Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Innehåll

Exponering

För att ett fotografi ska bli till måste kamerans sensor (eller film vid analog fotografering) träffas av ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om sensorn får för lite ljus blir bilden underexponerad och resultatet blir ett mörkt foto, och om sensorn träffas av för mycket ljus blir bilden överexponerad och fotot blir för ljust. I båda fallen kan det då vara svårt att se vad bilden föreställer eftersom detaljer försvinner i svarta eller vita partier. Man strävar alltid efter en "korrekt exponering" där bilden varken är för ljus eller för mörk och till hjälp har du tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO. I denna guide ska vi titta närmare på ISO och hur det påverkar din fotografering.

Vad är ISO i en kamera?

ISO betyder ljuskänslighet på en kamera. Förr handlade det om vilken ljuskänslighet kamerafilmrullen hade, för en digitalkamera menar man istället kameransensorns ljuskänslighet. ISO anges med en siffra i en skala som sedan dubbleras för varje steg. Var skalan börjar och slutar är lite olika för olika kameramodeller. Tidigare var 100-3200 standard men idag är förekommer både lägre (exempelvis ISO 32 och ISO 64) och även betydligt högre ISO-värde (upp till 124 000 eller ännu mer).

Genom att öka ISO-värdet släpps mer ljus in till kamerasensorn och bilderna blir därmed ljusare, vilket är användbart i sämre belysning. Har du kameran inställd på ISO 800 så behöver den bara ta in hälften så mycket ljus (med hjälp av slutartiden och bländaren), som när den är inställd på ISO 400, för att få samma resultat. Med andra ord: högre ISO innebär ljusare bild och kortare slutartid.

Men vad bra, då höjer jag bara ISO för att få kortare slutartid då, kanske du tänker. Nja, det finns dock en baksida med höga ISO-tal: brus. Ju högre ISO, desto kornigare blir bilderna.

Alltså:

  • ISO påverkar ljuset i bilderna – ju högre ISO desto ljusare foton
  • Högre ISO ger brusigare bilder
  • Lågt ISO ger brusfria bilder och är bäst under ljusa fotoförhållanden

Vilken ISO ska jag ha?

I starkt solljus eller annan bra belysning ska du hålla ISO-värdet så lågt som möjligt, ISO 50-200 räcker gott. Ska du däremot fotografera inomhus utan stark belysning eller utomhus i skymning eller gråmulet väder så kan ISO vara räddningen från för långa slutartider. Ett högt ISO är i regel betydligt bättre för att få en skarp bild än att använda den inbyggda blixten om inte annan belysning finns att tillgå. 

Du får heller inte vara för rädd för att skruva upp ISO-talet. Fotar du exempelvis i svartvitt kan bruset tillföra både känsla och karaktär. Dagens kameror är dessutom bättre på att hantera brus än förr, så du kommer förmodligen inte märka av bruset vid ISO 400 eller 600.

Snabbare slutartider med högre ISO

Varje helt ISO-steg motsvarar ett EV-steg, det vill säga samma sak som ett helt bländar- och slutarsteg. EV står för Exponeringsvärde och en skala som anger vilka kombinationer av bländare och slutartid som ger samma exponering. Det innebär att för att få ett steg snabbare slutartid behöver du höja ISO ett steg.

Låt säga att du ska fotografera en innebandymatch, en konsert, hästhoppning i ridhus eller något annat snabbrörligt där ljusförhållandena inte är de allra bästa. Du vill såklart ha skarpa bilder och har inte möjlighet att använda blixt på grund av avstånd till motivet, eller för att man helt enkelt inte får använda blixt.

Du behöver med andra ord använda korta slutartider för att frysa rörelserna, från runt 1/200 sekund. Kortare slutartid innebär dock mindre ljus till sensorn, och du vill ju heller inte få för mörka bilder. Här spelar ditt objektivs maximala bländare in – ju större bländare desto mer ljus kommer in.

Vi säger att ditt objektiv har en maximal bländare på f/4, så kamerans ljusmätning föreslår att du ska fotografera med slutartid 1/15 och ISO 100. 1/15 sekund är inte tillräckligt för att fånga motivet skarpt så istället vill du ha 1/250 sekund i slutartid. Då kan du öka ISO och bländaren förblir densamma.

Enligt förutsättningarna ovan, så kommer en höjning av ISO i hela steg bli följande:
ISO 200 | 1/30 slutartid | f/4
ISO 400 | 1/60 slutartid | f/4
ISO 800 | 1/125 slutartid | f/4
ISO 1600 | 1/250 slutartid | f/4

Exempel på hur ISO påverkar slutartiden

I följande bildexempel kan du se hur slutartiden påverkas av ISO. Bilderna är tagna inomhus utan dagsljus och endast en taklampa samt en skrivbordslampa som belysning. Kameran (Canon EOS 70D) är monterad på stativ och objektivet är ställt till 50 mm brännvidd, med en maxbländare på f/5. Bilderna är tagna med Programautomatik och ISO är justerat manuellt. Notera hur slutartiden minskar när ISO-värdet ökar, men också hur brusigare bilden blir.

Tagen med ISO 100 och 2sek slutartid

ISO 100

f/5, 2 sek

Tagen med ISO 400 och 0,5 sek slutartid

ISO 400

f/5, 0,5 sek

Tagen med ISO 1600 och 1/8 sek slutartid

ISO 1600

f/5, 1/8 sek

Tagen med ISO 6400 och 1/30 sek slutartid

ISO 6400

f/5, 1/30 sek

Bilderna i sig blev väldigt likvärdiga ljusmässigt, men med ISO 100 krävdes en slutartid på två sekunder, vilket inte hade kunnat fotograferas handhållet eller användas på ett rörligt motiv. Det är först när ISO-värdet kommer upp till 6400 som slutartiden kommer ner till en trettiondels sekund. Däremot har den bilden ett högre brus än den första. Att själv sätta slutartiden till 1/30 sekund och ISO-värdet på 400 resulterade i en alldeles för mörk bild.

Hur slutartiden blir beror såklart till stor del även hur ljusstarkt objektiv du har – en större bländare hade kortat ner slutartiden ytterligare. 

Auto-ISO och brusreducering

Tycker du att det är förvirrande med ISO så kan du låta kameran själv sköta ISO-inställningarna, den gör oftast ett bra jobb med det. Anser du att den ibland ställer för högt ISO kan man ofta ställa in vilken högstanivå man vill att kamerans Auto-ISO får gå upp till. 

Många kameror idag har även bra brusreducering, som motverkar högt brus i bilderna och redigeringsprogram som Photoshop och Lightroom har speciella verktyg för att minska bruset i bilderna.

Hur ändrar jag ISO på min kamera?

Du kan ändra ISO i de flesta av programvalen på en systemkamera, exempelvis läge P (Programautomatik), S/TV* (Slutarprioritet), A/AV* (Bländarprioritet) och M (Manuell). Även om du fotar med mobilen så kan du oftast ändra ISO i kamerans avancerade läge/Pro mode.
*olika benämningar beroende på kameramärke.

Hur du ändrar ISO beror på vilket märke och modell du använder. Lättast är om du slår upp ISO i din manual, under index.

Till toppen av sidan


Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.


Mer kunskap

30
nov

Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

27
juli

Vitbalans – kamerans inställningar

Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-07-04

Dela

För kreatören sedan 1982

På Scandinavian Photo har vi i över 40 år hjälpt kreativa människor att förverkliga sina visioner inom fotografi, ljud, video, film, musik, konst och teknologi. Vi brinner för både tekniken och människorna som använder den. Vi vet att rätt verktyg kan förvandla idéer till verklighet, och vi är här för att guida dig så att du väljer rätt produkter för det du vill göra. Förutom högkvalitativa produkter, erbjuder vi även personlig service. Med vår expertis och vårt engagemang säkerställer vi att du får den utrustning som passar dig bäst.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn