Fota norrsken

Vill du fotografera norrskenet och fÄnga det spektakulÀra skÄdespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken Àr ett nÀstintill magiskt ljusspel under kalla vinternÀtter som mÄnga drömmer om att fÄnga pÄ bild, och det behöver inte vara svÄrt heller. Du kan anvÀnda bÄde en systemkamera eller mobil för att fota norrskenet. I vissa fall kan det vara svÄrt att se norrsken med blotta ögat, men en kamera med bra ISO-egenskaper eller mobil fÄngar ljusspelet bÀttre, sÄ fota pÄ trots att det kan vara svÄrt att se. HÀr har vi samlat alla vÄra tips om hur du bÀst förbereder dig och fÄngar magin pÄ kort, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

InnehÄll

Panoramabild över norrsken i norra Norge

Vad Àr norrsken?

Norrsken, polarsken, Aurora Borealis och Lady Aurora – detta gröna himlafenomen har mĂ„nga namn, men vad Ă€r det och hur uppstĂ„r norrsken egentligen? Utan att gĂ„ in allt för djupt pĂ„ hur norrsken blir till sĂ„ bygger det pĂ„ solvindar som slungar ivĂ€g partiklar frĂ„n solen och som sedan trĂ€ffar atmosfĂ€ren runt jorden. NĂ€r dessa laddade partiklar fĂ„ngas upp av jordens magnetfĂ€lt förvandlas den kinetiska energin till ett ljusfenomen.

Norrsken kan synas som ett svagt grönt ljus en bit ovanför horisonten, till virvlande bÄgar över himlen. De olika formerna brukar klassas som valvgÄge, band eller krona. De olika formerna rör sig ofta undertiden de Àr synliga, frÄn att likna en fladdrande gardin till dansande pelare över himlen.

Var och nÀr Àr det norrsken?

Norrsken sker under vinterhalvÄret och syns frÀmst i norra Sverige, men kan i vissa fall synas i hela landet. SÀsongen kan börja redan i augusti/september och varar fram till mars ungefÀr.
För att norrsken ska vara synligt mĂ„ste det vara mörkt ute, sĂ„ det Ă€r enbart pĂ„ natten nĂ€r solen Ă€r nere som man kan ha turen att se det gröna skenet. Ska du kunna se nĂ„got mĂ„ste dessutom himlen Ă€ven vara sĂ„ fri frĂ„n moln som möjligt – Ă€r det mulet eller dimmigt kommer man tyvĂ€rr inte kunna se fenomenet.
För att hÄlla koll pÄ nÀr det kan tÀnkas dyka upp norrsken pÄ himlen rekommenderar vi att ladda ner en app till mobilen, till exempel My Aurora forecast till Android eller iOS, besöka SpaceWeather Live eller Facebookgruppen Norrsken Sverige. DÀr hittar du rapporter, notiser och tips om var och nÀr du kan se norrsken. Utöver det sÄ gÀller det alltsÄ att hÄlla koll pÄ vÀderleksrapporten ocksÄ.

Norrsken fotograferat utan LinkopingNorrsken fotograferat av Mikael JÀrnÄsen utanför Linköping vintern 2022.

Förberedelser

Norrskenet syns alltid Ät norr, sÄ se till att ha koll pÄ vÀderstrecken innan du ger dig ut att leta efter ett bra fotostÀlle. Vi rekommenderar att du vÀljer ut en bra plats innan kvÀllen sÄ du vet exakt var du ska ta vÀgen nÀr det Àr dags. Ju lÀngre norrut i landet du befinner dig, desto högre upp pÄ himlen kommer norrskenet synas medan det Àr nÀrmare horisonten i de södra delarna.
VÀlj gÀrna en öppen och hög punkt och utan störande ljus frÄn hus och bebyggelse. Det Àr populÀrt att fotografera norrsken vid en sjö för att fÄ speglingar i vattenytan. TÀnk dock pÄ att sjöar fryser och kan snöa igen under riktigt kalla vintrar och dÄ blir det ju ingen spegling.
TÀnk Àven pÄ att klÀ dig varmt, det kan bli bÄde kallare och ta lÀngre tid Àn man tror att stÄ och betrakta det gröna ljuset. Ta pÄ dig varma skor eller stövlar och kika Àven in vÄra fotohandskar för att hÄlla hÀnderna varma. Planerar du att vara ute lÀnge sÄ kan en termos med kaffe eller varm choklad göra underverk för bÄde vÀrmen och humöret.

Fotografera norrsken med systemkamera

Med en systemkamera öppnar sig stora möjligheter att fĂ„nga norrskenet pĂ„ bild. Även en avancerad kompaktkamera med möjlighet till manuella instĂ€llningar kan fungera. Oavsett vilket behöver du kĂ€nna till hur du Ă€ndrar ISO, slutartid och blĂ€ndare pĂ„ kameran.

Utöver kamera sÄ finns det ett tillbehör som Àr mer eller mindre ett mÄste, nÀmligen kamerastativ. För att du ska fÄ sÄ bra bilder som möjligt av norrskenet behöver du anvÀnda lÄnga slutartider sÄ ett stativ och gÀrna en fjÀrrkontroll eller anvÀnd systemkamerans sjÀlvutlösare för att inte fÄ skakningar i bilden. Glöm inte att ta med dig extra batterier dÄ kylan snabbt pÄverkar kamerans batteritid.

NĂ„gra stativ som vi rekommenderar

HÀr hittar du alla vÄra systemkameror

KamerainstÀllningar

Börja med att Ă€ndra till Manuellt lĂ€ge och stĂ€ll sedan in kamerans ISO mellan 400–1 600 för att undvika brus i bilden, du kan testa dig fram och se vad din kamera klarar av. Titta pĂ„ ditt objektiv och se vilken Ă€r som Ă€r din största blĂ€ndare som du kan anvĂ€nda (störst = lĂ„g siffra). Testa om du kan blĂ€nda ner till f/1,4 – 5,6, vilket kan vara lĂ€mpligt för att hĂ„lla ner slutartiden. Vitbalans kan fungera pĂ„ "auto" eller sĂ€ttas pĂ„ "Dagsljus" för att inte fĂ„ för gul eller blĂ„ bild.

För bÀsta resultat, fotografera i RAW-format och stÀng av brusreduceringen vid lÄnga exponeringar (den justerar bara jpeg). Kolla i din manual hur du gör pÄ just din kamera. Har man brusreduceringen pÄslagen blir kameran upptagen med att behandla bilden en stund mellan varje bild och det kan vara irriterande att vÀnta.

Fokusering

Kameran kommer förmodligen ha svÄrt att anvÀnda autofokus för att sÀtta fokus rÀtt ut i natthimlen sÄ stÀll fokus pÄ manuellt lÀge och utgÄ frÄn oÀndligt lÀge för att du ska fÄ skÀrpa pÄ norrskenet. Du kan Àven testa att vÀlja ut en ljusstark stjÀrna pÄ himlen eller kanske mÄnen, för att sÀtta fokus pÄ.

Glöm inte att med jÀmna mellanrum kontrollera skÀrpan pÄ bilderna, speciellt om du flyttar pÄ dig eller zoomat. Det kan vara lÀtt att komma Ät fokusringen och det finns inget trÄkigare Àn att komma hem och se att det blivit oskarpt.

AnvÀnd vidvinkel

Norrsken strÀcker sig över vÀldigt stora ytor, sÄ ett vidvinkelobjektiv ger dig mer fenomen i bilden och större djup. Det fungerar att anvÀnda lÀgsta brÀnnvidden pÄ ett standardobjektiv, ofta runt 18 mm men vill du satsa pÄ ett riktig vidvinkelobjektiv, sÄ kika efter en lÄg siffra i millimeter pÄ objektivbeteckningen, exempelvis runt 10 mm.

HÀr hittar du alla vÄra objektiv

Slutartid

För att du ska fÄ in tillrÀckligt med ljus i din kamera behöver du vÀlja slutartider frÄn 5 sekunder och uppÄt och testa dig fram för att se vad som passar din bild bÀst.

Man brukar sÀga att norrskenet dansar pÄ himlen, det rör sig i vÄgor som böljar. Har man turen att fÄ se det sÄ kan man med fördel minska exponeringstiden till under 10 sekunder för att fÄnga det. Kör man för lÄnga tider, uppÄt 30 sekunder sÄ blir det mer som ett grönfÀrgat moln vid mycket "dans". Prova dig fram och justera ISO-vÀrdet för att kompensera slutartiden.

Innan du Ă„ker hem

TÀnk pÄ att "tina upp" kameran lÄngsamt frÄn kölden ute under norrskensjakten. Det kan uppstÄ kondens och imma i kameran om den flyttas frÄn kyla till vÀrme allt för snabbt. Ett tips Àr att lÀgga den kalla kameran i en vattentÀt pÄse, sedan i den nedkylda kameranvÀskan nÀr du lastar in i en varm bil pÄ vÀg hem eller till nÀsta stÀlle. LÄt sedan kameran ligga kvar i kameravÀskan tills den sakta vÀrmts upp igen i hemmet.

Fotografera norrsken med mobilen

Visste du att din mobil och ser norrsken mycket bÀttre Àn vad du gör? MÄnga nya mobiler har fina nattlÀgen och Àven manuella instÀllningar pÄ kameran. Detta gör att du kan fÄnga norrskenet med din mobil. Vi har flera olika mobiler med bra nattlÀgen och mobilstativ som gör din fotografering till en fröjd. Vi rekommenderar dig att ta med en powerbank och laddkabel till mobilen dÄ kylan gör att batteriet gÄr Ät snabbare Àn vad du Àr van vid. 

HÀr hittar du alla vÄra mobiler

5 tips för att fota norrsken med mobiltelefon

  1. Ladda batteriet fullt innan du Äker ut, men ta med powerbank för sÀkerhets skull
  2. StÀng av mobilblixten
  3. Aktivera mobilkamerans nattlÀge om den inte gör det automatiskt, alternativt anvÀnd manuella instÀllningar/Pro mode med lÄng slutartid.
  4. Ta stöd mot nĂ„got fast – kan vara ett staket, en trĂ€dgren eller biltaket om du inte har ett stativ. Beroende pĂ„ din mobils nattlĂ€ge kan det rĂ€cka att hĂ„lla kameran i handen med stöd mot nĂ„got, men för bĂ€sta resultat bör du sĂ€tta mobilen i stativ. Vi har Ă€ven mobilhĂ„llare som du kan fĂ€sta direkt pĂ„ kamerastativ eller i din systemkameras blixtsko.
  5. Enkel och smidig redigering av dina mobilbilder kan du göra i exempelvis Snapseed för Android eller iOS.

Bra tillbehör vid mobilfotografering

Tagga oss i dina norrskensbilder

Slutligen - glöm inte av att titta upp frÄn kamerasökaren dÄ och dÄ och beskÄda detta ljusfenomen med dina ögon ocksÄ (om det gÄr)! Lycka till och tagga oss gÀrna i dina bilder pÄ Instagram med #scandinavianphoto.

Norrsken pÄ stjÀrnhimmel

Tagga oss gÀrna i dina foton! Följ @scandinavianphoto pÄ Instagram och tagga #scandinavianphoto för chans att bli repostad i vÄrt flöde.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjÀlp att hitta rÀtt utrustning för dina behov. Du Àr varmt vÀlkommen att kontakta vÄra experter för rÄdgivning, support och köphjÀlp pÄ 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan Àven besöka oss i vÄra butiker i Stockholm, Malmö eller BorÄs. Missa inte heller att bli medlem i vÄrt community eller kolla in vÄr nyhets- och kunskapssida dÀr du hittar lÀrorika inlÀgg och inspiration som hjÀlper dig att utvecklas Ànnu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap

1
aug

Fotografera Perseiderna 2022

Upplev och fotografera meteorregnet Perseiderna! Fenomenet uppstĂ„r mellan den 8–12 augusti och du kan se Perseiderna med blotta ögat. Det Ă€r ett perfekt tillfĂ€lle att fotografera stjĂ€rnhimlen och spektakulĂ€ra meteorer som brinner upp i jordens atmosfĂ€r. Vi hjĂ€lper dig att hitta vilken kamera, objektiv och stativ du behöver samt vilka kamerainstĂ€llningar som passar bĂ€st för att fotografera Perseiderna.

LĂ€s mer

26
maj

SupermĂ„ne och blodmĂ„ne – 5 tips för att fota mĂ„nen

MÄnens olika faser Àr fenomen som Àr fantastiska att se och populÀra att fÄnga pÄ bild, men Ànnu hÀftigare blir det under de mer unika förhÄllandena supermÄne och blodmÄne. HÀr har vi samlat vÄra bÀsta tips pÄ systemkameror, objektiv och kamerainstÀllningar som passar för mÄnfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

LĂ€s mer

19
dec

Fotografera snö

NÀr vintern kommer och snön börjar dala ner Àr det mÄnga som vill plocka fram kameran och gÄ ut och fotografera det vackra vita landskapet. Men har du nÄgon gÄng upplevt att dina bilder inte blir sÄ snövita som det faktiskt var i verkligheten nÀr du fotograferade det? Det Àr vÀldigt lÀtt hÀnt att man kommer hem med antigen för ljusa eller grÄblaskiga bilder. HÀr kommer nÄgra enkla tips att tÀnka pÄ innan du ger dig ut i vinterlandskapet.

LĂ€s mer