Ljusformare – vilken ska du välja?
När du går i tankarna på att köpa en blixt eller belysning med fast ljus, eller om du redan har belysning, är det dags att fundera på vad du vill använda för ljusformare. Med en ljusformare kan du påverka blixtens egenskaper genom att förändra ljusets form, storlek och spridning. Detta för att skapa ett helt nytt ljus och ta kontrollen att skapa kreativa ljussättningar. Det finns ett enormt utbud av ljusformare vilket ger dig tusentals olika kombinationer – oroa dig inte, vi ska guida dig för att hitta rätt!
Att välja rätt ljusformare
Att skriva om ljussättning och ljusformare kan ibland vara lika känsligt som att prata öppet om sitt kantarellställe. Vi alla har våra egna små trix och sätt att se på ljus, samt eget tycke om vad som är rätt eller fel. I detta inlägg kan du läsa om om grundläggande egenskaper som påverkar egenskaperna hos en ljusformare och vad du bör tänka på innan ett köp. I inlägget får du läsa om hur form, storlek och ljusspridning påverkar valet av ljusformare och som avslutning får du några för- och nackdelar med de vanligaste typerna av ljusformare.
Innehåll
- Ljusformarens form – back-to-basics
- Hur påverkas ljuset av formen
- Hur påverkas ljuset av formen
- Storleken – skillnaden mellan hårt och mjukt ljus
- Stor ljusformare – ger dig ett mjukt ljus och mjuka skuggor
- Liten ljusformare – hårdare ljus med hårda skuggor
- Hur påverkas ljuset av storleken?
- Stor ljusformare – ger dig ett mjukt ljus och mjuka skuggor
- Ljusspridning – överallt eller riktat
- Hur påverkas ljusspridningen
- Hur påverkas ljusspridningen
- Snabbguide de vanligaste ljusformarna
Ljusformarens form – back-to-basics
När det gäller formen på ljusformaren är det dags att gå tillbaka till grundläggande geometri. Precis som i förskolan där du som barn skulle matcha kvadratiska, rektangulära eller fyrkantiga klossar i rätt hål, precis samma sak gäller för ljusformare. Det är lätt att glömma bort det grundläggande egenskaperna när det börjar skrivas om ljusformare och dess egenskaper. Nu kanske erfarna studiofotografer rycker sig i håret av denna extremt förenklade version, givetvis påverkar formen hur skuggorna faller och ytterligare egenskaper, men det är en annan diskussion.
Detta exempel beskriver hur du kan välja form på din ljusformare för att anpassa ditt ljus till en verklig situation. Det finns många fotografer som tycker att fönsterljus är något av det bästa ljuset som finns – varför då inte skapa det själv? Då får du börja med att skapa ett fönster, vilket vanligtvis är fyrkantigt och för att efterlikna ett fönster är det lämpligt att du använder en fyrkantig ljusformare (kvadratisk eller rektangulär) eller stripbox (avlång softbox). Vid användandet av en fyrkantig ljusformare kommer din modell även få en fyrkantig reflektion i ögat (catchlight). Det är något som betraktaren av bilden kommer att associerar med ett fönster. Väljer du istället en rund ljusformare som ett paraply, beauty dish eller octabox får du en rundad ljusspridning och en rund reflektion speglas i ögonen vilket kan symboliseras som en sol, rund lampa eller runt fönster.
Du kan ofta identifiera vilken typ av ljusformare som använts genom att titta på reflektionen i modellens ögon eller reflektioner i andra blanka ytor. Här ser du exempel på en octabox, stripbox och beauty dish.
Hur påverkas ljuset av formen
- Ljusformarens form återspeglas i reflektioner
- Ljusspridningen baseras av formen på ljusformaren
- Skuggornas utseende
Storleken på ljusformare – skillnaden mellan hårt och mjukt ljus
Du kanske har läst eller hört att en stor ljusformare ger mjukt och vackert ljus medan en liten ger hårt och krispigt ljus. Detta stämmer på en generell nivå men det finns alltid faktorer som påverkar detta – nämligen avståndet.
Dessa bilderna är tagna med en octabox på 80 cm med tre olika avstånd. Avståndet påverkar hur ljuset faller, hur mörk bakgrunden blir och den relativa storleken på octaboxen. Den första bilden är fotograferad på cirka 30 cm, andra bilden 1.2 meter och tredje bilden på 3 meter.
Det som har en lika stor betydelse som själva storleken på din ljusformare är avståndet mellan ljusformaren och modellen. Storleken är relativ beroende på hur nära modellen eller objektet du placerar din blixt. En liten ljusformare kan bli stor om du placerar den nära din modell samtidigt som en stor ljusformare blir liten om du placerar den långt bort. Detta gör att storleken på din ljusformare beror på avståndet till modellen. Förutsätt nu i beskrivningen nedan att blixten med ljusformaren är placerad på exakt samma avstånd till modellen.
Stor ljusformare – ger dig ett mjukt ljus och mjuka skuggor
Generellt skapar en stor ljusformare ett mjukt ljus med subtila övergångar från ljus till skugga samtidigt som det sluter sig om modellen. Tänk dig återigen ett stort fönster för att symbolisera effekten av en stor softbox. Det är vanligt att använda en stor ljusformare som en softbox eller paraply när du vill ha ett jämt ljus med diskreta och mjuka skuggor. Detta brukar användas flitigt i vid porträttfotograferingar eller om du vill skapa ett jämt omgivningsljus.
Liten ljusformare – hårdare ljus med hårda skuggor
En liten ljusformare som en liten softbox, reflektor eller snoot ger ett hårdare ljus med skarpa övergångar från ljus till skugga. Detta ljuset upplevs av många som hårt, kontrastrikt och krispigt ljus. Det är inte ovanligt att använda när man vill skapa bilder med drama, punktbelysa eller förstärka ljuset.
Hur påverkas ljuset av storleken?
- En stor ljusformare ger mjukare ljus (tänk stort fönster)
- En liten ljusformare ger hårdare ljus (tänk solen eller liten lampa)
- Avståndet avgör till viss del storleken på din ljusformare
Ljusspridning – överallt eller riktat
När du nu läst om både form och storlek på din ljusformare bör du fundera på hur mycket ljuset behöver spridas. Det är en faktor som påverkas av ljusformarens utforming. Arbetar du i en liten studio eller i små lokaler är det lika viktig att begränsa ljuset snarare än att sprida det. Både formen och storleken är faktorer som påverkar hur ljuset kommer spridas, något du nästan kan klura ut när du tittar på en ljusformare. Ställ dig frågan "Hur kommer ljustrålarna komma ut ur denna ljusformare?" Kommer de gå rakt eller spridas över hela rummet?
Du har säkert sett att vissa ljusformare är djupare än andra, de kan ha beteckningar som deep, parabolic och shallow. Detta innebär i grova ordalag hur djupa de är och att de ger en mer koncentrerad riktning av ljuset än plattare (shallow) ljusformare.
Hur påverkas ljusspridningen
- Hur mycket kontrast och riktning på ljuset du får i bilden
- Hur mycket ljusspill/spridning du får från din ljusformare
Exempel på hur ljusformare påverkar ljusspridningen, i första bilden ser du en beauty dish som sprider ljuset relativt mycket medans den andra bilden visar ett raster som begränsar ljusspridningen genom att ljuset lämnar ljusformaren i en rak ljusriktning med parallella ljusstrålar.
Tänk på detta innan du bestämmer dig
- Strunta i vad ljusformarna heter och tänk istället form, storlek och ljusspridning
- Tänk över vilken storlek du verkligen behöver och inte vilken som är häftigast
- Det går åt mer blixtkraft för att fylla ut en stor ljusformare än en liten
- När du väl har en ljusformare, testa alla möjliga användningsområden och inte bara det du tror den är till för
Snabbguide de vanligaste ljusformarna
Paraplyer – snabbt, lätt och effektivt
Dessa är mycket användbara speciellt om du fotograferar på location då du kan fälla ihop dem på en sekund. De tar liten plats under transport och förvaring vilket är en stor fördel. Paraplyer är oftast ett prisvärt alternativ till en softbox om du vill ha en stor ljusformare med stor ljusspridning. Nackdelen är att de är lite ömtåligare och vindkänsligare än en softbox.
Skillnader mellan de olika paraplytyperna
- Transparent paraply – sprider ljus överallt
- Silver paraply – fokuserar ljuset och skapar en högre kontrast än ett vitt eller transparent
- Vitt paraply – mellanvägen mellan det fokuserande silvriga och ljusspridande transparenta
Softbox – robust ljusformare som riktar och diffuserar ljuset
Softboxen finns i flera olika former (rektangulär, kvadratisk, strip eller rund) och ger ett diffuserat ljus med en relativt tydlig riktning. Vanligtvis brukar det finnas två diffusionstyger som ger ett mycket jämnt ljus utan någon hotspot (stark ljusprick). Softboxar finns i kvadratiska, rektangulära, cirkulära (octa) eller som stripboxar. Använder du softboxar tillsammans med mjukraster får du stor kontroll över ditt ljus. Bra att veta är att du kan behöva lite tålamod när du ska montera ihop den första gången.
Den första bilden är fotograferad med en 80 cm octabox medan på den andra bilden används ett raster monterat på octaboxen vilket ger ett kontrastrikare ljus och en mörkare bakgrund.
Beauty dish – kärt barn med många namn
Beauty dish, mjukljusreflektor eller soft light reflektor är en ljusformare som fått många benämningar genom åren. Den ger ett relativt mjukt och riktat ljus med definierade skuggor samtidigt som den ger bilden en speciell karaktär. Perfekt för beauty-, mode- och porträttfotograferingar. Bra att veta om en beauty dish är att vara noga med placeringen och att den är skrymmande att transportera.
Denna bilden är tagen på exakt samma position som bilderna ovan, i detta exemplet har vi använt en beauty dish med diameter på 56 cm.
Reflektor – när du vill "kasta" ljus
Reflektorer finns i många varianter och användningsområdet är stort. Det är en bra idé att använda dem om du vill ”kasta” mycket ljus då designen ofta förstärker ljusintensiteten genom att ljusstrålarna fokuseras och intensifieras. Med en reflektor och lite fantasi kan du skapa mycket roliga effekter och ljussättningar. Reflektorer finns med olika ljusspridningsvinklar som anges i grader och de går ofta kombinera med andra tillbehör som exempelvis barndoors, raster, diffusions- och färgfilter.
Raster – minska ljusspillet och fokusera ljuset
Raster kan vara en egen ljusformare men framförallt brukar det finnas som tillbehör till ljusformarna. Raster finns bland annat till reflektor, beauty dish och softbox. Det ger effekter så att ljustrålarna färdas i en rak riktning som fokuserar ljuset, ger mer kontrast i bilderna och minskar ljusspillet.
Snoot – skapa en tydlig punktbelysning
En snoot ser ut som en lång strut och det är precis vad det är. Det gör om blixtens vanliga ljus som studsar åt alla håll till en smal koncentrerad stråle för att du ska exempelvis kunna punktbelysa produker, smycken, hår eller detaljer du vill lyfta fram till dina bilder.
Reflexskärm – den mest universella ljusformaren
Det lustiga är att en reflexskärm faktisk är en ljusformare, även om du inte fäster den på din blixt. Du kan använda den för att studsa blixten, blockera ljus eller diffusera ljuset. Tipset är att skaffa en reflexskärm (gärna en med vit/silver eller 5-i-1) och en reflexskärmshållare för att få utökade möjligheter till din ljussättning.
Det är ljusformaren som avgör resultatet
Du kommer bli förvånad hur mycket du kan variera din ljussättning med en enda ljusformare istället för en bar blixt. Du kommer upptäcka att ljusformaren är viktigare än själva blixten eftersom en liten ljusformare kan bli stor och vise versa. Det finns troligtvis inte en människa i världen som kan avgöra om bilden är tagen med en av kameratillverkarnas egna blixtar eller en blixt från Bowens-, Elinchrom-, Profoto-, eller Godox-blixt, utan det som räknas är vad du har gjort för att forma ljuset.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i Stockholm, Malmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!
Mer kunskap
1
nov
Fokusering – lär dig kamerans autofokus
Fokus och skärpa är otroligt viktigt för ett bra foto och till din hjälp har du kamerans autofokus och olika fokuspunkter. I denna guide går vi igenom allt som har med kamerans fokusering att göra och ger tips till dig som vill börja med manuell fokusering.
Läs mer22
nov
Hur fungerar en ljusmätare – och varför ska du använda en?
Även fast du själv kanske inte är medveten om det, har du använt en ljusmätare flertalet gånger – ja, tusentals gånger till och med. Den är inbyggd i både din kamera och mobiltelefon och används för att bestämma en så korrekt exponering som möjligt för din bild. En ljusmätare kan eventuellt kännas lite ålderdomlig och ett arv från tiden när vi fotograferade med film i våra kameror, men den är högst aktuell än idag.
Läs mer13
nov
Ljussättning vid porträttfotografering
En snygg ljussättning kan vara skillnaden mellan ett proffsigt porträtt och en osmickrande bild som inte gör modellen rättvisa. Ska du börja att fotografera porträttbilder kan det kännas knepigt att veta hur och var du ska placera en studioblixt eller belysning för att få bra ljus. Här går vi genom hur du kan tänka och börja testa för att få kontroll över ljussättningen vid porträttfotografering.
Läs merScandinavian Photo
2020-01-19
Dela