Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Innehåll

Exponering

För att ett fotografi ska bli till måste kamerans sensor (eller film vid analog fotografering) träffas av ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om sensorn får för lite ljus blir bilden underexponerad och resultatet blir ett mörkt foto, och om sensorn träffas av för mycket ljus blir bilden överexponerad och fotot blir för ljust. I båda fallen kan det då vara svårt att se vad bilden föreställer eftersom detaljer försvinner i svarta eller vita partier. Man strävar alltid efter en "korrekt exponering" där bilden varken är för ljus eller för mörk och till hjälp har du tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO. I denna guide ska vi titta närmare på ISO och hur det påverkar din fotografering.

Vad är ISO på en kamera?

ISO betyder ljuskänslighet på en kamera. Förr handlade det om vilken ljuskänslighet kamerafilmrullen hade, för en digitalkamera menar man istället kameransensorns ljuskänslighet. ISO anges med en siffra i en skala som sedan dubbleras för varje steg. Var skalan börjar och slutar är lite olika för olika kameramodeller. Tidigare var 100-3200 standard men idag är förekommer både lägre (exempelvis ISO 32 och ISO 64) och även betydligt högre ISO-värde (upp till 124 000 eller ännu mer).

Genom att öka ISO-värdet släpps mer ljus in till kamerasensorn och bilderna blir därmed ljusare, vilket är användbart i sämre belysning. Har du kameran inställd på ISO 800 så behöver den bara ta in hälften så mycket ljus (med hjälp av slutartiden och bländaren), som när den är inställd på ISO 400, för att få samma resultat. Med andra ord: högre ISO innebär ljusare bild och kortare slutartid.

Men vad bra, då höjer jag bara ISO för att få kortare slutartid då, kanske du tänker. Nja, det finns dock en baksida med höga ISO-tal: brus. Ju högre ISO, desto kornigare blir bilderna.

Alltså:

  • ISO påverkar ljuset i bilderna – ju högre ISO desto ljusare foton
  • Högre ISO ger brusigare bilder
  • Lågt ISO ger brusfria bilder och är bäst under ljusa fotoförhållanden

Vilken ISO ska jag ha?

I starkt solljus eller annan bra belysning ska du hålla ISO-värdet så lågt som möjligt, ISO 50-200 räcker gott. Ska du däremot fotografera inomhus utan starka lampor eller utomhus i skymning eller gråmulet väder så kan ISO vara räddningen från för långa slutartider. Ett högt ISO är i regel betydligt bättre för att få en skarp bild än att använda den inbyggda blixten om inte annan belysning finns att tillgå. 

Du får heller inte vara för rädd för att skruva upp ISO-talet. Fotar du exempelvis i svartvitt kan bruset tillföra både känsla och karaktär. Dagens kameror är dessutom bättre på att hantera brus än förr, så du kommer förmodligen inte märka av bruset vid ISO 400 eller 600.


En bild fotad med ISO 6400 som blivit väldig brusig.

Snabbare slutartider med högre ISO

Varje helt ISO-steg motsvarar ett EV-steg, det vill säga samma sak som ett helt bländar- och slutarsteg. EV står för Exponeringsvärde och en skala som anger vilka kombinationer av bländare och slutartid som ger samma exponering. Det innebär att för att få ett steg snabbare slutartid behöver du höja ISO ett steg.

Låt säga att du ska fotografera en innebandymatch, en konsert, hästhoppning i ridhus eller något annat snabbrörligt där ljusförhållandena inte är de allra bästa. Du vill såklart ha skarpa bilder och har inte möjlighet att använda blixt på grund av avstånd till motivet, eller för att man helt enkelt inte får använda blixt.

Du behöver med andra ord använda korta slutartider för att frysa rörelserna, från runt 1/200 sekunder. Kortare slutartid innebär dock mindre ljus till sensorn, och du vill ju heller inte få för mörka bilder. Här spelar ditt objektivs maximala bländare in – ju större bländare desto mer ljus kommer in.

Vi säger att ditt objektiv har en maximal bländare på f/4, så kamerans ljusmätning föreslår att du ska fotografera med slutartid 1/15 och ISO 100. 1/15 sekund är inte tillräckligt för att fånga motivet skarpt så istället vill du ha 1/250 sekund i slutartid. Då kan du öka ISO och bländaren förblir den samma.

Enligt förutsättningarna ovan, så kommer en höjning av ISO i hela steg bli följande:
ISO200 | 1/30 slutartid | f/4
ISO400 | 1/60 slutartid | f/4
ISO800 | 1/125 slutartid | f/4
ISO1600 | 1/250 slutartid | f/4

Auto-ISO och brusreducering

Tycker du att det är förvirrande med ISO så kan du låta kameran själv sköta ISO-inställningarna. Den gör oftast ett bra jobb med det, och tycker du att den ibland ställer för högt ISO kan man ofta ställa in vilken högstanivå man vill att kamerans Auto-ISO får gå upp till. 

Många kameror idag har även bra brusreducering, som motverkar högt brus i bilderna och redigeringsprogram som Photoshop och Lightroom har speciella verktyg för att minska bruset i bilderna.

Hur ändrar jag ISO på min kamera?

Du kan ändra ISO i de flesta av programvalen på en systemkamera, exempelvis läge P (Programautomatik), S/TV* (Slutarprioritet), A/AV* (Bländarprioritet) och M (Manuell). Även om du fotar med mobilen så kan du oftast ändra ISO i kamerans avancerade läge/Pro mode.
*olika benämningar beroende på kameramärke.

Hur du ändrar ISO beror på vilket märke och modell du använder. Lättast är om du slår upp ISO i din manual, under index.

Bild på Canon kameradisplay, med markering på ISO
Bild på Sony kameradisplay med markering på ISO

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

27
juli

Vitbalans – kamerans inställningar

Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.

Läs mer

Scandinavian Photo

2012-07-04

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.