinera två ND-filter om du vill ha en kraftigare effekt, men tänk då på att autofokusen kan bli lidande samt kan ge en vinjettering i fotot (dvs mörkare partier i kanterna).

Styrkan i ND-filter mäts i optisk densitet, och benämns lite olika beroende på filtertillverkare. 

Optisk densitet ND-nummer ND1-nummer ND.-nummer f/-stop
Märken NiSi, Benro, Kenko, Cokin B+W Lee  
0.3 ND2 ND101 ND 0.3 1
0.6 ND4 ND102 ND 0.6 2
0.9 ND8 ND103 ND 0.9 3
1.2 ND16 ND104 ND 1.2 4
1.5 ND32 ND105 ND 1.5 5
1.8 ND64 ND106 ND 1.8 6
2.1 ND128 ND107 ND 2.1 7
2.4 ND256 ND108 ND 2.4 8
2.7 ND512 ND109 ND 2.7 9
3.0 ND1000 (eg. ND1024) ND110 ND 3.0 10
4.0 ND10 000      
4.5 ND32 000 ND115   15
5.0 ND100 000      
6.0 ND1 000 000 ND120   20

Vilket ND-filter ska jag köpa?

För att svara på den frågan behöver du först fundera på när och hur du kommer använda det. De helt klart vanligaste ND-filtren är de som motsvarar bländarsteg (f/-stop) 3, 6 och 10 i tabellen ovan, dvs ND8, ND64 och ND1000 om vi går efter ND-nummer.

I tabellen nedan kan du se hur mycket längre slutartid du kan få med respektive ND-filter.

Tidtabell för ND-filter – hur lång slutartid får jag?

I denna tabell ser du hur mycket längre slutartid du kan få med respektive ND-filterstyrka. Så här gör du:

 1. Ställ din kamera i bländarprioritet (A/AV beroende på kameramärke).
 2. Komponera din bild utan filter och ställ in önskat bländartal och ISO.
 3. Sätt fokusen där du vill ha den och stäng sedan av autofokus för att inte riskera att kameran ändrar fokuspunkt.
 4. Se vilken slutartid din kamera väljer. Leta upp den tiden i den vänstra kolumnen nedan, följ raden åt höger till den slutartid du vill ha. I toppen på den kolumnen ser du vilken styrka på ND-filter du ska välja.
 5. Montera ND-filtret och notera vilken slutartid kameran nu väljer. Skulle kameran blinka 30" så får du slå över till manuellt och använda Bulb-läget för att kunna ta längre exponering. Läs mer om långa slutartider och bulb-läge här.
 6. Ta kortet och kontrollera din bild och upprepa proceduren om du vill ändra något.
Utan filter ND4 (0.6) ND8 (0.9) ND16 (1.2) ND32 (1.5) ND64 (1.8) ND 1000 (3.0)
1/1000 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1
1/500 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 2
1/250 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 4
1/125 1/30 1/15 1/8 1/4 1/2 8
1/60 1/15 1/8 1/4 1/2 1 16
1/30 1/8 1/4 1/2 1 2 32
1/15 1/4 1/2 1 2 4 64
1/8 1/2 1 2 4 8 128
1/4 1 2 4 8 16 256
1/2 2 4 8 16 32 512
1 4 8 16 32 64 1024
2 8 16 32 64 128 2048

Tabellen anger tid i sekunder.

Variabla ND-filter

Har du svårt att bestämma dig för vilken styrka du ska välja? Då kan ett variabelt ND-filter vara lösningen. Ett variabelt ND-filter kan dessutom göra underverk för dina videor. Då kan du justera exponeringen steglöst och tona ner ljuset för att få korrekt slutartid. Det är bara att vrida på filtret och justera tills du är nöjd.

Även om du gillar att experimentera med olika slutartider vid fotografering så är det smidigt att bara justera styrkan utan att behöva byta filter.

Slutligen finns även graduerade nd-filter, läs mer om dem längre ner under fyrkantsfilter.


Till toppen av sidan


Till toppen av sidan

Skapa filmkänsla med cinefilter

Om du filmar mycket och vill få en mer cinematisk känsla och "look" i dina videor så ska du kolla närmare på cinefilter, eller filmfilter. De adderar en mjukare atmosfär över bilden eller skapar mer dramatik. Ett populärt filmfilter är så kallade Black mist-filter som minskar högdagrar och mjukar upp skarpa kontraster utan att detaljer går förlorade. Så testa ett filmfilter till din nästa video!


Till toppen av sidan

Ta landskapsfotografering till nästa nivå med fyrkantsfilter

Vanligast är att kamerafilter är runda och skruvas på objektivet med gängor, men det finns även fyrkantsfilter, det vill säga kvadratiska eller rektangulära filter. Fyrkantsfilter är en ren glasskiva utan ram, vilket gör att de kräver en filterhållare som monteras på objektivet med hjälp av en anpassningsring. Vilken anpassningsring du behöver, beror på storleken på objektivet. Fyrkantsfiltret skjuts sedan ner i hållaren uppifrån och du kan både vrida och justera höjden på filtret för att passa ditt motiv.

Fyrkantsfilter förekommer vanligast som olika varianter av ND-filter men finns även som polarsationsfilter, färgfilter eller effektfilter. Vanligaste storlekarna är 100x100 mm och 100x150 mm. Anledningen till fyrkantsfilter är kort och gott att det finns tillfällen då man inte vill ha samma effekt över hela fotot, utan bara delar av bilden.

Fyrkantsfilter monterat på en systemkamera

Graduerade ND-filter

Utmaningen för många landskapsfotografer är tillfällen då himlen är väldigt ljus och förgrunden (marken) är mörk. Kamerans ljusmätare exponerar (beroende på mätmetod och var man mäter i bilden) ett medelvärde vilket kan resultera i att högdagrarna på himlen blir utfrätta, det vill säga överexponerade och helt vita. Detta är information i bildfilen som är förlorad och inte går att återskapa i redigering.

Ställer du exponeringen efter högdagrarna på himlen blir istället förgrunden väldigt mörk och du riskerar att få den alltför underexponerad. Om du i efterhand försöker lyfta skuggorna i den underexponerade förgrunden genom redigering så blir det ofta brusigt och detaljlöst.

Lösningen är graduerat eller halvtonat gråfilter (Graduated Neutral Density, GND), som är tonade på halva eller delar av glaset. Genom att använda ett graduerat ND-filter kan du dämpa ljuset på enbart den övre delen av fotot, alltså himlen. Då motverkas överexponering och därmed behåller fotot detaljer i både förgrund och himmel.

Graduerade ND-filter förekommer som runda filter som skruvas direkt på objektivet, men är vanligast och ger dig mer möjligheter som fyrkantsfilter. Här är några olika typer av graduerade ND-filter:

 • Soft GND – Ger en mjuk övergång från mörkt till ljust. Passar för ojämn horisont.
 • Hard GND – Ger en hård övergång från mörkt till ljust. Passar bra till rak, definierad horisont.
 • Reverese GND – Filtret är som mörkast i mitten och ljusare upptill. Passar bra till solupp-/nedgång.
 • Horizon/Center - Filtret har ett mörkt parti i mitten och används när ljuset är kraftfullt och fokuserat vid horisonten. Passar bra ihop med GND-filter.
Foto på ett graduerat ND-filter

Fyrkantsfilter går självklart att köpa separat, men säljs också i kit ihop med flera filter och hållare.


Till toppen av sidan

Tillbehör till filter

Kamerafilter är en investering till din kamerautrustning så det gäller att vara rädd om dem så kommer de hålla länge. Var alltid försiktig när du hanterar dem och undvik alltid att fingra direkt på glaset. Blir det smutsiga så torka dem med en mikrofiberduk och blås bort damm med en blåsbälg. Förvara dem i de fodral eller askar som de kommer i, eller köp filterväskor för flera filter så de ligger skyddade när de inte används.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap


Scandinavian Photo

2022-10-18

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.