Supermåne och blodmåne – 5 tips för att fota månen

Månens olika faser är fenomen som är fantastiska att se och populära att fånga på bild, men ännu häftigare blir det under de mer unika förhållandena supermåne och blodmåne. Här har vi samlat våra bästa tips på systemkameror, objektiv och kamerainställningar som passar för månfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

5 tips för bättre månbilder

Här är våra fem bästa tips för att ta bättre foton på månen. Klicka på varje tips för att läsa mer.

  1. Förbered dig innan 
    När är det supermåne och bäst tidpunkt att fota månen?
  2. Hitta rätt plats
    Hur ska jag tänka angående placering?
  3. Ställ in kameran
    Vilka kamerainställningar ska jag ha för att fota månen?
  4. Kamerautrustning för månfotografering
    Vilka tillbehör är viktiga och bra att ha?
  5. Redigera dina bilder
    Ge dina bilder det lilla extra med redigering

1. Månens olika faser

Månen, som på latin kallas Luna, är vår närmaste himlakropp och ett mycket omtyckt fotomotiv. De olika faserna för månen är nymåne, tilltagande måne, fullmåne och avtagande måne. Månen har gett upphov till ordet ”månad” eftersom det tar cirka 29 dagar för månen att kretsa ett varv runt jorden – detta innebär att du har möjlighet att fånga fullmånen på bild minst en gång i månaden.

Datum för månfotografering

Innan du beger dig ut för att fotografera är det bra om du i förväg tar reda på hur månen kommer att se ut och när den är uppe på himlen. Det är också en fördel att veta på förhand om månen är uppe på natten eller dagen, och om det är fullmåne, supermåne eller blodmåne. Du kan hitta de vanliga månfaserna i de flesta väderappar, och det finns även flera olika appar för att ta reda på månens riktning, som exempelvis TPE eller Phototime. I de apparna kan du även se vilken tidpunkt och i vilken riktning månen går upp och ner.

Vad är supermåne?

När fenomenet supermåne infaller kommer du att uppleva att månen är mycket stor, eftersom den då är på sin närmaste punkt mot jorden. Du kan fotografera månen med en kompaktkamera med ett superzoomobjektiv, men för att få riktigt bra bilder rekommenderar vi en systemkamera med ett teleobjektiv.

När är det supermåne?

Supermåne uppstår var fjortonde månad, vilket innebär att det blir två månaders förskjutning för varje år. Detta är perfekt eftersom du kan fånga den i flera årstider allt efter som åren går. Passa på att fota supermånen och tagga @scandinavianphoto på Instagram för chans att bli repostad.

Foto: Mikael Järnåsen med Nikon D810 och Tamron SP 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD G2, ISO 64, f/6,3, 1/250 sek.

Vad är blodmåne?

Blodmåne är ett fenomen som uppstår när månen skuggas av jorden vid en månförmörkelse. Det blå ljuset filtreras bort i jordens atmosfär och du kommer att uppleva att månen blir röd. För att du ska kunna se fenomenet behöver du vara uppe på natten, vid rätt datum och vid rätt tidpunkt, precis när månen passerar jordens skugga.

Tänk på att det är ganska stor skillnad på att fotografera en blodmåne jämfört med en supermåne eller fullmåne. När blodmånen uppstår är månen i skugga, vilket innebär att den är mycket mörkare än vanligt. Du kommer att behöva öka kamerans ISO betydligt för att få en bra bild av blodmånen. Fördelen när månen är mörk är att du även kan få med stjärnor i din bild.

Bild 1 – Foto: Mikael Järnåsen. Nikon D810 och Sigma 300-800mm f/5,6, ISO 250, f/6,3, 1/500 sek. Bild 2 – Foto: Daniel Johansson. Canon 5D Mark II och Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II.

När är det blodmåne?

Blodmåne är ett fenomen som inte uppstår speciellt ofta, eftersom det sker vid en total månförmörkelse. Detta inträffar sällan och från norra Europa går det inte alltid att se blodmånen, utan det kan krävas att du befinner dig i andra delar av världen, på jordens nattsida.

Nästa gång du kan se blodmånen i Sverige är den 7 september 2025.

2. Hitta en bra plats för att fotografera månen

För att du ska kunna ta en riktigt fin månbild kan du behöva ta dig ut från städer eller områden med mycket ljus. Fotograferar du i närheten av hus, gatlampor eller andra ljuskällor kommer ljuset att ge oranget eller färgat ljus i dina bilder, och eftersom himlen inte blir lika mörk syns inte månen lika tydligt.

Fördelen är att det inte riktigt är lika känsligt med ljuset vid månfotografering, eftersom månen lyser mycket starkare än exempelvis stjärnor, speciellt vid fullmåne. Du kan enkelt googla fram var du kan hitta en plats med lite ljusföroreningar, bland annat Darksitefinder är en bra sida för det. Det är också bra att ta reda på åt vilket håll månen går upp och ner för att du ska kunna planera något att ha i förgrunden.

Du får bäst resultat när månen går upp och den befinner sig vid horisonten – då upplevs den som störst. Det kan också vara en fördel att få in ett objekt som fungerar som referens till månens storlek, som till exempel byggnader, träd eller berg.

Om du fotograferar när det är minusgrader ute blir det enklare att få klara bilder eftersom luftfuktigheten är lägre, men det kräver också att du är bra förberedd med varma kläder. Ska du ut och fotografera på natten rekommenderar vi att du tar med en pannlampa, både för att se vägen och för att hitta rätt knappar på kameran i mörkret. Men kom ihåg att stänga av pannlampan när du fotograferar, så att inte ljuset från pannlampan förstör dina bilder – om du inte väljer att använda lampans ljus som en kreativ effekt, så klart.

Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-T20 och Fujinon XF 100-400mm, Telekonverter 1,4x, ISO 200, f/8, 0,5 sek.

3. Kamerainställningar för att fota månen

Att fotografera månen kan jämföras med att fotografera en liten, stark lampa som befinner sig på långt avstånd. Det viktigaste är att inte månen blir för ljus – för den är ganska ljus. Börja med att ställa in din kamera med detta som utgångspunkt:

  1. Använd stativ
  2. Sätt kameran i M-läget (manuellt, se tips i stycket nedan för rätt inställningar)
  3. Ställ in kamerans självutlösare på två eller tio sekunder för att undvika skakningar
  4. Sikta och fokusera på månen, titta i displayen så att månen blir skarp
  5. Ta en testbild och justera inställningar vid behov så att månen blir lagom ljus
  6. Fotografera!

Bländare – börja med lågt f-tal

Ställ bländaren på ditt objektiv på en låg siffra, gärna f/2,8-8 beroende på vad ditt objektiv klarar av. Vill du få lite skarpare bild kan du höja bländaren (öka f-talet), men då försvinner mycket ljus och du behöver kompensera med ett högre ISO, vilket ger grynigare bilder. Detta kan du experimentera med när du väl har tagit några bilder.

Slutare – hitta rätt slutartid

När du ska fotografera månen behöver du en slutartid på minst 1/100, eftersom både jorden och månen rör på sig snabbare än vad du tror. Ju längre brännvidd (zoom) objektivet har, desto snabbare slutartid behöver du använda. För att månfotografering behöver du använda ett stativ även om du upplever att du kan ha ganska snabba slutartider – det kommer att löna sig. Testa att ta en bild och zooma in så mycket du kan i kamerans display, för att se till så att månen blir skarp. Om den är suddig behöver du antingen ställa in en snabbare slutartid eller justera fokuset på objektivet.

ISO – balansera ljuset i din bild

Den sista inställningen för att din bild ska blir lagom ljus är känsligheten på kamerans sensor. Försök att använda så lågt ISO som möjligt – lägre ISO ger lägre brus. Blir månen för ljus behöver du sänka kamerans ISO, och om den blir för mörk är det bara att höja tills det blir lagom. Ta en bild, zooma in, titta på månen och justera tills du är nöjd.

Överkurs: hamnar du på lägsta eller mycket lågt ISO? Grattis – då kan du börja experimentera med större bländare och snabbare slutartid. Du kan välja att testa lite olika bländare, slutartid och ISO för att kunna välja vad du gillar bäst.

Sätt fokus med displayen

Använd kamerans LiveView eller display tillsammans med manuell fokus, för att vara säker på att skärpan hamnar rätt. Kamerans autofokus kan ha svårt att träffa månen och förstå att det är ljuspricken som ska vara skarp, så fördelen med att använda displayen är att du kan zooma in och kontrollera skärpan.

Sätt fokus med avståndskalan på objektivet

Om ditt objektiv har en avståndsskala kan du förbereda dig genom att ta reda på var skärpan ligger på oändligt, när du använder manuellt läge. Det är inte säkert att det är precis vid strecket för "oändligt", utan det kan vara precis framför eller bakom. Vid natt- eller astrofotografering är det alltid praktiskt att veta var oändlig fokus ligger, så att man slipper testa varje gång. Kom ihåg att då och då under fotograferingen kontrollera att du inte har råkat vrida lite på fokusen mellan bilderna.

4. Kamerautrustning för månfotografering

Preppa din kameraväska med din fotoutrustning, kläder och något gott fika. Allt detta gör att fototuren blir mycket trevligare. 

  • Systemkamera eller kamera
  • Superzoom eller teleobjektiv
  • Minneskort
  • Stativ
  • Batterier
  • Varma kläder 
  • Pannlampa
  • Fika

Systemkamera för månfotografering

För att få bra bilder på månen behöver du en systemkamera, men en avancerad kompaktkamera kan i vissa fall också fungera. Du behöver möjlighet att använda manuella inställningar för att ge dig full kontroll över hur ljus månen blir i dina bilder. Längst ner i inlägget får du tips på hur du ställer in din kamera för månfotografering.

Här hittar du alla våra systemkameror

Objektiv för månfotografering

När du ska fotografera månen och vill att den ska se så stor ut som möjligt, passar en superzoom eller ett teleobjektiv bra. Använd ett teleobjektiv eller en superszoom med en brännvidd på över 200mm – helst ännu mer. På vissa objektiv kan du även förlänga brännvidden genom att använda en telekonverter.

Här hittar du alla våra objektiv

Stativ och tillbehör för månfotografering

För att du ska få skarpa bilder behöver du ett stabilt stativ. Tänk på att teleobjektiv väger lite mer än vanliga objektiv, så det är bra om du har ett extra stabilt stativ. Lär dig mer om stativ här.

Andra bra-att-ha-produkter

Här hittar du alla våra stativ, minneskort och ryggsäckar.

5. Redigera dina månbilder

Fotografera i RAW om du vill redigera

Fotograferar du i RAW så får du större möjligheter att efterbehandla dina bilder. Är du osäker på om du vill jobba med bilderna i efterhand eller inte? Ställ in kameran så att den fotar i både JPEG och RAW, så kan du bestämma dig senare.

Beskär, skärpa och kontrast

Lägg in bilden i ditt redigeringsprogram på datorn eller en redigeringsapp på mobilen. Beskär bilden lite så att månen blir större – men inte för mycket, för då blir bildkvaliteten lägre. Lägg på lite extra skärpa och kontrast på månen om det behövs, och testa dig fram med olika justeringar. Längst ner i inlägget ser du två exempelbilder på hur det kan se ut i ett redigeringsprogram. I detta fall har vi använt oss av Adobe Lightroom både på dator och mobil. 

 

Redigering av månen i Adobe Lightroom på en Apple Macbook M1 Pro. 
I Lightroom på mobilen kan du enkelt skicka över dina bilder direkt från kameran via WiFi (om kameran stödjer det). Vissa kameror kan till och med skicka över RAW-bilder medan de flesta kameror bara kan skicka JPG. 

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

21
juni

Lär dig mer om astrofotografering

Astrofotografering är en spännande genre som lockar både nybörjare och vana fotografer. Att fotografera natthimlen en mörk stjärnklar natt ger riktigt fina och unika foton. Drömmer du om att fånga Vintergatan eller ett stjärnfall på bild, men vet inte hur du ska göra? Här har vi samlat våra bästa tips för dig, med allt från vilken utrustning som lämpar sig bäst till vilka kamerainställningar du ska använda.

Läs mer

17
maj

Hitta rätt kikare för dina behov

En kikare ger dig möjligheten att uppleva omgivningen på ett fantastiskt sätt. Det finns en del saker att tänka på när du väljer kikare, beroende på ditt användningsområde och dina behov – exempelvis skiljer sig en multikikare från en jaktkikare eller marinkikare. Här har vi samlat värdefull information och våra bästa tips för att du ska hitta en som passar just dig!

Läs mer

3
jan

Fotografera snö

När vintern kommer och snön börjar dala ner är det många som vill plocka fram kameran och gå ut och fotografera det vackra vita landskapet. Men har du någon gång upplevt att dina bilder inte blir så snövita som det faktiskt var i verkligheten när du fotograferade det? Här har vi samlat tips på vad du kan tänka på för att göra din vinterfotografering så bra som möjligt – med allt från förberedelser till fototekniker.

Läs mer

28
nov

Stativguide – välj rätt kamerastativ

Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

1
aug

Fotografera Perseiderna

Upplev och fotografera meteorregnet Perseiderna! Fenomenet inträffar i augusti varje år och du kan se Perseiderna med blotta ögat. Det är ett perfekt tillfälle att fotografera stjärnhimlen och spektakulära meteorer som brinner upp i jordens atmosfär. Vi hjälper dig att hitta vilken kamera, objektiv och stativ du behöver samt vilka kamerainställningar som passar bäst för att fotografera Perseiderna.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-05-26

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn