Filterguide – välj rätt filter till ditt objektiv

Varför ska jag använda UV-filter på kameran och hur fungerar ett polarisationsfilter? Hur fotograferar jag med långa slutartider när det är soligt och ljust ute? Ett kamerafilter är den viktigaste investeringen du kan göra till ditt objektiv och ger dig dessutom nya egenskaper och möjligheter i din fotografering. Här i vår filterguide reder vi ut alla frågetecken och går genom de olika filtertyperna.

Vi hjälper dig hitta rätt kamerafilter till ditt objektiv

Innehåll

Vad är filter till kameran?

Ett kamerafilter består av en glasskiva i en rund ram av plast eller metall, som skruvas fast med gängor längst fram på objektivet. Det finns även fyrkantiga kamerafilter som man monterar i en hållare framför objektivet. Filter finns i flera olika varianter – från rena skyddsfilter som fungerar som ett extra lager glas framför linsen, till filter som förändrar möjligheterna inom fotograferingen. Här går vi genom allting du behöver veta om filter och hur du väljer rätt kamerafilter för just dina behov och önskemål.

Du märker säkert snart att det skiljer i pris mellan samma typ av filter i samma storlek. Skillnaden mellan billigare och dyrare filter är materialet i ringen, kvaliteten på glaset och filtrets beläggningar som gör dem mer resistenta mot vatten- och oljefläckar, så det är värt att lägga några extra kronor på ett bättre filter, speciellt ju bättre objektiv du har.

Vilket filter ska jag ha?

Är du helt ny inom fotografering kan det verka förvirrande med alla olika typer av filter. Hur vet man vilket filter man ska ha? I videon nedan går vår kollega Mikael Järnåsen genom de tre vanligaste filtertyperna UV-, ND- och polarisationsfilter och berättar om hur och när du ska använda dem. Lyssna till hans tips och läs mer om de olika filtertyperna nedan.

Vad är skillnaden mellan UV-, ND- och polarisationsfilter?

Vill du kunna använda ett filter till flera objektiv med olika filterdiameter så går det också. Om du har ett filter anpassat för ditt objektiv med störst diameter, så kan du använda en step-ring på ditt/dina mindre objektiv för att kunna använda det "för stora" filtret även till mindre objektiv.


Vad gör ett UV-filter?

Ett UV-filter skyddar kamerans sensor mot ultraviolett ljus men ger även ett fysiskt reptåligt skydd som skyddar objektivets frontglas. UV-filter är ofta det första filter man börjar med som nybörjare, just som ett billigt skydd för objektivet. Ett filter är betydligt enklare och billigare att rengöra eller byta jämfört mot reparationskostnaderna för att byta frontglaset på ett objektiv. 


Till toppen av sidan

Vad är polarisationsfilter?

Ett polarisationsfilter, även kallat polfilter eller CPL (Circular Polarizer/Linear), är ett filter som tar bort reflektioner från blanka, icke-metalliska ytor och hjälper dig att få mer färgmättnad i bilden. Fotograferar du natur- och landskapsbilder är polfilter ett måste i kameraväskan.

Fördelar med polarisationsfilter

 • Mer kontrast och färgmättnad i bilderna
 • Tar bort reflektioner genom glasrutor i byggnader och bilar
 • Fota genom vatten och få med vad som händer under ytan
 • Tar bort solstick från exempelvis löv

Cirkulärt eller linjärt polfilter

Polfilter finns i två olika varianter, cirkulärt eller linjärt. Ett linjärt filter kan göra att vissa kameror får problem med autofokus och ljusmätning, varpå de flesta filter i dagsläget är cirkulära. Ett cirkulärt filter tar in och polariserar ljuset i det främre elementet för att sedan avpolarisera i det bakre elementet.

Mer färgmättnad

Använder du ett polarisationsfilter för att fotografera löv eller annan grönska får du mer färgmättnad och en kontrastrikare bild. Träd, gräs och blad får en grönare färg som liknar mer hur ett människoöga ser bilden. Solblänk och dagg kan filtreras bort beroende på hur filtret vinklas. Ett polfilter kan också användas om du vill få en dramatisk himmel: molnen blir tydligare och det blåa i himlen får en mörkare ton.

Minskat ljusinsläpp

I och med att polarisationsfiltret endast släpper igenom ljusvågorna i en viss vinkel och blockerar resten kommer du förlora 0,5 till 2 bländarsteg. Ett polfilter ger alltså samma funktion som ett svagt ND-filter men ska inte blandas ihop med ett variabelt ND-filter.


Till toppen av sidan

När ska man använda ND-filter?

Det finns två korta svar på den frågan:

 • Då du vill fotografera med stor bländaröppning när det är ljust/soligt
  och/eller
 • Då du vill använda långa slutartider när det är ljust/soligt

ND är en förkortning på Neutral Density och heter på svenska Neutralt gråfilter. De används för att minska ljusinsläppet till kamerasensorn. Ett vanligt problem i fotograferingen är att vi har för lite ljus. Detta löser vi med stativ och längre slutartider, ljusstarka objektiv eller en extern ljuskälla. Men ibland så stöter vi på det motsatta problemet, vi befinner oss i en situation där vi har ett överflöd av ljus och då är ND-filter lösningen. Här är två exempel på vanliga fotosituationer där för mycket ljus blir ett problem.

 1. Du vill använda lång slutartid, exempelvis vid ett vattenfall, vattendrag eller på annat sätt använda rörelseoskärpa i bilden. I solsken eller bara starkt dagsljus kan då kameran få för mycket ljus och ge en överexponerad bild. Även om du bländar ner objektivet och använder ISO 100, så får du slutartider på till exempel 1/5 sekund när du vill ha 1,5 sekund.

Tabell över ND-filters styrka

ND-filter finns i olika styrkor eller med olika täthet som påverkar hur mycket eller lite ljus de släpper genom och hur stor effekt de ger. Det går även att kombinera två ND-filter om du vill ha en kraftigare effekt, men tänk då på att autofokusen kan bli lidande samt kan ge en vinjettering i fotot (dvs mörkare partier i kanterna).

Styrkan i ND-filter mäts i optisk densitet, och benämns lite olika beroende på filtertillverkare. 

Optisk densitet ND-nummer ND1-nummer ND.-nummer f/-stop
Märken NiSi, Benro, Kenko, Cokin B+W Lee  
0.3 ND2 ND101 ND 0.3 1
0.6 ND4 ND102 ND 0.6 2
0.9 ND8 ND103 ND 0.9 3
1.2 ND16 ND104 ND 1.2 4
1.5 ND32 ND105 ND 1.5 5
1.8 ND64 ND106 ND 1.8 6
2.1 ND128 ND107 ND 2.1 7
2.4 ND256 ND108 ND 2.4 8
2.7 ND512 ND109 ND 2.7 9
3.0 ND1000 (eg. ND1024) ND110 ND 3.0 10
4.0 ND10 000      
4.5 ND32 000 ND115   15
5.0 ND100 000      
6.0 ND1 000 000 ND120   20

Vilket ND-filter ska jag köpa?

För att svara på den frågan behöver du först fundera på när och hur du kommer använda det. De helt klart vanligaste ND-filtren är de som motsvarar bländarsteg (f/-stop) 3, 6 och 10 i tabellen ovan, dvs ND8, ND64 och ND1000 om vi går efter ND-nummer.

I tabellen nedan kan du se hur mycket längre slutartid du kan få med respektive ND-filter.

Tidtabell för ND-filter – hur lång slutartid får jag?

I denna tabell ser du hur mycket längre slutartid du kan få med respektive ND-filterstyrka. Så här gör du:

 1. Ställ din kamera i bländarprioritet (A/AV beroende på kameramärke).
 2. Komponera din bild utan filter och ställ in önskat bländartal och ISO.
 3. Sätt fokusen där du vill ha den och stäng sedan av autofokus för att inte riskera att kameran ändrar fokuspunkt.
 4. Se vilken slutartid din kamera väljer. Leta upp den tiden i den vänstra kolumnen nedan, följ raden åt höger till den slutartid du vill ha. I toppen på den kolumnen ser du vilken styrka på ND-filter du ska välja.
 5. Montera ND-filtret och notera vilken slutartid kameran nu väljer. Skulle kameran blinka 30" så får du slå över till manuellt och använda Bulb-läget för att kunna ta längre exponering. Läs mer om långa slutartider och bulb-läge här.
 6. Ta kortet och kontrollera din bild och upprepa proceduren om du vill ändra något.
Utan filter ND4 (0.6) ND8 (0.9) ND16 (1.2) ND32 (1.5) ND64 (1.8) ND 1000 (3.0)
1/1000 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1
1/500 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 2
1/250 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 4
1/125 1/30 1/15 1/8 1/4 1/2 8
1/60 1/15 1/8 1/4 1/2 1 16
1/30 1/8 1/4 1/2 1 2 32
1/15 1/4 1/2 1 2 4 64
1/8 1/2 1 2 4 8 128
1/4 1 2 4 8 16 256
1/2 2 4 8 16 32 512
1 4 8 16 32 64 1024
2 8 16 32 64 128 2048

Tabellen anger tid i sekunder.

Variabla ND-filter

Har du svårt att bestämma dig för vilken styrka du ska välja? Då kan ett variabelt ND-filter vara lösningen. Ett variabelt ND-filter kan dessutom göra underverk för dina videor. Då kan du justera exponeringen steglöst och tona ner ljuset för att få korrekt slutartid. Det är bara att vrida på filtret och justera tills du är nöjd.

Även om du gillar att experimentera med olika slutartider vid fotografering så är det smidigt att bara justera styrkan utan att behöva byta filter.

Slutligen finns även graduerade nd-filter, läs mer om dem längre ner under fyrkantsfilter.


Till toppen av sidan


Till toppen av sidan

Skapa filmkänsla med cinefilter

Om du filmar mycket och vill få en mer cinematisk känsla och "look" i dina videor så ska du kolla närmare på cinefilter, eller filmfilter. De adderar en mjukare atmosfär över bilden eller skapar mer dramatik. Ett populärt filmfilter är så kallade Black mist-filter som minskar högdagrar och mjukar upp skarpa kontraster utan att detaljer går förlorade. Så testa ett filmfilter till din nästa video!


Till toppen av sidan

Ta landskapsfotografering till nästa nivå med fyrkantsfilter

Graduerade ND-filter

Utmaningen för många landskapsfotografer är tillfällen då himlen är väldigt ljus och förgrunden (marken) är mörk. Kamerans ljusmätare exponerar (beroende på mätmetod och var man mäter i bilden) ett medelvärde vilket kan resultera i att högdagrarna på himlen blir utfrätta, det vill säga överexponerade och helt vita. Detta är information i bildfilen som är förlorad och inte går att återskapa i redigering.

Ställer du exponeringen efter högdagrarna på himlen blir istället förgrunden väldigt mörk och du riskerar att få den alltför underexponerad. Om du i efterhand försöker lyfta skuggorna i den underexponerade förgrunden genom redigering så blir det ofta brusigt och detaljlöst.

Lösningen är graduerat eller halvtonat gråfilter (Graduated Neutral Density, GND), som är tonade på halva eller delar av glaset. Genom att använda ett graduerat ND-filter kan du dämpa ljuset på enbart den övre delen av fotot, alltså himlen. Då motverkas överexponering och därmed behåller fotot detaljer i både förgrund och himmel.

Graduerade ND-filter förekommer som runda filter som skruvas direkt på objektivet, men är vanligast och ger dig mer möjligheter som fyrkantsfilter. Här är några olika typer av graduerade ND-filter:

Fyrkantsfilter går självklart att köpa separat, men säljs också i kit ihop med flera filter och hållare.


Till toppen av sidan

Tillbehör till filter

Kamerafilter är en investering till din kamerautrustning så det gäller att vara rädd om dem så kommer de hålla länge. Var alltid försiktig när du hanterar dem och undvik alltid att fingra direkt på glaset. Blir det smutsiga så torka dem med en mikrofiberduk och blås bort damm med en blåsbälg. Förvara dem i de fodral eller askar som de kommer i, eller köp filterväskor för flera filter så de ligger skyddade när de inte används.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

20
juni

Så rengör du kamera och objektiv

Har du fått smuts på sensorn eller fettfläckar på ditt objektiv? Här tipsar och guidar vi dig hur du själv kan rengöra din kamera och förebygga smuts och damm i din kamerautrustning. Vi har rengöring för kamera, kamerasensor, objektiv och kikare och erbjuder rengöringskit, putsdukar i mikrofiber och blåsbälgar som är ett måste i kameraväskan. Vill du inte rengöra sensorn själv så kan du lämna din kamera för sensorrengöring hos oss – antingen i våra butiker eller skicka in den. Vårda din utrustning och håll den i toppskick så riskerar du aldrig att få en bild förstörd på grund av damm eller smuts.

Läs mer

30
nov

Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Läs mer

28
nov

Stativguide – välj rätt kamerastativ

Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.

Läs mer

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

27
juli

Vitbalans – kamerans inställningar

Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-10-18

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn