Stativguide – välj rätt kamerastativ

Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.

Vilket stativ ska jag välja?

Innehåll

Varför kamerastativ?

När behöver man stativ och vad ger det för fördelar? Den vanligaste anledningen är kort och gott när man vill fotografera med långa slutartider. Vill du fotografera stjärnhimlen eller fånga vattenfall med böljande rörelser behövs en lång slutartid. En lång slutartid kan vara allt ifrån en halv sekund och uppåt, som helt enkelt inte går att hålla helt still för hand. Läs mer om slutartider här.

Ett stativ underlättar också när du använder tung utrustning. En kamera med stort teleobjektiv blir tungt att fotografera med på frihand och då hjälper ett stativ till att avlasta rygg och axlar. 

En annan anledning för stativ kan vara att du vill lägga ihop flera exponeringar i Photoshop eller Lightroom. För att kunna göra det krävs att bilderna är tagna ur exakt samma vinkel, även om slutartiderna är korta. Vissa kameramodeller tar flera exponeringar direkt i kameran för att öka skärpan, det dynamiska omfånget eller färgdjupet, vilket kräver att kameran är helt still medan bilderna tas.

"Behind the scene" och resultatet. Att fotografera vattenfall med långa slutartider kräver ett stativ. Här användes 5 sekunders slutartid. Foto: Martina Kallin

Vilket kamerastativ ska jag köpa?

Det finns mängder av kamerastativ att välja mellan, i väldigt varierande prisklasser. Innan du köper ett stativ så behöver du veta hur och när du kommer att använda det, för att få ett stativ som passar dina behov och förutsättningar. För att du ska bli helt nöjd med ditt köp så behöver du ställa dig själv följande frågor:

1. Vad har du för kamera och utrustning?

För det första så behöver stativet vara anpassat efter din kamerautrustning, så du inte köper ett för klent stativ. Risken med ett för litet stativ är att utrustningen inte hålls på plats och i värsta fall åker i backen. Risken med ett för stort stativ är att det inte kommer med ut på dina fotoutflykter överhuvudtaget.

Självklart väger större stativ mer, men de klarar av tyngre belastning och är bättre anpassade för större stativhuvuden som i sin tur klarar av större och tyngre objektiv. Har du däremot en kompaktkamera eller en mindre, lättare systemkamera så räcker det med ett mindre och lättare stativ.

2. Hur ska du använda stativet?

Ska du ta stillbilder eller kommer du filma mycket? Då finns det olika stativhuvuden som är bättre lämpade för de olika användningsområdena, men det är fullt möjligt att köpa till ett extra stativhuvud till samma stativben för att kunna möta båda behoven. Läs mer om olika stativhuvuden längre ner på sidan.

Försök matcha storlek på stativben och stativhuvud så gott det går. Färdiga stativkit är redan storleksanpassade för varandra.

3. Är extra hög eller låg arbetshöjd viktigt för dig?

Titta efter stativets maxhöjd för att hitta ett stativ som passar din längd eller val av motiv. Tänk på att om stativet har en mittpelare så ökar arbetshöjden.

Är däremot väldigt låg höjd viktigt – till exempel om du fotar mycket makro – så ska du titta efter spagatläge på stativbenen, alternativt fällbar eller vändbar mittpelare för att kunna få kameran så nära marken som möjligt. Fällbar mittpelare är också praktiskt om du ska fotografera mat eller flat lays.

4. Hur stort får stativet vara och hur mycket får det väga?

Ett stativ gör ingen nytta om det bara blir liggandes hemma i ett förråd. Ett fullstort fotostativ med rejälare huvud kan väga upp mot fyra kilo och videostativ upp emot det dubbla. Här har också din fotograferingsstil en stor betydelse. För studiofotografen spelar det ingen roll att stativet väger mycket, medan en frilufts- och landskapsfotograf vill ha ett stabilt men lätt stativ då de kommer bära med sig stativet. Sportfotografen vill ha ett riktigt lätt och smidigt stativ och föredrar ofta enbensstativ och vloggaren kanske passar bäst ihop med ett ministativ.

Hur stort (eller litet) stativet blir ihopfällt kan också spela roll om du kommer packa med det på resor och vandringar. Kolla om stativet fälls ihop med benen nedåt eller uppåt – det senare innebär att stativhuvudet göms mellan benen och blir på så sätt mindre hopfällt.

Några av våra kamerastativ


Till toppen av sidan

Olika stativtyper

Vad skiljer videostativ mot fotostativ?

Den största skillnaden i stativkit för foto respektive video sitter i stativhuvudet. Fotostativ passar bäst till stillbilder där man låser fast huvudet för att ha kameran helt stilla, medan videostativ är utformade för att du ska kunna röra på huvudet med mjuka och fina rörelser när du filmar. Därför har videostativet ofta en mer avancerad rörelsekontroll, så att du kan följa med i rörelser och fånga rörliga scener på ett bra sätt.

Utöver stativhuvudet så har videostativ i regel alltid ett handtag som gör det enkelt att panorera och styra kamerarörelserna. Videostativ är dessutom oftast konstruerade för att hantera tyngre kameror och har en mer robust och stabil design än ett fotostativ.


Till toppen av sidan

Kamerastativets delar

Generellt när man pratar om stativ menar man stativhuvud plus stativben. Stativhuvudet ger dig möjligheten att ställa in kameran i den riktning du vill och stativbenen är det huvudet monteras på. Här ska vi gå genom samtliga olika delar i ett stativ, och vi går uppifrån och ner.

Kameraplattor

En större kamera behöver en större kameraplatta som ger mer kontaktyta med kameran, vilket gör att den helt enkelt sitter bättre. En modellanpassad L-bracket ger absolut bästa passform mot kameran samt bättre möjligheter att fotografera i stående läge, då viktcentrum fortfarande är placerat rakt över stativhuvudet.

Stativhuvud

Det är huvudet som används för att rikta in kameran och låsa den i rätt läge. Det finns olika stativhuvud för olika ändamål. Läs mer om skillnaderna mellan olika stativhuvuden nedan.

Stativhuvudet monteras på stativet med en standard 3/8"-gänga, vilket betyder att det går utmärkt att montera ihop stativhuvud och stativben av olika märken. Videostativ kan ha en nivelleringsskål istället för en 3/8"-skruv. Då krävs det att stativhuvudet har en nivelleringskula av samma storlek.

Mittpelare

Många stativ är utrustade med en mittpelare. Den kan enklast förklaras som en en stång som går genom mitten av stativbenen som går att justera på höjden, så att du får en bra arbetshöjd på kameran. Den ökar med andra ord den totala höjden på stativet utan att det blir mycket tyngre, men däremot blir hela konstruktionen mindre stabil med mittpelaren högt upp. Kameran blir dessutom mer känslig för skakningar och rörelser på grund av exempelvis vind, med mittpelaren upphöjd till max.

De absolut största stativen har därför ofta inte någon mittpelare då stabiliteten är högsta prio. I mindre stativ går det ibland att montera bort mittpelaren och på så vis få ner vikten och få upp stabiliteten men på bekostnad av höjden.

Mittpelaren gör däremot att du kan rotera kameran horisontellt för att fånga panorama-bilder eller rörliga scener, vilket är bra om du inte har de möjligheterna med stativhuvudet.

Twinben innebär att stativet har benpar i alla eller några av bensektionerna, vanligtvis i de två översta sektionerna och ett singelben i nedersta. Dubbla benrör ger ökad stabilitet och innebär även ofta att varje stativrör är lika tjockt från huvud till fot. Däremot så är det mer material och stativet väger därför mera.


Till toppen av sidan

Skillnaden mellan olika stativhuvuden

Det finns flera olika typer av stativhuvuden att välja mellan, med olika egenskaper och användningsområden. De vanligaste typerna av stativhuvud är kulled, trevägshuvud, videohuvud, tilt och gimbal. Här går vi genom de olika typerna, nämner för- och nackdelar och ger dig tips om bra stativhuvuden för ditt ändamål. 

Kulled | Trevägshuvud | Videohuvud | Gimbalhuvud | Tilthuvud

AGU_8112.jpg

Kulledshuvud

Kulled är ett av de vanligaste och mest mångsidiga stativhuvuden för stillbildsfotografering. Det består av en kula som kan röra sig väldigt fritt så du kan ställa in precis vilken vinkel du vill ha för att sedan låsa fast kulan i en fixerad position. Designen är lättjobbad, flexibel och gör det enkelt att skifta från liggande till stående vy. Kulled förekommer på både små ministativ till större och rejälare fotostativ. För tyngre utrustning är det viktigt att välja ett stativhuvud med hög maxbelastning.

Fördelar

 • Snabb att ställa in och anpassa efter situation
 • Lätt att sätta en rak horisont
 • Fungerar till väldigt många olika typer av stillbildsfotografering

Nackdelar

 • Inte lämplig för videofilm, då det är väldigt lätt hänt att kameran lutar åt sidan
 • Mindre lämpad för stora teleobjektiv, stor risk att objektiv och kameran lägger sig på sidan

Att tänka på

För liten kula ger svårare hantering då du måste dra åt låsen väldigt hårt. Större huvud har en friktionsbroms som underlättar hanteringen. Vet du med dig att du vill fotografera liggande panorama så var noga med att köpa en kulled med panoramalås eller köp till ett separat panoramahuvud.

Trevägshuvud

Fördelar

 • Ger maximal kontroll över vinklar och grader
 • Perfekt för panoramafotografering
 • Hanterar tyngre kameror

Nackdelar

 • Inställningshastigheten
 • Tyngre än kulleder

Att tänka på

Till skillnad från en kulled kan inte trevägshuvuden röra sig lika fritt. Vill du använda det ihop med ett stativ med fällbar mittpelare så kan detta bli problem.

Videohuvud

Fördelar

 • Mjuka snygga rörelser under tiden du filmar
 • Möjligheter att balansera en tyngre rigg

Nackdelar

 • Går inte att ställa kameran i porträttläge 
 • Begränsade användningsområden vid stillbildsfoto

Att tänka på

Kommer du filma utomhus bör du skaffa ett stativ med nivelleringsmöjlighet så att du kan ställa horisonten rak redan i stativet, under videohuvudet.

Att tänka på

Var försiktig innan balanseringen är klar! Har du inte balanserat huvudet innan du släpper kameran kan hela paketet åka i backen. Vet du med dig att du ska fotografera mycket uppåt eller neråt kan du balansera gimbalen efter detta.

Tilthuvud

Med ett tilthuvud på ett enbensstativ får du dels tillgång till kameraplatta för snabbare på/av-montering av kameran, dels möjlighet att fotografera i porträttläge.


Till toppen av sidan

Stativ i kolfiber eller aluminium?

Stativ är i huvudsak tillverkade av antingen aluminium eller kolfiber, båda med för- och nackdelar. Detaljerna såsom lås och vred kan vara av plast eller metall. Metall håller betydligt bättre och det finns bättre utbud av reservdelar.

Aluminiumstativ

Stativ tillverkade i aluminium är tåliga och pålitliga. De tål hård hantering och en liten buckla eller två påverkar inte hållbarheten nämnvärt. Aluminium blir däremot tyngre och fruktansvärt kallt om du är ute och fotograferar på vintern.

Kolfiberstativ

Kolfiber är ett väldigt starkt och lätt material, men också dyrare. Vinsten på vikten blir framförallt påtaglig på större stativ. Så länge kolfiber utsätts för belastning i rätt riktning är det precis lika tåligt som aluminium. Kolfiber blir inte lika kallt som aluminum och därför skönare att arbeta med i kalla miljöer. Däremot kan det bli lite sprödare när det är riktigt kallt, ännu en anledning att vara lite mer försiktig.

Smarta funktioner för stativ

Nivellering

En del videohuvuden är utrustade med nivelleringskula. Det är ett sätt att se till att huvudet är helt vågrätt monterat även om marken och stativet inte är plant. Nivelleringsbas finns även att köpa separat, som man då skruvar fast mellan stativben och stativhuvud.

Kan jag fästa en mobil på ett kamerastativ?

Ja! Det enda som behövs är en mobilhållare för stativ, som skruvas fast på kameraplattan på stativet. Om du tycker bordsstativ är för små och vill ha ett högt stativ till mobilen, så fungerar kamerastativ utmärkt. Har du redan ett stativ så är en mobilhållare en enkel och billig investering för att kunna använda stativet ihop med mobilen – perfekt om du exempelvis vill filma eller livesända behind-the-scenes när du fotograferar.

Bära med sig stativ

Att ta med sig ett stativ på fotoutflykterna innebär helt klart extra vikt. De är dessutom lite otympliga och ryms sällan i en vanlig kameraväska. En del kamerastativ levereras med en stativväska med bärhandtag, men det kräver fortfarande att du behöver bära det i handen.

Däremot har många kameraryggsäckar speciella spännen och en ficka för att hänga kamerastativet utanpå väskan. Det är praktiskt sätt att bära med sig stativ som både ger dig händerna fria och inte gör det speciellt mycket tyngre för dig. Kolla efter stativfäste när du köper ny kameraryggsäck så blir det betydligt enklare att bära med dig stativet på fotopromenaden. Vi har även praktiska bärremmar för stativ så du kan hänga det över axeln.

Några smarta alternativ för att bära stativ

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

18
nov

Lär dig mer om makrofotografering

Makrofotografering är kort och gott fotografering av små detaljer på nära håll. Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke över ett helt foto kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat fototips och inspiration ihop med produkttips för att du ska kunna komma igång med makrofotografering.

Läs mer

18
okt

Filterguide – välj rätt filter till ditt objektiv

Varför ska jag använda UV-filter på kameran och hur fungerar ett polarisationsfilter? Hur fotograferar jag med långa slutartider när det är soligt och ljust ute? Ett kamerafilter är den viktigaste investeringen du kan göra till ditt objektiv och ger dig dessutom nya egenskaper och möjligheter i din fotografering. Här i vår filterguide reder vi ut alla frågetecken och går genom de olika filtertyperna.

Läs mer

12
okt

Lär dig mer om minneskort

Minneskort finns i många olika varianter, storlekar och märken med olika kvaliteter, hastigheter, tekniker och beteckningar. Tycker du det är svårt att veta vilket du ska köpa och vad som skiljer dem åt? Vi försöker reda upp i denna djungel genom att förklara de olika minneskortstyperna, vilket kort du behöver och även titta på alla kryptiska koder och vad de betyder.

Läs mer

26
maj

Supermåne och blodmåne – 5 tips för att fota månen

Månens olika faser är fenomen som är fantastiska att se och populära att fånga på bild, men ännu häftigare blir det under de mer unika förhållandena supermåne och blodmåne. Här har vi samlat våra bästa tips på systemkameror, objektiv och kamerainställningar som passar för månfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

Läs mer

19
jan

Ljusformare – vilken ska du välja?

När du går i tankarna på att köpa en blixt eller belysning med fast ljus, eller om du redan har belysning, är det dags att fundera på vad du vill använda för ljusformare. Med en ljusformare kan du påverka blixtens egenskaper genom att förändra ljusets form, storlek och spridning. Detta för att skapa ett helt nytt ljus och ta kontrollen att skapa kreativa ljussättningar. Det finns ett enormt utbud av ljusformare vilket ger dig tusentals olika kombinationer – oroa dig inte, vi ska guida dig för att hitta rätt!

Läs mer

14
mars

Cine- och fotoobjektiv – vad skiljer dem åt?

Du har säkerligen hört talas om cineobjektiv och att de passar bra när man filmar. Men vad är egentligen skillnaden mellan ett "vanligt" fotoobjektiv och dessa större, tyngre och dyrare cine- och filmobjektiv? Vi går igenom några av punkterna som skiljer dem åt.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-11-28

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn